Σφοδρή αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει, για άλλη μια φορά ανάμεσα στην κυβέρνηση και τη ΝΔ, για τις τηλεοπτικές άδειες. Αυτή τη φορά αφορμή αποτέλεσε η ανακοίνωση της Γ.Γ Ενημέρωσης πως και οι τέσσερις νέοι καναλάρχες πέρασαν τον έλεγχο του πόθεν έσχες για τα χρήματα που πρόσφεραν ώστε να εξασφαλίσουν τις τηλεοπτικές άδειες.

«Η κυβέρνηση είναι ένα και το αυτό με τη διαπλοκή», αναφέρει η Νέα Δημοκρατία σε ανακοίνωσή της, με αφορμή την ανακήρυξη των οριστικών υπερθεματιστών, στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες.

Η Ν.Δ. κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «προκαλεί με τον χειρότερο τρόπο τους Έλληνες», εκτιμώντας ότι «ο διαγωνισμός παρωδία για τις τηλεοπτικές άδειες, εξελίσσεται σε Βατερλό του κ. Παππά και μνημείο αδιαφάνειας της κυβέρνησης του κ. Τσίπρα».

Σφοδρή επίθεση στη ΝΔ, εξαπέλυσε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, απαντώντας στην ανακοίνωση της ΝΔ, σχετικά με τα πόθεν έσχες των καναλαρχών.

Συγκεκριμένα ο υπουργός Επικρατείας σημειώνει σε σχετική ανακοίνωσή του:

Η Νέα Δημοκρατία έχει εξαντληθεί στην προσπάθεια να ματαιώσει τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες. Τελικά το άνθος της ντροπής δεν ανθίζει ούτε στο Μοσχάτο όπως δεν άνθιζε στη Συγγρού. Ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε και η ΝΔ   καλά θα κάνει να το συνειδητοποιήσει.

Όλοι οι υποψήφιοι έχουν ασκήσει έως εξαντλήσει κάθε νόμιμο δικαίωμα στη μέχρι τώρα διαδικασία.

Η ΝΔ έχει εξαντληθεί στην προσπάθεια να ματαιώσει το διαγωνισμό που φέρνει 246 εκ. ευρώ στο δημόσιο ταμείο. Δεσμεύεται μάλιστα πως θα επιστρέψει τα χρήματα.

Ας απαντήσει λοιπόν έστω και τώρα.

Γιατί δεν έκανε διαγωνισμό τόσα χρόνια;

Ας δεσμευτεί έστω και τώρα πως αναγνωρίζει το αποτέλεσμα του διαγωνισμού.

Να μπει τάξη ζητούν οι πολίτες 

Να μπει τάξη στο άναρχο τηλεοπτικό τοπίο με την ολοκλήρωση της αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών, επιθυμεί η πλειοψηφία των πολιτών σύμφωνα με έρευνα της Bridging Europe για λογαριασμό της Εφημερίδας των Συντακτών.

Σύμφωνα με την έρευνα το 86% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι το τίμημα είναι πολύ παραπάνω από όσο υπολογιζόταν.

Το 65% απαντά ότι πρέπει τώρα να προχωρήσει άμεσα η αλλαγή και να εκπέμπουν μόνο οι αδειοδοτημένοι σταθμοί, ενώ το 30%: θεωρεί ότι η κυβέρνηση πρέπει να περιμένει να τελεσιδικήσουν όλες οι προσφυγές

Το 53% συμφωνεί με τη μέθοδο της δημοπράτησης, έναντι ενός ποσοστού 26% που διαφωνεί.

  • 53%: συμφωνω με τη μεθοδο της δημοπρατησης (26%: διαφωνω)
  • 51%: αδιαβλητη διαδικασια (29%: διαδικασια τζογου)
  • 60%: κοινωνικα δικαιη η αποφαση της κυβερνησης να αξιοποιησει τα 246 εκατ. υπερ των ευπαθων ομαδων (36%: επικοινωνιακο τρικ)
  • 75%: οι προηγουμενες κυβερνησεις δεν προχωρουσαν στην αδειοδοτηση για να συντηρουν τη διαπλοκη (22%: ειχαν αλλες προτεραιοτητες)

Η ανακοίνωση της Γ.Γ ενημέρωσης

Με την υπ’ αρ. 239/9-9-2016 απόφαση του Γενικού Γραμματέα Ενημέρωσης (ΑΔΑ: 7Φ2Ξ465ΙΧΦ-9ΑΛ), ολοκληρώθηκε η διαδικασία αδειοδότησης παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου, με την οποία ανακηρύχθηκαν ως οριστικοί υπερθεματιστές οι εξής: 

1. ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΝΤΟΤ ΚΟΜ ΑΝΩΝΥΜΗ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ   (ΣΚΑΙ ΑΕ) με τίμημα € 43.600.000,00.
2. ΙΩΑΝΝΗΣ-ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ Χ. ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ    (Τ.Π.Κ μ.α.ε) με τίμημα € 52.600.000,00.
3. ΑΝΤΕΝΝΑ TV ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, με τίμημα € 75.900.000,00.
4. ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑ (ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ Μ.Μ.Ε. Α.Ε.), με τίμημα€ 73.900.000,00.

Στους τέσσερις υπερθεματιστές που αναδείχθηκαν, εξετάστηκε από την αρμόδια επιτροπή η προέλευση και ο τρόπος απόκτησης των οικονομικών μέσων που θα διατεθούν, σύμφωνα με όσα ορίζονται στην παράγραφο 8.1 της προκήρυξης. Το συνολικό τίμημα για τις τέσσερις άδεις ανήλθε στο ποσό των 246.000.000€ και σε δεκαπέντε μέρες από την οριστική κατακύρωση οι υπερθεματιστές θα καταβάλουν την πρώτη δόση από τις συνολικά τρείς.

Με την επιτυχημένη ολοκλήρωση της διαδικασίας, διαμορφώνεται πλέον ένα τηλεοπτικό τοπίο βασισμένο στις αρχές της νομιμότητας, μετά από δεκαετίες ενός άναρχου τηλεοπτικού περιβάλλοντος, ενώ το δημόσιο θα εισπράξει ένα πολύ σημαντικό ποσό από την αδειοδότηση.