current views are: 8

12 Ιανουαρίου 2017
Δημοσίευση15:00

Vice Specials: «Αγώνας με τον χρόνο – Οι Έλληνες μαθητές σήμερα»

Το να είσαι σήμερα μαθητής δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. 

Δημοσίευση 15:00’

Το να είσαι σήμερα μαθητής δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. 

Ημερομηνία Προβολής:  Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2017
Ώρα Προβολής: 01:15

Το να είσαι σήμερα μαθητής δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Δύο περιπτώσεις ανάμεσα στις δεκάδες στην Ελληνική επικράτεια το αποδεικνύουν περίτρανα.

Το VICE βρέθηκε στον Κάλαμο, ένα νησί του Ιονίου κοντά στην Λευκάδα, όπου δεν υπάρχει ούτε Γυμνάσιο ούτε Λύκειο. Απέναντι απ’ αυτό το μικρό νησί των 400 κατοίκων, απλώνεται η ακτή της Αιτωλοακαρνανίας και η σύνδεση με τη στεριά γίνεται μ’ ένα μικρό σκάφος που εκτελεί καθημερινά δρομολόγια από και προς τον Κάλαμο. Για τα λιγοστά παιδιά του νησιού, όταν τελειώσουν το Δημοτικό ξεκινά μία οδύσσεια.

Εξαιτίας της έλλειψης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στον Κάλαμο, οι 7 μαθητές – 4 του Γυμνασίου και 3 του Λυκείου- αναγκάζονται καθημερινά να ξυπνούν νωρίς τα χαράματα για να επιβιβαστούν στο μικρό σκάφος που θα τους μεταφέρει έπειτα από ένα ταξίδι 45 λεπτών στην απέναντι ακτή, στον Μύτικα, για να πάνε στο σχολείο. Για τα παιδιά του γυμνασίου το ταξίδι δε σταματάει στο Μύτικα καθώς από κει παίρνουν το λεωφορείο για να φτάσουν ύστερα από 15 λεπτά στο γυμνάσιο της Κανδήλας. Άλλο τόσο τους παίρνει για να γυρίσουν στα σπίτια τους.

Όμως οι μαθητές του μικρού νησιού δεν είναι οι μόνοι που δίνουν μάχη με το χρόνο για την εκπαίδευσή τους. Πίσω στην Αθήνα το VICE συναντήθηκε με την Καλυψώ που πηγαίνει τρίτη Λυκείου και ασχολείται σε επίπεδο πρωταθλητισμού με την κολύμβηση. Λόγω του φόρτου των μαθημάτων εν όψει των πανελλαδικών αλλά και των εντατικών προπονήσεων το πρόγραμμά της καθημερινά ξεκινάει στις 05.00 το πρωί και τελειώνει στις 11.00 ή και πιο αργά το βράδυ.

 

Παρουσίαση: Δανάη Δραγωνέα

Σκηνοθεσία – παραγωγή: Σωκράτης Σπανός

Κάμερα: Γιώργος Κωμάκης

Ήχος: Κώστας Καρανδινός

Μοντάζ: Μαρία Κουνάβη

Γραφικά: Νίκος Τσιμούρης

 

###

Δείτε όλα τα επεισόδια της εκπομπής αλλά και τα VICE Specials και τα VICE on HBO στο επίσημο minisite της εκπομπής: www.antenna.gr/vice