Ξεκίνησε λίγο μετά τις 17:00 η συζήτηση στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τις τηλεοπτικές άδειες.

Η συζήτηση των προσφυγών μπορεί να έχει γίνει από τις 4 Ιουλίου 2016, αλλά μέχρι σήμερα μία η ματαίωση της διάσκεψης από το ίδιο τον Πρόεδρο του ΣτΕ, λόγω κλίματος, μία το τηλεφώνημα για βόμβα -αποδείχθηκε φάρσα- μία οι  τοποθετήσεις και η αναταλλαγή νομικών επιχειρημάτων σε σχέση με το παραδεκτό ή μη των προσφυγών κάθε άλλο παρά ένα ήρεμο σκηνικό αποτυπώνουν.

Σε όλα αυτά ήρθε να προστεθεί και η χθεσινή έναρξη πειθαρχικού ελέγχο με εντολή του Υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου, σε βάρος ενός ανώτατου δικαστικού λειτουργού, με αφορμή  δημοσιεύματα  στον ηλεκτρονικό Τύπο που είδαν το φως της δημοσιότητας την παραμονή της κρίσιμης ψηφοφορίας στο ΣτΕ.

Όλες αυτές οι παράμετροι... τορπιλίζουν το ήδη, κατά ομολογία του προέδρου, φορτισμένο κλίμα και όπως ομολούν ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί κάθε άλλο παρά συνηθισμένα είναι όλα αυτά που συμβαίνουν στην υπόθεση με τις τηλεοπτικές άδειες. Κι αν σκεφτεί κανείς, πως τα τελευταία χρόνια από τα εδρανα του ΣτΕ, έχουν περάσει βαριές δικογραφίες με πολιτικό αντίκτυπο και δεν είχε... ανοίξει μύτη, αντιλαμβάνεται κανείς πόσο διαφορετικά είναι όλα όσα διδραματίζονται πίσω από τις κλειστές πόρτες στη συγκεκριμένη υπόθεση. 

Αναπληρωματικό μέλος έσπασε το πόδι του

Εν τω μεταξύ, μετά την εισαγωγή στην εντατική νοσοκομείου μέλους της διάσκεψης της Ολομέλειας, του συμβούλου Επικρατείας και μέλους της επίμαχης διάσκεψης Αριστόβουλου-Γεώργιου Βώρου, έγινε γνωστό ότι το αναπληρωματικό μέλος της σύνθεσης που θα κρίνει τις τηλεοπτικές άδειες, ο σύμβουλος Επικρατείας Δημήτρης Αλεξανδρής είναι σε αναρρωτική άδεια, καθώς έσπασε το πόδι του στην Κρήτη και δεν συμμετείχε στις τρεις διασκέψεις που έχουν γίνει έως τώρα.

Πάντως, πρέπει  να επισημανθεί ότι τόσο η ασθένεια του κ. Βώρου όσο και ο τραυματισμός του κ. Αλεξανδρή είναι γεγονότα  και δεν επιδέχονται καμίας παρερμηνείας ή σκοπιμότητας.

Το γεγονός της απουσίας ενός τακτικού και ενός αναπληρωματικού μέλους της σύνδεσης που εξετάζει τις τηλεοπτικές άδειες, από μόνο του δεν σηματοδοτεί εξελίξεις, καθώς ήδη στη σύνθεση της Ολομέλειας του ΣτΕ υπάρχει ένας αναπληρωματικός σύμβουλος, ο  οποίος μπορεί -κατ΄αρχάς- να καλύψει το κενό που δημιουργήθηκε από την αιφνίδια ασθένεια του κ. Βώρου, αφού για τον σκοπό αυτό είναι το αναπληρωματικό μέλος.

Εν αναμονή λοιπόν, του επιλόγου  της ιστορίας αυτής που θα γράψουν οι ανώτατοι δικαστές με την απόφασή τους, σήμερα το απόγευμα τα φώτα της δημοσιότητας στρέφονται και πάλι στο δικαστικό μέγαρο του ΣτΕ, επί της οδού Πανεπιστημίου όπου λίγο μετά τις πέντε το απόγευμα θα ξεκινήσει - εκτός άλλου απροόπτου φυσικά - η διάσκεψη της Ολομέλειας του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου της Χώρας.

Οι δικαστές ουσιαστικά θα πιάσουν το νήμα από εκεί που το άφησαν στην τελευταία τους διάσκεψη το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως αν τελικά αρχίσει η σημερινή προγραμματισμένη διάσκεψη οι δικαστές θα ψηφίσουν για το παραδεκτό ή μη των προσφυγών  που έχουν καταθέσει οι εκπρόσωποι των τηλεοπτικών σταθμών.  

Σε περίπτωση που οι δικαστές  ταχθούν υπέρ του μη παραδεκτού, τότε η αυλαία της δικαστικής διάστασης της υπόθεσης μπορεί να ... πέσει και σήμερα. Γιατί αυτό σημαίνει ότι ο ρόλος των δικαστών εξαντλείται μέχρι αυτό το σημείο. Αν όμως, ο ζυγός της Θέμιδας γείρει προς την άλλη πλευρά και τελικά οι προσφυγές κριθούν ότι είναι παραδεκτές, τότε οι  δικαστές του ΣτΕ θα περάσουν στο επόμενο στάδιο που είναι και το πλέον ουσιώδες. Ποιο είναι αυτό;

Τότε θα κρίνουν το μείζον ζήτημα της συνταγματικότητας ή μη του επίμαχου νόμου Παππά για τη χορήγηση των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών. Σε εκείνο το στάδιο θα πρέπει να ζυγίσουν και το γεγονός ότι  οι άδειες δεν χορηγήθηκαν από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης ,την ανεξάρτητη δηλαδή αρχή κατοχυρωμένη από το Σύνταγμα.  

Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφέρουμε ότι με βάση την υπάρχουσα νομολογία του ΣτΕ δύο φορές, όταν το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε την υπόθεση της ΕΡΤ στο σκεπτικό του είχε ρητή αναφορά περί του αρμόδιου οργάνου, του ΕΣΡ, για τη χορήγηση των αδειών.  

Σε κάθε περίπτωση πάντως, ακόμα κι αν ο σκόπελος του παραδεκτού ξεπεραστεί στην αποψινή τρίτη διάσκεψη, η τελική απόφαση δεν αναμένεται να βγει ούτε  σήμερα το βράδυ. Ο δρόμος ακόμα έχει κι άλλες στροφές, πριν κοπεί το νήμα με την έκδοση της τελικής απόφασης . Τι άλλο θα γίνει μέχρι τότε; Κανείς δεν ξέρει.. Όπως και κανείς δεν μπορεί να προδικάσει το αποτέλεσμα τςη διάσκεψης του ΣτΕ. 

Σε μία παράλληλη εξέλιξη, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων και η Ένωση Διοικητικών Δικαστών καταδικάζουν  τα δημοσιεύματα  των τελευταίων ημερών για τον αντιπρόεδρο του ΣτΕ και ζητούν την παρέμβαση του εισαγγελέα.