current views are: 17

2 Σεπτεμβρίου 2016
Δημοσίευση17:47

Αφιέρωμα του αρχείου της ΕΡΤ στη Μικρασιατική Καταστροφή

Με αφορμή την επέτειο από την Καταστροφή της Σμύρνης το 1922

Δημοσίευση 17:47’

Με αφορμή την επέτειο από την Καταστροφή της Σμύρνης το 1922

Με αφορμή την επέτειο από την Καταστροφή της Σμύρνης το 1922, το Αρχείο της ΕΡΤ ετοίμασε σχετικό αφιέρωμα και ανήρτησε στην ιστοσελίδα www.ert.gr στη διεύθυνση http://bit.ly/2bRFl0j, τα εξής:  

1) Ταινία παραγωγής του Αρχείου της ΕΡΤ με κινηματογραφικά πλάνα αρχείου από τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922. Μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται σκηνές από την προκυμαία της Σμύρνης και τα φλεγόμενα σπίτια, τα καραβάνια των ξεριζωμένων αγροτών προσφύγων της Ανατολικής Θράκης, σκηνές από την άφιξη των προσφύγων στο λιμάνι του Πειραιά, καθώς και από τους προσφυγικούς καταυλισμούς στον Πειραιά και στην Αθήνα.  

2) Ψηφιακή συλλογή με δέκα φωτογραφίες  του Αρχείου της ΕΡΤ από την εκστρατεία στη Μικρά Ασία (1919-1922). Στις φωτογραφίες απεικονίζονται σπάνια στιγμιότυπα από την καθημερινή ζωή των στρατιωτών στους καταυλισμούς του εσωτερικού του μετώπου (η προετοιμασία των γευμάτων, το υπαίθριο κουρείο, υπαίθρια θεατρική παράσταση για την ψυχαγωγία των οπλιτών κ.ά.). Επίσης, απεικονίζονται στιγμιότυπα από την είσοδο του ελληνικού στρατού στο Δορύλαιο, την πορεία του στρατεύματος στο μέτωπο του Σαγγάριου ποταμού, τη διάβαση της Αλμυράς Ερήμου κ.ά.