Όταν ο κόμπος φτάνει στο χτένι για το μεγάλο «Συγκρότημα»

Σε ανάλογη θέση, σε ανάλογα δεινή θέση, είχε βρεθεί ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη πριν από τρείς δεκαετίες πάνω κάτω. Εκεί στα μέσα της δεκαετίας του ογδόντα, με τα χρέη του «Συγκροτήματος» να υπερβαίνουν το ένα δισεκατομμύριο δραχμές. Λεφτά που μπορεί τώρα να μας φαίνονται πασατέμπος (μιλάμε για πάνω κάτω τρία εκατομμύρια ευρώ), τότε όμως δεν ήταν και τόσο αστεία υπόθεση. Από μήνα σε μήνα, από βδομάδα σε βδομάδα, από μέρα σε μέρα διογκωνόταν η φημολογία ότι στη Χρήστου Λαδά θα έμπαινε λουκέτο. Ώσπου βρέθηκε η λύση, με τρόπο μαγικό…

Ο από μηχανής Θεός ήταν μια συμφωνία real estate, που σχεδόν τα έσβησε τα χρέη εν μία νυκτί.: Πουλήθηκε τότε στην Αγροτική Ασφαλιστική μια μεγάλη έκταση ιδιοκτησίας ΔΟΛ στη Λεωφόρο Συγγρού, έναντι εννιακοσίων τριάντα εκατομμυρίων δραχμών. Οι παλαιοί αναγνώστες των «Νέων», θα θυμούνται ότι εφημερίδα δημοσίευε επί σειρά ετών ρεκλάμα για τη συγκεκριμένη έκταση και μάλιστα σε περίοπτη θέση. Αγοραστής ωστόσο δεν βρισκόταν ως την ώρα που η ανάγκη μεταμορφώθηκε σε φιλοτιμία. Και λύθηκαν τα προβλήματα.

Από εκεί και πέρα σημαντικά προβλήματα cash flow δεν έκαναν ποτέ την εμφάνισή τους στον ΔΟΛ. Και με την είσοδο στο Χρηματιστήριο δεν ξέρανε πια τι να τα κάνουνε τα λεφτά στο «Συγκρότημα». Όπως λέει το ιστορικό ανέκδοτο εκείνη την εποχή είχαν αφιχθεί στην Αθήνα στελέχη του κολοσσιαίου οργανισμού Hearst για να συζητήσουν το licencing των περιοδικών τους στην ελληνική αγορά και όταν είδαν τη χρηματιστηριακή αποτίμηση του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη αλληθώρισαν οι άνθρωποι. Μεταξύ μάλιστα σοβαρού και αστείου πλησίασαν στελέχη της Χρήστου Λαδά και ρωτάγανε αν ενδιαφερόταν το μαγαζί να επενδύσει στον Hearst… περασμένα μεγαλεία δυστυχώς. Ο σημερινός ΔΟΛ χρωστάει μήνες επί μηνών στο προσωπικό του και φως δεν φαίνεται στον ορίζοντα. Το παραδέχθηκε άλλωστε και ο ισχυρός ανήρ της επιχείρησης Σταύρος Ψυχάρης, σε επιστολή του που αναγνώστηκε στην χθεσινή συνέλευση των εργαζομένων. Με δικά του λόγια:

«Ως και τα τελευταία χρόνια ο ΔΟΛ ήταν η μόνη δημοσιογραφική επιχείρηση στην Ελλάδα που πλήρωνε προκαταβολικά τους μισθούς. Δεν θα γίνουμε τώρα μπαταχτσήδες. Αν το καράβι πέσει σε ξέρες, στα αμπάρια του θα υπάρχουν όσα χρειάζονται για να τελειώσει μια συνεργασία κλπ. Οπωσδήποτε ελπίζουμε ότι θα έχουμε λύσει το πρόβλημα μέχρι τις 15 Οκτωβρίου.»  

Η ελπίδα του Σταύρου Ψυχάρη έπεισε ως ένα σημείο τους εργαζόμενους, καθώς αποφάσισαν να μην προχωρήσουν σε άμεσες κινητοποιήσεις. Κι έτσι έδωσαν περιθώριο στη διοίκηση της εταιρείας ως τις 5 Οκτωβρίου, οπότε και θα προχωρήσουν σε νέα συνέλευση. Αν ως τότε δεν βρεθεί κάποια λύση (επενδυτής, φίλος φίλου, άγγελος Κυρίου…), τότε αναμείνατε ασφαλιστικά μέτρα και επισχέσεις εργασίας. Οι Ενώσεις Τύπου έχουν ήδη ειδοποιηθεί να επεξεργαστούν το σχετικό πλαίσιο.  

Υ.Γ.: Σημείωνε επίσης στην επιστολή του ο Σταύρος Ψυχάρης:

«Δεν υπάρχει σήμερα Μέσο Ενημέρωσης που να μην αντιμετωπίζει ασφυκτικά προβλήματα λειτουργίας, ούτε ένα Μέσο Ενημέρωσης υπάρχει που να λειτουργεί εκπληρώνοντας τις υποχρεώσεις του.»

Θα τον στενοχωρήσω, αλλά τα Μέσα Ενημέρωσης που πληρώνουν πρώτη του μηνός είναι ουκ ολίγα. Και δεν φιλοξενούνται όλα στο διαδίκτυο.