current views are: 4

13 Ιανουαρίου 2017
Δημοσίευση20:00

«Το δέντρο και η κούνια»: Πολυβραβευμένο δράμα, συμπαραγωγής Ελλάδας-Σερβίας 2013

«Το δέντρο και η κούνια» Ημερομηνία μετάδοσης: Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2017, στις 21:50

Δημοσίευση 20:00’

«Το δέντρο και η κούνια» Ημερομηνία μετάδοσης: Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2017, στις 21:50

«Το δέντρο και η κούνια» 

Ημερομηνία μετάδοσης: Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2017, στις 21:50, στην ΕΡΤ2

Πολυβραβευμένο δράμα, συμπαραγωγής Ελλάδας-Σερβίας 2013.

Σκηνοθεσία: Μαρία Ντούζα.

Σενάριο: Μαρία Ντούζα, βασισμένο σε μια ιδέα της Ελένης Ατσίκμπαση.

Παίζουν: Μυρτώ Αλικάκη, Ηλίας Λογοθέτης, Mirjanna Karanovic,  Νίκος Ορφανός, Ίρις Μήττα, Γεννάδειος Πάτσης, Γιώργος Σουξές, John Bicknell, Ελένη Κουλέτση.

Παραγωγή: Μιχάλης Σαραντινός, Ελένη Ατσίκμπαση.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Ζαφείρης Επαμεινώνδας.

Σκηνικά:ΤζιοβάννιΤζανέτης.

Μουσική: Άννα Στερεοπούλου.

Παραγωγή: Steficon.

Συμπαραγωγή: Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, ΕΡΤ, NOVA, Intermedianetwork Serbia, Phos Productions, Stefi Productions, Townfilm.

Διάρκεια: 104΄

Υπόθεση: Εμπνευσμένη από ένα πραγματικό περιστατικό, «Το Δέντρο και η Κούνια» είναι μία ιστορία οικογενειακής συμφιλίωσης, που αφηγείται πώς τα μέλη μιας οικογένειας για χρόνια χωρισμένα ξαναβρίσκονται ένα Πάσχα, κάτω από την πατρογονική στέγη, σε μια συνάντηση η οποία θα έχει, για τον καθένα από τους χαρακτήρες, απροσδόκητες συνέπειες.

Στο κέντρο της ιστορίας βρίσκεται η Ελένη Καραπάνου (Μυρτώ Αλικάκη), καθηγήτρια Καρδιολογίας στο Λονδίνο, η οποία έχει αποξενωθεί από τον πατέρα της Κυριάκο (Ηλία Λογοθέτη) εδώ και δεκαπέντε χρόνια –από τότε που, αψηφώντας τις επιθυμίες του, άφησε την Ελλάδα, με σκοπό να εγκατασταθεί στην Αγγλία.  Ο Κυριάκος, που είχε υπάρξει πρόσφυγας στη Γιουγκοσλαβία μετά τον πόλεμο, ποτέ δεν συγχώρησε την Ελένη γι’ αυτήν της την επιλογή και αρνήθηκε κάθε συμμετοχή στη ζωή της και στην οικογένειά της στο Λονδίνο. Μία μέρα, ο Βρετανός άντρας της Ελένης, ο Χάρι (John Bicknell), χάνει τη δουλειά του σε κάποιο χρηματοπιστωτικό κολοσσό και μετατίθεται στην Κίνα.  Αντιμέτωπη με δύσκολα προσωπικά και επαγγελματικά διλήμματα, η Ελένη παίρνει τη δεκάχρονη κόρη της, την Άννα (Ίρις Μήττα) και έρχονται στην Ελλάδα για πασχαλινές διακοπές.   Όταν όμως φτάνει σπίτι, τίποτα δεν είναι όπως το περίμενε.  Μία γυναίκα από τη Σερβία, η Νίνα (Mirjanna Karanovic), είναι εγκατεστημένη εκεί μαζί με την εντεκάχρονη κόρη της Μίρα (Ελένη Κουλέτση)…

Με αφορμή τις παλαιότερες αλλά και τις νεότερες μετακινήσεις των ανθρώπων στα Βαλκάνια, η ταινία συνυφαίνει τη σύγχρονη πραγματικότητα με την πρόσφατη Ιστορία σ’ ένα μοντέρνο μύθο, όπου οι πρωταγωνιστές, μέσα από τις προσωπικές τους διαδρομές και συγκρούσεις, θα αναζητήσουν εν τέλει τη μετάνοια, την αποδοχή και την αγάπη.

 

Βραβεία & Υποψηφιότητες:

Βραβείο Κοινού Astron Καλύτερης Ταινίας Μεγάλου Μήκους (11o Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Σαν Φρανσίσκο).

Χρυσή Αφροδίτη για Καλύτερη Μεγάλου Μήκους Ταινία / Βραβείο Σεναρίου / Βραβείο Καλύτερης Ηθοποιού / Βραβείο Καλύτερου Ηθοποιού / Βραβείο Πρωτότυπης Μουσικής / Βραβείο Φωτογραφίας / Βραβείο Σχεδιασμού Παραγωγής (9o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κύπρου).

Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη / Βραβείο Φωτογραφίας / Βραβείο Σκηνικών / Βραβείο Ενδυματολογίας (5ο Διεθνές Φεστιβάλ Πελοποννήσου).

Βραβείο Πιο Δημοφιλούς Ταινίας (10ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Τορόντο).

Υποψήφια για Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη και Βραβείο Β΄ Γυναικείου Ρόλου (Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου).