Με εξώδικό της σήμερα αλλά και ένσταση προς την εταιρεία Dimera, ιδιοκτησίας Ιβάν Σαββίδη ο τηλεοπτικός σταθμός ALPHA ζητά τον αποκλεισμό της εταιρείας ως επιλαχούσα από τον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών, αλλά και την συνολική ακύρωσή του.

Σύμφωνα με την εξώδικη δήλωση, η οποία συντάχθηκε και εστάλη από τον νομικό εκπρόσωπο του καναλιού, καθηγητή κ. Πάνο Λαζαράτο, ο τηλεοπτικός σταθμός με αφορμή τις δηλώσεις του κ. Σαββίδη πως "ανέβασε το τίμημα για να πληρώσουν περισσότερα οι πλειοδότες", το οποίο κοινοποίησε στην πενταμελή επιτροπή διενέργειας του διαγωνισμού ζητά: 

  • Να αποκλειστεί η εταιρία ως επιλαχούσα απο το διαγωνισμό (επόμενος επιλαχών είναι ο Alpha
  • Να καταπέσει η εγγυητική επιστολή που έχει καταβάλλει 
  • Να ακυρωθεί συνολικά ο διαγωνισμός καθώς παραβιάστηκαν "θεμελιώδεις εσωτερικές και ευρωπαϊκές αρχές του ελεύθερου και ανόθευτου ανταγωνισμού, εξαιτίας της λόγω και έργω ομολογηθείσης παράνομης συμπεριφοράς της εταιρείας "DIMERA MEDIA IVESTMENTS LTD".

Όπως δήλωσε ο κ. Λαζαράτος στο newpost, πρόκειται μόνο για την αρχή των νομικών διεκδικήσεων του ALPHA σε σχέση με τον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών. Τόνισε, δε, ότι αν απορριφθεί η ένσταση, θα προσβάλλει το πρακτικό του διαγωνισμού, στρέφομενος στην ουσία κατά του ελληνικού Δημοσίου. 

Σύμφωνα, με τον κ. Λαζαράτο, η διαδικασία θα κορυφωθεί τις επόμενες ημέρες, καθώς ο σταθμός επιθυμεί να εξαντλήσει κάθε νομικό μέσο. 

Ολόκληρο το κείμενο του εξωδίκου έχει ως εξής:

Η εταιρεία μας έστειλε σήμερα εξώδικη δήλωση προς την εταιρεία με την επωνυμία «DIMERA MEDIA INVESTMENTS LTD», η οποία έχει λέξη προς λέξη ως ακολούθως:

«ΕΞΩΔΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ

Της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «ALPHA ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΑΕ», εδρευούσης στην Παιανία, στο 40,2 χλμ Αττικής οδού, ΣΕΑ  1 Μεσογείων, όπως νομίμως εκπροσωπείται.
ΚΑΤΑ
Της εταιρείας με την επωνυμία «DIMERA MEDIA INVESTMENTS LTD» εδρευούσης στην Λάρνακα Κύπρου, Χλωρίδος 6 με αντίκλητο τον Δικηγόρο Αθηνών, κ. Νικόλαο Ανδρικόπουλο, με έδρα τους Αμπελοκήπους, Λ. Κηφισίας 35.
________________________
Αμέσως μετά το πέρας  της τελευταίας φάσεως της διαγωνιστικής διαδικασίας για την παροχή τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών πανελλαδικής εμβέλειας, επί τη βάσει της Προκηρύξεως 1/2016 και συγκεκριμένα περί ώρα 3 π.μ. της Παρασκευής 2 Σεπτεμβρίου 2016, ο εκπρόσωπος της εταιρείας σας κ. Ιβάν Σαββίδης δήλωσε μεταξύ άλλων τα ακόλουθα επί λέξει, ενώπιον όλων των τηλεοπτικών σταθμών:
1.    «Είμαι πολύ χαρούμενος για το γεγονός ότι όλα πήγαν μεταξύ άλλων και με βάση το δικό μου σενάριο»(0.04-0.10 δηλώσεως).

2.    «Και μόλις έγινε κατανοητό ότι ξεφεύγουμε πλέον κατά πολύ από την αξία αυτής της άδειας, τότε χρησιμοποίησα μια εναλλακτική λύση» (1.30-1,40 δηλώσεως).

3.    «Και το είδατε το αποτέλεσμα, ότι πλήρωσαν για τις άδειες πάνω από 70 και 50 εκατομμύρια ευρώ, για άδειες για τις οποίες υπολόγιζαν να πληρώσουν 3,4,5 εκατομμύρια ευρώ» (1.50-1.58 δηλώσεως).

4.    «Δύο μέρες πριν από το διαγωνισμό ξεκίνησαν να συζητάνε για το ποιος είναι ο Σαββίδης, τί και πώς, τί συμβαίνει με το Σαββίδη, και τότε είπα στον εαυτό μου: Εγώ αν δεν πάρω την άδεια, θα κάνω ό,τι μπορώ προκειμένου να πληρώσουν πολύ περισσότερο αυτοί. Και είμαι χαρούμενος για το γεγονός ότι το πέτυχα. Δεν είμαι χαμένος, κέρδισα!» (5.30-5.55 δηλώσεως).

5.    «Και στην τέταρτη άδεια ήταν απολύτως σαφής ο στόχος: Nα πάμε όσο πιο ψηλά γίνεται» (7.17-7.20 δηλώσεως).

6.    «Στεναχωρήθηκα για το γεγονός ότι ο Αλαφούζος πλήρωσε λιγότερο από όλους. Έπρεπε να πληρώσει περισσότερο. Είναι δική μου επιθυμία. Γι’ αυτό είμαι συνολικά ικανοποιημένος» (8-8.15 δηλώσεως).

7.    «Το λέω ξανά, μπαίνοντας στην τελική φάση εγώ έκανα το επόμενο βήμα με μηδενική προσφορά. Και το ’κανα δύο φορές. Αν το ’βλεπε κάποιος θα καταλάβαινε, ότι ο στόχος μου είναι οι ψηλότερες τιμές και όχι τίποτε άλλο. Το πέτυχα αυτό» (8.50-9.15 δηλώσεως).


Από το σύνολο των επτά αυτών προτάσεων της δηλώσεως του εκπροσώπου της εταιρείας σας συνάγεται αδιαμφισβήτητα, ότι αυτός ενήργησε τουλάχιστον κατά την δημοπράτηση της τέταρτης άδειας με αποκλειστικό σκοπό:

Πρώτον:        Να ανεβάσει το τίμημα και
Δεύτερον:    Οι υπόλοιποι διαγωνιζόμενοι να πληρώσουν όσο το                 δυνατόν περισσότερα χρήματα.

Η εταιρεία σας συνεπώς προέβη ομολογημένα, τουλάχιστον κατά την δημοπράτηση της τέταρτης άδειας, σε προσχηματικές αυξήσεις του τιμήματος δίχως καμία πρόθεση να διεκδικήσει την άδεια, αλλά με αποκλειστικό σκοπό, να διογκώσει υπέρογκα το τίμημα και να πληρώσουν οι διαγωνιζόμενοι όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα, ήτοι να ζημιωθούν οι τελευταίοι όσο το δυνατόν περισσότερο.

Η εταιρεία σας ομολόγησε δια του εκπροσώπου της, ότι η «εναλλακτική λύση» της, το «σενάριό» της, αν δεν έπαιρνε άδεια, ήταν να κάνει τους άλλους διαγωνιζόμενους «να πληρώσουν όσο το δυνατόν περισσότερο». Αυτός ήταν ο μοναδικός στόχος κατά την δημοπράτηση της τέταρτης άδειας «και όχι τίποτε άλλο», στόχος μάλιστα ο οποίος συνελήφθη με απόλυτη ακρίβεια «δυο μέρες πριν το διαγωνισμό». Γι’ αυτό ο εκπρόσωπός σας δήλωσε χαρούμενος, για το ότι πέτυχε την αποστολή του και κέρδισε. Αυτές δε οι δηλώσεις συμπίπτουν με την συμπεριφορά της εταιρείας σας καθ’ όλη τη διάρκεια του διαγωνισμού και ιδίως κατά τη δημοπράτηση της τέταρτης άδειας, όπου οι δύο τελευταίες έγγραφες προσφορές ήταν όντως μηδενικής αυξήσεως.

Δια της παρούσης σας επισημαίνουμε με έμφαση, ότι η εν λόγω ομολογημένη και εν τοις πράγμασι αποδειχθείσα συμπεριφορά σας, συνιστά ευθεία παραβίαση του άρθρου 3.3.2 (δ) της προκηρύξεως και των όρων διεξαγωγής της δημοπρασίας διότι συνιστά:
 
Απαγορευμένη απόπειρα επηρεασμού των λοιπών συμμετεχόντων αλλά και της ίδιας της Επιτροπής Διαγωνισμού ως προς τη λήψη αποφάσεων αναφορικά με τη Δημοπρασία.
 
Συνιστά επίσης ευθεία παραβίαση του άρθρου 1§2 ν.4339/2015, που επιτάσσει διαδικασία, η οποία διασφαλίζει τον ελεύθερο και ανόθευτο ανταγωνισμό στον ευρύτερο τομέα των ΜΜΕ, καθώς και πράξη αθέμιτου ανταγωνισμού, κατά παράβαση του άρθρου 1 ν. 146/1914, σύμφωνα με το οποίο: 

«απαγορεύεται κατά τις συναλλαγές κάθε πράξη προς το σκοπό ανταγωνισμού αντικείμενη στα χρηστά ήθη»

Η ομολογημένη λόγω και έργω συμπεριφορά σας παραβιάζει συνεπώς τα άρθρα 1 ν.146/1914, 1§2 ν.4339/2015, 3.3.3 (δ) της Προκηρύξεως και τις ευρωπαϊκές και εσωτερικές αρχές του ελεύθερου και ανόθευτου ανταγωνισμού, συνιστώντας παράλληλα αδικοπρακτική συμπεριφορά κατ’
άρθρο 914 και 919 ΑΚ. Συμπεριφορά μάλιστα η οποία έλαβε χώρα εκ προθέσεως και όχι εξ αμελείας.

Η συμπεριφορά σας αυτή οδήγησε περαιτέρω την αναθέτουσα αρχή σε παράβαση του άρθρου 54 §8 εδ. δ′ της Οδηγίας 2004/18, δεδομένου ότι ο ηλεκτρονικός πλειστηριασμός χρησιμοποιήθηκε τουλάχιστον κατά τη δημοπράτηση της τέταρτης άδειας κατά τρόπο που εμπόδισε, περιόρισε και τελικώς στρέβλωσε τον ανταγωνισμό στο συγκεκριμένο πεδίο των ΜΜΕ.

Επειδή, η εταιρεία μας κατά τον πλειστηριασμό της τέταρτης άδειας υπήρξε η πρώτη επιλαχούσα, μετά τους δύο πρώτους, ήτοι την εταιρεία Alter Ego και την καθ’ ης, αποκλεισθείσα στον 117ο γύρο από την τελική αναμέτρηση μόλις για 500.000 ευρώ (η εταιρεία μας προσέφερε 61.000.000 ευρώ ενώ η εταιρεία Dimera Ltd 61.500.000 ευρώ).

Επειδή, ο αποκλεισμός της εταιρείας μας από το τελικό στάδιο των κλειστών προσφορών κατά την δημοπράτηση της τέταρτης άδειας οφείλεται ομολογημένα αιτιωδώς στην ως άνω παράνομη, αθέμιτη και αντίθετη στα χρηστά ήθη συμπεριφορά της εταιρείας σας.

Επειδή, η πρόθεση της εταιρείας σας ως προς την αύξηση του τιμήματος, τον αποκλεισμό και τη ζημία της εταιρείας μας ομολογείται λόγω και έργω.

Επειδή, η ζημία της εταιρείας μας, όπως θα προσδιορισθεί στη αγωγή που προτιθέμεθα να καταθέσουμε κατά της εταιρείας σας συνίσταται μεταξύ άλλων στην επαπειλούμενη διακοπή της λειτουργίας της επιχειρήσεώς μας, η οποία συνδέεται με σοβαρότατες θετικές και αποθετικές ζημίες σε επίπεδο υλικής και ηθικής βλάβης τόσο του ιδίου του νομικού προσώπου όσο και των εργαζομένων σε αυτό.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ
ΣΑΣ ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ

Ότι θα εξαντλήσουμε όλα τα ένδικα βοηθήματα αστικής, διοικητικής και ποινικής φύσεως ενώπιον των εθνικών και ευρωπαϊκών δικαστηρίων και αρχών, προκειμένου:

α)    να αποκλεισθεί η εταιρεία σας από το διαγωνισμό και να καταπέσει η σχετική εγγυητική επιστολή που κατέθεσε, λόγω παραβάσεως του όρου 3.3.3 (δ) της Προκηρύξεως 1/2016,
β)    να ακυρωθεί στο σύνολό της η παράνομη δημοπρασία και
γ)    να αποζημιωθούμε κατ’ άρθρο 914 και 919 ΑΚ για την αθέμιτη, καταχρηστική και υπαίτια συμπεριφορά σας, η οποία προσέβαλε βάναυσα τις αρχές του ελεύθερου και ανόθευτου ανταγωνισμού, κατά παράβαση των άρθρων 1 ν.146/1914, 1§2 ν.4339/2015, 54§8 εδ. δ΄ της Οδηγίας 2014/18 και 3.3.3 (δ) της 1/2016 Προκηρύξεως του Διαγωνισμού για την παροχή τεσσάρων αδειών παρόχων περιεχομένου επίγειας τηλεοπτικής εκπομπής ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας.

Αρμόδιος Δικαστικός επιμελητής παραγγέλλεται να επιδώσει νόμιμα την παρούσα στον Ανδρικόπουλο Νικόλαο, Δικηγόρο Αθηνών, με έδρα στους Αμπελόκηπους, Λ. Κηφισίας 35, ως αντίκλητο της εταιρίας με την επωνυμία «DIMERA MEDIA INVESTMENTS LTD», προς γνώση του και για τις νόμιμες συνέπειες. Παραγγέλλεται επιπλέον να αντιγράψει ολόκληρη την παρούσα στην σχετική έκθεση επιδόσεως. 

Αθήνα, 5 Σεπτεμβρίου 2016
                            Ο Πληρεξούσιος Δικηγόρος»