Η δημόσια τηλεόραση έχει βρεθεί πολλές φορές στο στόχαστρο κριτικής, με ανθρώπους του πνεύματος και της δημοσιογραφίας να τονίζουν πως θα πρέπει επιτέλους οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας να την αφήσουν να επιτελέσει το έργο της.

Ολοι εξάλλου θυμόμαστε πως όταν έκλεισε η ΕΡΤ, ξεσηκώθηκε θύελλα αντιδράσεων από όλο το φάσμα της κοινωνίας. Και αποτελεί στοίχημα για τη Δημόσια Τηλεόραση η αντικειμενική, πλουραλιστική αλλά και ποιοτική ενημέρωση, απαλλαγμένη από κομματικές και πολιτικές σκοπιμότητες. 

Η ΕΡΤ τις προηγούμενες ημέρες να βρέθηκε και πάλι στο επίκεντρο λόγω της σύγκρουσης του διευθύνοντος συμβούλου Λάμπη Ταγματάρχη, με τον μέχρι πρότινος διευθυντή ενημέρωσης κ. Σταύρο Καπάκο, με αφορμή την αποχώρηση του τελευταίου. Σε αυτή τη διαμάχη ενεπλάκησαν αδίκως και ονόματα δημοσιογράφων και γράφτηκαν και ειπώθηκαν πολλά, που κάποια από αυτά δεν τιμούν το δημοσιογραφικό επάγγελμα. 

Ωστόσο η ΕΡΤ το τελευταίο τριήμερο έχει αποδείξει πως μπορεί να λειτουργήσει όπως της αρμόζει, με γρήγορα αντανακλαστικά, νεύρο, ζωντανές συνδέσεις και πολλής καλής ποιότητας πλάνα. Διαθέτει και το έμψυχο δυναμικό αλλά και τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό για να είναι παρούσα σε όλα τα γεγονότα και να τα καλύπτει άμεσα και σφαιρικά.

Με αυτόν ακριβώς τον τρόπο κάλυψε η ΕΡΤ τόσο την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου όσο και το σημερινό σεισμό στην Ιταλία. Σε ό,τι αφορά στην παρέλαση όσοι την παρακολούθησαν μίλησαν για την εκπληκτική κάλυψή της από τη Δημόσια Τηλεόραση. 

Όμως και σήμερα η ΕΡΤ, αντιδρώντας με αμεσότητα στην έκτακτη επικαιρότητα μετέδωσε αμέσως το σεισμό στην Ιταλία. Με την παρουσία μεταφραστή και με σύνδεση από τα ιταλικά δίκτυα έδωσε τη πραγματική διάσταση του γεγονότος, χωρίς υπερβολές. Παράλληλα με τηλεφωνικές συνδέσεις με τον έλληνα πρόξενο στη γειτονική χώρα, αλλά και με τον ανταποκριτή της Δημήτρη Δεληολάνη, καθησύχασε τις οικογένειες των Ελλήνων που έχουν παιδιά που σπουδάζουν στις χώρες που επλήγησαν από τον ισχυρό σεισμό.

Φαίνεται πως στο Ραδιομέγαρο, οι επιτελείς έχουν αρχίσει να συνειδητοποιούν πως αυτό το μοντέλο ενημέρωσης αρμόζει στη δημόσια τηλεόραση. Και δεν έχει διαφύγει της προσοχής πως και τα δελτία ειδήσεων τις τελευταίες ημέρες έχουν αποκτήσει «σπιρτάδα»,  με την παρουσία στο στούντιο προσώπων που βρίσκονται στην επικαιρότητα. Μετά το υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά, το γενικό γραμματέα ενημέρωσης,  Λευτέρη Κρέτσο σήμερα βρέθηκε στην Αγ. Παρασκευή ο Βύρων Πολύδωρας, ενώ το Σάββατο υπήρξε άριστη μετάδοση της είδησης για τον Τάφο του Ιησού, με τηλεφωνική επικοινωνία με τη καθηγήτρια του ΕΜΠ και επικεφαλής της διεπιστημονικής ομάδας που έχει αναλάβει την αναστήλωση και αποκατάσταση του Ιερού Κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου Αντωνία Μοροπούλου.

Ελπίζουμε πως αυτός ο αέρας ανανέωσης θα συνεχιστεί, με τον Παναγιώτη Τσούτσια που ανέλαβε προσφάτως τη γενική διεύθυνση ενημέρωσης αλλά και το Βασίλη Ταλαμάγκα, που κατέχει τη θέση  του γενικού συντονιστή του Τομέα Ειδήσεων να συνεχίσουν να κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος των προηγούμενων ημερών και να μην μπουν και αυτοί στην λογική της «ευνουχισμένης» και περιορισμένων δυνατοτήτων ΕΡΤ. Το έργο τους δεν είναι εύκολο και όλοι κρίνονται εκ του αποτελέσματος.