Οι 66 ώρες που συγκλόνισαν το τηλεοπτικό τοπίο είχαν και την παρασκηνιακή πλευρά τους. Το newpost αποκαλύπτει ποιοι πλησίασαν στο νήμα κάθε φορά, ποιος εκπρόσωπος καναλιού ηταν μονίμως τρίτος, παρά το υψηλό τίμημα, ποιος έκανε συστηματικές καθυστερήσεις, αλλά και τι προτίμηση είχαν στα αναψυκτικά οι καναλάρχες… 

Οι δεύτεροι σε κάθε φάση του διαγωνισμού 

Είναι πια γνωστό ότι την πρώτη άδεια την κέρδισε ο ΣΚΑΙ, όπου ο κ. Κώστας Κιμπουρόπουλος έμεινε να μονομαχεί με τον κ. Χ. Καλογρίτσα. Στην τελική προσφορά ο κ. Καλογρίτσας έχασε για λίγες χιλιάδες ευρώ. 
Την δεύτερη άδεια διεκδίκησαν ως τελευταίοι υποψήφιοι ο κ. Καλογρίτσας με τον κ. Μαρινάκη. Την κέρδισε ο κ. Καλογρίτσας με 52,6 εκατ. ευρώ. 
Στην τρίτη άδεια σειρά είχαν να κοντραριστούν ο ΑΝΤ-1 με τον κ. Μαρινάκη. Κερδισμένος ο ΑΝΤ-1 που φάνηκε από την στρατηγική  του όπως και οι άλλοι υποψήφιοι ότι κατέβηκε για να υπερασπιστεί το κανάλι του και να πάρει την άδεια.
Στην τελευταία άδεια έμειναν να κοντραριστούν ο κ. Μαρινάκης με τον κ. Σαββίδη. Νικητής ο κ. Βαγγέλης Μαρινάκης. Σε χαμηλές πτήσεις κινήθηκε το επιτελείο του STAR και της κυπριακής εταιρείας που το τίμημα τους σε όλες τις διαδικασίες σταματούσε στα 13 εκατ. για το STAR και στα 18 για την νέα εταιρεία. 

Τρίτος σε όλες τις διαδικασίες ο Alpha 

Το πιο ενδιαφέρον σημείο του διαγωνισμού είναι ότι ο Alpha έφτανε πάντα στην πηγή και νερό δεν έπινε. Σε όλες τις διαδικασίες ήταν 3ος, πολύ κοντά στο νήμα και έχανε κυριολεκτικά στο παρα πέντε στην άδεια και παρά τα 60 εκατ. που έδωσε δεν την απόκτησε προφανώς από λάθος στρατηγική. 

Τα σημεία που εντυπωσίασαν τους παρατηρητές ήταν η άψογη συνεργασία, η πειθαρχία που έδειξαν οι άνθρωποι της τηλεόρασηςκ αι η θέληση τους να διεκδικήσουν τις άδειες πλην συγκεκριμένων που κατέβηκαν με δικό τους πλάνο. 

Σε ερωτήσή μας γιατί άργησαν τόσο πολύ μας εξήγησαν ότι ακόμα και η πρόσθετη παραγγελία ενός αναψυκτικού σταματούσε κάθε διαδικασία. Αν φερ ειπειν κάποιος παράγγελνε κάτι που είχε τελειώσει, έπρεπε ο αστυνομικός να ειδοποιήσει τον πρόεδρο της επιτροπής για την επιθυμία του, ο πρόεδρος να πει ΣΤΟΠ, ο αστυνόμος να πάει το αναψυκτικό στην είσοδο του δωματίου και να γυρίσει να ειδοποιήσει τον πρόεδρο ότι μπορεί να ξαναξεκινήσει. Πάντως το ποτό που έκανε θραύση κατά τη διάρκεια της διαδικασία ηταν το REDBULL το οποίο πραγματικά κράτησε σε εγρήγορση τους διαγωνιζόμενους. Καταναλώθηκαν πολλά νερά, πολλές ποσότητες με τσάι, Sprite, Coca Cola κλπ. Αλκοόλ δεν υπήρχε αλλά κανείς δεν παίρνει όρκο αν κάποιος είχε στις αποσκευές του ένα μικρό μπουκαλάκι…. 

Εντύπωση προκάλεσε η συνεχής άνοδος των ποσών τόσο ώστε να λεχθεί ότι τελικά ο «λαγός» ήταν η μεγαλη επιθυμία για απόκτηση άδειας, πλην ίσως του κ. Σαββίδη και αυτό ερμηνευόμενο από τις δικές του τελικές δηλώσεις. Πάντως και για αυτόν ειπώθηκε ότι πέρα από τις καθυαστερήσεις που οφείλονταν και στην μετάφραση από τα Ρώσικα ήταν συμπαθέστατος και πολύ ευγενής όπως όλοι. Σε άλλη ερώτηση αν αυτά τα χρήματα δλδ το τίμημα των σχεδόν 250 εκατ. ευρώ θα πληρωθούν η απάντηση είναι πως δεν μπορεί να γίνει αλλιώς αφου δόθηκαν οικεία βουλήσει και πως ασφαλώς θα περιμένουμε να δούμε συμμαχίες των ηττημένων. 

Τα κυρίαρχα στοιχεία ήταν η επιμονή, η πειθαρχία, αλλά και η πεποίθηση ότι όσοι ήθελαν άδεια την απόκτησαν.