current views are: 7

17 Οκτωβρίου 2016
Δημοσίευση16:03

Την Τρίτη το απόγευμα η νέα συνεδρίαση του ΣτΕ για τις άδειες – Νέες προσφυγές από τους τηλεοπτικούς σταθμούς

Για αύριο το απόγευμα ορίστηκε η νέα συνεδρίαση του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες. 

Δημοσίευση 16:03’

Για αύριο το απόγευμα ορίστηκε η νέα συνεδρίαση του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες. 

Για τρίτη φορά αύριο το απόγευμα συνεδριάζει κεκλεισμένων των θυρών η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας για την υπόθεση της χορήγησης των τηλεοπτικών αδειών.

Παράλληλα, εν αναμονή της κρίσιμης- εκτός άλλου απροόπτου – ψηφοφορίας για το παραδεκτό ή μη των προσφυγών συνεχίζεται η κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων από τους τηλεοπτικούς σταθμούς όπου προσδιορίστηκαν να συζητηθούν την ερχόμενη Παρασκευή. Η τρίτη διάσκεψη των ανώτατων δικαστικών λειτουργών θα ξεκινήσει από εκεί που σταμάτησε το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής . Σύμφωνα με νομικούς θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη καθώς αναμένεται σε αυτή να ολοκληρωθεί το πρώτο και καθοριστικό μέρος που αφορά στο ζήτημα του παραδεκτού ή μη των προσφυγών. Ψηφοφορία που αν και αναμενόταν να έχει ολοκληρωθεί στη διάρκεια της δεύτερης διάσκεψης , δεν κατέστη εφικτό τελικά. Πάντως, από το αποτέλεσμα αυτής της ψηφοφορίας εξαρτάται η συνέχεια της όλης υπόθεσης.

Σε περίπτωση που το δικαστήριο κρίνει ότι παραδεκτώς ασκήθηκαν οι προσφυγές , τότε θα ανοίξει η αυλαία για την κρίση του ουσιαστικού μέρους της εξέτασης των προσφυγών που συνδέεται με τη συνταγματικότητα ή μη του νόμου Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες. Σε αντίθετη περίπτωση, αν δηλαδή οι προσφυγές δεν ξεπεράσουν το σκόπελο του παραδεκτού, τότε – τουλάχιστον επί του παρόντος- κλείνει το σχετικό κεφάλαιο. Ωστόσο, όπως σημείωναν με νόημα δικαστικές πηγές, το θέμα της συνταγματικότητας του επίμαχου νόμου θα επανακριθεί και με βάση ανάλογες προσφυγές που έχουν κατατεθεί και έχουν προσδιοριστεί για συζήτηση ενώπιον του ΣτΕ για τα μέσα Ιανουαρίου 2017.

Παράλληλα, νέες αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων έχουν καταθέσει οι τηλεοπτικοί σταθμοί Αlpha, ΣΚΑΪ, Άλτερ Έγκο και η Κυπριακή εταιρεία «Ανεξάρτητος Τηλεοπτικός Πάροχος Περιεχομένου» (ITV CP), συμφερόντων του Γιάννη Βαρδινογιάννη. Οι αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων επικεντρώνονται στα πόθεν έσχες των διαγωνιζομένων, ενώ υποστηρίζεται ότι έγινε προσπάθεια από διαγωνιζόμενο να ανέβει όσο μπορεί το τίμημα των αδειών. Οι προσφεύγουσες εταιρείες στρέφονται κατά αποφάσεων του γενικού γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας και ειδικότερα, κατά των αποφάσεων ανακήρυξης των 4 υπερθεματιστών.