Για «παραγωγικές συναντήσεις» έκανε λόγο ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς σε δηλώσεις του μετά τα τετ α τετ που είχε σήμερα με τους τέσσερις επιχειρηματίες που εξασφάλισαν από μια τηλεοπτική συχνότητα.

«Υπάρχουν υποχρεώσεις που υπάρχουν από το Σύνταγμα και το νόμο και προβλέπουν τον ελάχιστο αριθμό εργαζομένων καθώς επίσης και τις κτιριακές εγκαταστάσεις. Οι συναντήσεις θα συνεχιστούν σε όλα τα επίπεδα για να οργανώσουμε τη μετάβαση στην καινούργια τηλεοπτική πραγματικότητα», ανέφερε ο υπουργός, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες αφού συνεχάρη τους προσωρινούς υπερθεματιστές, τόνισε ότι εκκρεμεί αυστηρός έλεγχος του πόθεν έσχες των κεφαλαίων που προσέφεραν στη δημοπρασία, ενώ υπογράμμισε τη μεγάλη ευθύνη που τους αναλογεί σχετικά με την ποιότητα του τηλεοπτικού προϊόντος που θα προσφέρουν στον ελληνικό λαό

Στις δηλώσεις του πάντως μετά τις συναντήσεις και απαντώντας στις επικρίσεις για τις θέσεις εργασίας που κινδυνεύουν να χαθούν στους τηλεοπτικούς σταθμούς που δεν έλαβαν άδεια,υπογράμμισε πως «είναι η πρώτη φορά που μπαίνει με το νόμο αυτό φρένο στη μείωση της απασχόλησης». 

«Είναι τουλάχιστον υποκριτικό να μας επιτίθενται για το θέμα των εργαζομένων όταν εμείς απαιτήσαμε μέσα στο νόμο να υπάρχουν αυστηρές προϋποθέσεις για τον αριθμό εργαζομένων αλλά και για τις συνθήκες απασχόλησής τους», επισήμανε και σημείωσε ότι κοινή βούληση είναι «να ολοκληρωθούν ταχύτατα οι διαδικασίες», αποφεύγοντας να απαντήσει ευθέως το αν θα δώσει προθεσμία στους καναλάρχες να πληρώσουν την πρώτη δόση μετά την απόφαση του ΣτΕ.

Ο υπουργός Επικρατείας πάντως φέρεται να υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θα διασφαλίσει πως θα τηρηθούν απαρέγκλιτα τα προβλεπόμενα για το επίπεδο του προγράμματος, επισημαίνοντας ότι οι αδειοδοτηθέντες τηλεοπτικοί σταθμοί υποχρεούνται:

  • στην «αντικειμενική και με ίσους όρους μετάδοση πληροφοριών και ειδήσεων» (άρθ. 15, παρ. 2 του Συντάγματος),
  • στην προστασία των ανηλίκων και του καταναλωτικού κοινού, το σεβασμό της προσωπικότητας, της φυλής, του φύλου, της θρησκείας, των πεποιθήσεων, της εθνικότητας, της αναπηρίας, της ηλικίας και του σεξουαλικού προσανατολισμού, καθώς και στην προβολή ευρωπαϊκών έργων, ανεξάρτητων παραγωγών, δελτίων ειδήσεων στη νοηματική γλώσσα και εκπομπών με υπότιτλους στα ελληνικά (Προεδρικό Διάταγμα 109/2010).

Ταυτόχρονα, ο υπουργός υπενθύμισε τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί με το νόμο, οι οποίες αφορούν:

  • τον αριθμό των εργαζομένων (τουλάχιστον 400 ανά κανάλι),
  • το περιεχόμενο του προγράμματος (δελτία ειδήσεων, εκπομπές λόγου, τέχνης, πολιτισμού, θεάτρου, ενημερωτικές, ποικίλης ύλης, ελαφράς ψυχαγωγίας, ελληνικές και ξένες σειρές, παιδικές εκπομπές, ντοκιμαντέρ και εκπομπές αθλητικού περιεχομένου),
  • τις κτιριακές εγκαταστάσεις και τον τεχνολογικό εξοπλισμό (ελάχιστη ωφέλιμη επιφάνεια 2.500τμ και εξοπλισμός για εκπομπή προγράμματος High Definition).

Μάλιστα, ο νόμος προβλέπει ανάκληση άδειας εφόσον κάποια από τις προϋποθέσεις πάψει να ισχύει, σε οποιαδήποτε στιγμή της 10ετούς διάρκειας της τηλεοπτικής άδειας.

Ο υπουργός Επικρατείας ξεκαθάρισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να αναστραφεί η τάση της μειούμενης απασχόλησης, της διαρκούς και ταχείας επιδείνωσης των εργασιακών σχέσεων και της σχεδόν μηδενικής ελληνικής τηλεοπτικής παραγωγής (μυθοπλασία, ντοκιμαντέρ, κ.λπ.) που έχουν επικρατήσει τα τελευταία χρόνια.

Τέλος, ο Νίκος Παππάς τόνισε ότι η δρομολογούμενη λειτουργία του Ηλεκτρονικού Συστήματος Διάθεσης Τηλεοπτικού Χρόνου θα καταστήσει –στο αμέσως επόμενο διάστημα- τις τηλεοπτικές επιχειρήσεις πολύ πιο ανταγωνιστικές, αφού η ρύθμιση της διάθεσης και αγοράς διαφημιστικού χώρου αναμένεται να αυξήσει πολύ σημαντικά το συνολικό διαφημιστικό τους έσοδο, εξαλείφοντας παρασιτικά φαινόμενα, όπως αυτά των επιστροφών και των πιστωτικών τιμολογίων.

Προηγήθηκαν οι συναντήσεις του γενικού γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρη Κρέτσου με τους υποψήφιους καναλάρχες.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του Σκάι, Κώστας Κιμπουρόπουλος, αναμένεται έως την ερχόμενη Παρασκευή η ολοκλήρωση του ελέγχου πόθεν έσχες των επιχειρηματιών, ώστε στη συνέχεια να αναρτηθεί επισήμως ο πίνακας με τους νέους ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών.

Οι εκπρόσωποι των καναλιών ζήτησαν από Γενικό Γραμματέα να καταβληθεί η πρώτη δόση του τιμήματος μετά την απόφαση του ΣτΕ, το οποίο συνεδριάζει στις 16 Σεπτεμβρίου προκειμένου να εξετάσει τα ασφαλιστικά μέτρα των καναλιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newpost, το αίτημα των τεσσάρων πλειοδοτών για τις άδειες κατά πάσα πιθανότητα δεν θα γίνει δεκτό και θα τους ζητηθεί να καταβληθεί η πρώτη δόση, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην προκήρυξη, δηλαδή εντός δεκαπενθημέρου. 

Τέλος, προβληματισμός εκφράστηκε από τους περισσότερους εκπροσώπους για την πλατφόρμα που επιχειρεί να φέρει η κυβέρνηση στο θέμα διαχείρισης του διαφημιστικού χρόνου, υποστηρίζοντας ότι επιχειρείται ένας κρατικός έλεγχος σε μια ελεύθερη αγορά.