MEDIA

ΣτΕ: Άκυρος και επίσημα ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες - Παππάς: Νομοσχέδιο για το τίμημα έως την οριστική αδειοδότηση

της Μίνας Μουστάκα - Δημοσίευση 13 Ιανουαρίου 2017, 10:23 / Ανανεώθηκε 13 Ιανουαρίου 2017, 12:26
ΣτΕ: Άκυρος και επίσημα ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες - Παππάς: Νομοσχέδιο για το τίμημα έως την οριστική αδειοδότηση
Facebook Twitter Whatsapp

Δημοσιεύθηκε σήμερα και τυπικά από την Ολομέλεια του ΣτΕ υπό τον Πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου Νίκο Σακελλαρίου η απόφαση για τα κανάλια.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δύο μήνες μετά το τέλος των επεισοδιακών διασκέψεων του Συμβουλίου της Επικρατείας δημοσιεύθηκε σήμερα από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας από τον Πρόεδρο του Δικαστηρίου κ. Νίκο Σακελλαρίου η απόφαση του Δικαστηρίου με την οποία κρίθηκαν αντισυνταγματικές διατάξεις του νόμου που έδωσε στον υπουργό Επικρατείας την αρμοδιότητα να διενεργήσει διαγωνιστική διαδικασία για τις τηλεοπτικές άδειες. Προφανώς μετά την απόφαση αυτή, το ΕΣΡ πρέπει να προχωρήσει γρήγορα την διαδικασία για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών. 

Η δημοσιοποίηση της απόφασης που έγινε τυπικά από τον κ. Σακελλαρίου, αφορούσε στις προσφυγές τηλεοπτικών σταθμών ( Αντέννα και λοιπών)  κατά του νόμου της κυβέρνησης 4339 του 2015  και όπως ανακοινώθηκε "εκρίθη ότι αντίκεινται στο σύνταγμα, άρθρο 15, οι διατάξεις του εν λόγω νόμου (4339 του 2015 άρθρο 2 παράγραφος 2) με τις οποίες ανατέθηκαν στον υπουργό οι αρμοδιότητες για τη διαγωνιστική διαδικασία".

Επίσης ακυρώθηκε η απόφαση της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης για την σύσταση πενταμελούς επιτροπής για τη διενέργεια του διαγωνισμού.

Υπενθυμίζεται ότι η απόφάση που είχε κριθεί ως εξαιρετικά σημαντική, ελήφθη με πλειοψηφία 14 έναντι 11 δικαστών, 14 ετάχθησαν υπέρ της αντισυνταγματικότητας του νόμου ενώ 11 ψήφιςαν το αντίθετο.

Εντός της ημέρας, πιθανότατα, θα γίνει γνωστό το πλήρες σκεπτικό της απόφασης σχετικά με την αντισυνταγματικότητα του νόμου της κυβέρνησης που έδωσε την αρμοδιότητα στον υπουργό για τις τηλεοπτικές άδειες και όχι στο Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο όπως προβλέπει το Σύνταγμα.

Η επίσημη ανακοίνωση

Η ανακοίνωση του Προέδρου του ΣτΕ για την απόφαση σχετικά με την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών, σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου:

«Με την 95/2017 απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, κατόπιν της Ε. 1385/4.5.2016 αιτήσεως ακυρώσεως της «ANTENNA TV Α.Ε.», ακυρώθηκαν α) η 4297/1.3.2016 απόφαση του Υπουργού Επικρατείας «Μεταβίβαση επιμέρους αρμοδιοτήτων της διαγωνιστικής διαδικασίας αδειών παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας και ρύθμιση ειδικότερων θεμάτων της διαγωνιστικής διαδικασίας» (Β΄ 518/1.3.2016) και β) η 10214/20.5.2016 απόφαση του Γενικού Γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας περί «συστάσεως-συγκροτήσεως» Πενταμελούς Ειδικής Επιτροπής Διενέργειας του ανωτέρω διαγωνισμού, κριθέντος, κατά πλειοψηφία, ότι οι διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 2Α του ν. 4339/2015 (Α΄ 133), όπως το άρθρο αυτό προστέθηκε με το άρθρο τρίτο του ν. 4367/2016 (Α΄ 19), με τις οποίες η αρμοδιότητα για την διενέργεια διαγωνιστικής διαδικασίας για την χορήγηση αδειών παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας για μετάδοση υψηλής ευκρίνειας, κατά την πρώτη εφαρμογή του θεσπιζομένου με τον ανωτέρω ν. 4339/2015 συστήματος, ανατίθεται στον Υπουργό στον οποίο έχουν ανατεθεί οι αρμοδιότητες της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, αντίκεινται στο άρθρο 15 παρ. 2 του Συντάγματος».

Νίκος Παππάς: Νομοσχέδιο για το τίμημα

Εν τω μεταξύ μιλώντας στη Βουλή ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς ανακοίνωσε την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει, πολύ σύντομα όπως είπε, στη νομοθετική ρύθμιση για το τίμημα που θα κληθούν να πληρώσουν τα κανάλια μέχρις ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία αδειοδότησης από το ΕΣΡ.

«Το μεσοδιάστημα από τώρα έως την ολοκλήρωση της αδειοδότησης δεν θα είναι ένα διάστημα που οι τηλεοπτικοί σταθμοί θα λειτουργούν άνευ τιμήματος», δήλωσε χαρακτηριστικά και σημείωσε αναφερόμενος στο τίμημα: «ένα τεκμήριο υπάρχει, ο διαγωνισμός που διεξήχθη τον Αύγουστο. Διεξήχθη μία διαδικασία κρυστάλλινη, με εσωτερική συνοχή που κρίθηκε από το συνταγματικό δικαστήριο σε κάθε της βήμα και αποτελεί κριτήριο για το εύλογο ύψος του τιμήματος».

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του ανεξάρτητου βουλευτή, Νίκου Νικολόπουλου, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής δήλωσε πως στους τηλεοπτικούς σταθμούς τη τελευταία διετία έχουν καταλογιστεί 76 εκατ. ευρώ ως φόροι διαφημίσεων και έχουν εισπραχθεί περί τα 60 εκατ. ευρώ. Σημείωσε δε ότι θα διαμορφωθεί ηλεκτρονική πλατφόρμα όπου και θα μπορούν να εγγράφονται όλα τα ειδησεογραφικά site ως προϋπόθεση για να λάβουν κρατική διαφήμιση. Σε αυτό μάλιστα πρόσθεσε πως έχουν ήδη καταγραφεί περισσότερα από 300 διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης έχουν καταγραφεί στην πλατφόρμα.

Εξάλλου, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς μιλώντας στην εκπομπή «Ακραίως» στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και στον Τάκη Χατζή είχε ανακοινώσει την πρόθεσή του να υπάρξει τίμημα  τα κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας. «Αυτό που δεν μπορεί να γίνει είναι να υπάρχει πανελλαδική εμβέλεια χωρίς τίμημα. Περιμένουμε την απόφαση και να συζητήσουμε το πως θα καλυφθεί το ενδιάμεσο διάστημα. Δεν λέμε ότι δεν θα υπάρχει τίμημα για το μεσοδιάστημα μέχρι να τεκμηριωθεί η αδειοδότηση».