current views are: 13

3 Ιανουαρίου 2017
Δημοσίευση13:48

Θεοφάνια στο Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης

Η ΕΡΤ3, την ημέρα των Θεοφανίων, Παρασκευή, 6 Ιανουαρίου 2017, στις 8 το πρωί, μεταδίδει σε απευθείας σύνδεση τη Θεία Λειτουργία

Δημοσίευση 13:48’

Η ΕΡΤ3, την ημέρα των Θεοφανίων, Παρασκευή, 6 Ιανουαρίου 2017, στις 8 το πρωί, μεταδίδει σε απευθείας σύνδεση τη Θεία Λειτουργία

Η ΕΡΤ3, την ημέρα των Θεοφανίων, Παρασκευή, 6 Ιανουαρίου 2017, στις 8 το πρωί, μεταδίδει σε απευθείας σύνδεση τη Θεία Λειτουργία από το Οικουμενικό Πατριαρχείο στο Φανάρι και τη ρίψη του Τιμίου Σταυρού στον Κεράτιο Κόλπο.

Στο εορταστικό κλίμα προσαρμόζεται και το υπόλοιπο πρόγραμμα της ημέρας. Ειδικότερα, στις 12:00, μεταδίδεται το ντοκιμαντέρ «Ρογκάτσια, η αίσθηση του ζουρνά», μία συμπαραγωγή  LookNorth Productions, Edge Hill University και Α.Π.Θ (2015). Στην καρδιά της Μακεδονίας, στα καμποχώρια της Ημαθίας κάθε Χριστούγεννα, έρχονταν τα «ρογκάτσια». Από τα παλάτια του Μέγα Αλέξανδρου, κατέβαιναν από παλιά «καπεταναραίοι» με σπαθιά και μεγάλα, μακριά γένια, για να σταυρώσουν τη γη, να πέσει ο σπόρος και να καρπίσει η νέα σοδιά. Ο ζουρνάς, αντιστεκόμενος πεισματικά στους μοντέρνους καιρούς, κυριαρχεί στον αέρα εξελίσσοντας μια παράδοση χιλιάδων χρόνων ελληνικής, βαλκανικής και παγκόσμιας μουσικής. Η σκηνοθεσία είναι του Γιάννη Κουφονίκου.

Στις 18:00, μεταδίδεται σε επανάληψη η εκπομπή «Εκ του Πλησίον» με τον Κώστα Μπλιάτκα με καλεσμένο τον συνθέτη και βιρτουόζο του μπουζουκιού Χρήστο Νικολόπουλο. Ο δημιουργός θυμάται τα παιδικά χρόνια στο Καψοχώρι Ημαθίας και την πρώτη “γνωριμία” με το μπουζούκι. Μιλά για τον Στέλιο Καζαντζίδη, τον Βασίλη Τσιτσάνη,  τον Πυθαγόρα, τον Μανώλη Ρασούλη, τον Λευτέρη Παπαδόπουλο, τον Δήμο Μούτση, τον Στράτο Διονυσίου, τους άλλους μεγάλους  τραγουδιστές και συνθέτες με τους οποίους συνεργάστηκε και ανακαλεί στη μνήμη στιγμές που σημάδεψαν το ελληνικό τραγούδι, όπως και το πολιτικό και κοινωνικό στίγμα της κάθε εποχής. Η σκηνοθεσία είναι του Γιάννη Σανιώτη (α΄προβολή Πέμπτη, 5/1, στις 21:00).

Στις 19:30, μεταδίδεται σε α’ προβολή η παράσταση μπαλέτου «Μια λίμνη των κύκνων» (A Swan Lake), μία συμπαραγωγή της Εθνικής Όπερας και Μπαλέτου της Νορβηγίας με την Κρατική Τηλεόραση της Νορβηγίας. Ο ευρηματικός χορογράφος Alexander Ekman προκειμένου να πετύχει το έργο που εμπνεύστηκε γέμισε την Κεντρική Σκηνή στην Όπερα του Όσλο με 5.000 λίτρα νερού. Στην παράσταση “Μια Λίμνη των Κύκνων”, που δημιουργήθηκε για το νορβηγικό Εθνικό Μπαλέτο, οι χορευτές ενώνονται πάνω στη σκηνή με ηθοποιούς, μια σοπράνο, μουσικούς και 1.000 λαστιχένιες πάπιες. Με μια σύνθεση από τον Σουηδό συνθέτη Mikael Karlsson και κοστούμια από τον Δανό σχεδιαστή μόδας Henrik Vibskov, ο Ekman ρίχνει μια φρέσκια και πνευματώδη ματιά στο έργο του Τσαϊκόφσκι, στο κορυφαίο μπαλέτο όλων των εποχών. Την Ορχήστρα διευθύνει ο Per Kristian Skalstad.