Αύριο αποφασίζουν οι εργαζόμενοι αν θα προχωρήσουν σε ασφαλιστικά μέτρα

Κρίνεται αύριο το μέλλον του ΔΟΛ; Μοιάζει υπερβολικό να το δηλώνει κανείς, μιας και για συνέλευση εργαζομένων μιλάμε, δεν μιλάμε για σεισμικό φαινόμενο. Υπενθυμίζω ωστόσο ότι και στις 22 Δεκεμβρίου του 2011, μια συνέλευση εργαζομένων της «Ελευθεροτυπίας» είχε εγκρίνει κυλιόμενες 48ωρες απεργίες στην εφημερίδα. Και την έστειλε στον αγύριστο…

Ας πούμε λοιπόν ότι είναι εξαιρετικά κρίσιμη η αυριανή ημέρα για το «συγκρότημα». Κι αυτό γιατί οι εργαζόμενοι δεν έχουν δει το χρώμα του χρήματος για τον Ιούλιο, τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, ενώ «τρέχει» ακόμη η οφειλή του περασμένου Ιανουαρίου. Είμαστε στους τέσσερις μήνες «μέσα» δηλαδή, ενώ στην «Ελευθεροτυπία» είχε τσακίσει το ηθικό των εργαζομένων όταν τα χρωστούμενα είχαν αγγίξει πεντάμηνο.

Σημαίνει άραγε αυτό ότι υπάρχει περιθώριο ενός ακόμη μηνός; Τι να σας πω, δεν είναι δική μου δουλειά να ψυχολογήσω το κλίμα στη Μιχαλακοπούλου και ας μη λησμονούμε ότι ο Σταύρος Ψυχάρης στην περίφημη επιστολή του για τις «ξέρες» (θα την διαβάσετε ολόκληρη στους Zoornalistas), εξέφραζε την ελπίδα πως το πρόβλημα θα έχει λυθεί ως τις 15 Οκτωβρίου.

Τι θα συμβεί ως τότε; Η μία εκδοχή λέει ότι θα βρεθεί λύση με τους «κλειδωμένους» λογαριασμούς του μιντιάρχη και θα αντληθεί εξ αυτών το απαιτούμενο ρευστό για πληρωμές στον ΔΟΛ. Χλωμό μοιάζει κάπως, μιας και τέτοιου είδους διαδικασίες δεν είναι εύκολο να κινηθούν σε τόσο περιορισμένο χρονικό διάστημα.

Αφήστε που οι τράπεζες μοιάζουν να προκρίνουν λύση επενδυτή και κουρέματος για το «συγκρότημα». Λέγεται ότι μετά απ’ τις πρώτες αντιρρήσεις του Σταύρου Ψυχάρη, δέχθηκαν να του αφήσουν το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών, αλλά και πάλι η απάντηση ήταν αρνητική…

Όπως και να έχει το πράγμα, ο κλάδος των διοικητικών και τεχνικών έχει ήδη ξεκινήσει τη συλλογή αιτήσεων ασφαλιστικών μέτρων ενόψει της αυριανής συνέλευσης, ενώ υπήρξε και ένας μικρός αριθμός εργαζομένων που προχώρησε σε επισχέσεις εργασίας. Αν θα τους ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι, θα φανείς αύριο στην κρίσιμη, πολύ κρίσιμη συνέλευση.