Μια πρώτη συζήτηση για τη συμβολή, το ρόλο αλλά και τα προβλήματα του επαρχιακού τύπου, άνοιξε σήμερα στην Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής, στη συνεδρίαση της οποίας είχαν κληθεί να εκφράσουν τις απόψεις τους αρμόδιοι εκπρόσωποι. Κοινή διαπίστωση όλων, φορέων και βουλευτών, η ανάγκη θέσπισης κανόνων διαφάνειας, ώστε να ξεκαθαρίσει «η ήρα από το στάρι», όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά, για να μπορέσει να επιβιώσει και να ενισχυθεί ο υγιής επαρχιακός τύπος και να κλείσουν οι "κερκόπορτες" της διαπλοκής με συναλλαγές κάτω από το τραπέζι από εφημερίδες που κάθε άλλο παρά τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών εξυπηρετούν.

Ένα από τα κύρια αιτήματα, όσων πήραν το λόγο, που βρήκε μάλιστα καθολική ανταπόκριση από τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, ήταν ο επαρχιακός τύπος που τηρεί τα κριτήρια, να πάρει το μερίδιο του 30% που του αναλογεί από την κρατική διαφήμιση, όπως προβλέπεται με το «νόμο Βενιζέλου», που, όπως τονίστηκε, παρότι ψηφίστηκε το 1995 δεν έχει ποτέ εφαρμοστεί στη πράξη η αναλογία αυτή.

Ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Ένωσης Ιδιοκτητών Ημερήσιων Επαρχιακών Εφημερίδων (Ε.Ι.Η.Ε.Ε.) Γρηγόρης Τριανταφυλοπουλος που εκπροσωπεί, όπως είπε, το 90% του επαρχιακού τύπου με συνολικά 150 ημερήσιες εφημερίδες και άλλες τόσες κυριακάτικες, επεσήμανε την ανάγκη θέσπισης κανόνων διαφάνειας σε ότι αφορά την διαφήμιση για να μπορέσουν, όπως είπε, «να λειτουργήσουν οι υγιείς επιχειρήσεις και όχι η διαπλοκή».

«Ας μας κοιτάξουν οι αρμόδιοι στα μάτια και ας απαντήσουν αν θέλουν υγιείς επιχειρήσεις ή κάτω από το τραπέζι συναλλαγές», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τριανταφυλλόπουλος.

Παράλληλα σημείωσε ότι «ούτε ο νόμος Ρουσσόπουλου ούτε ο νόμος Βενιζέλου, με τους οποίους έγινε προσπάθεια να μπουν κριτήρια και κανόνες στη λειτουργία των επαρχιακών εφημερίδων, δεν κατάφεραν να κλείσουν τις "κερκόπορτες" της αδιαφάνειας και της διαπλοκής».

«Δεν μπορεί εργολάβος να βγάζει εφημερίδα χωρίς δημοσιογράφους. Δεν μπορεί να μην έχει τον απαραίτητο αριθμό σελίδων. Πρέπει, είναι απαραίτητο, να μπουν κριτήρια για το πώς πρέπει να λειτουργούν και το ποιος δικαιούται να έχει μερίδιο από την κρατική διαφήμιση. Είναι ανάγκη να υπάρξει κάθαρση στον επαρχιακό τύπο», επεσήμανε ο κ Τριανταφυλλόπουλος και πρόσθεσε:

«Πρέπει να καθαρίσουμε την ήρα από το στάρι. Οι τελευταίες μετρήσεις αναφέρουν ότι οι επαρχιακές εφημερίδες έχουν διπλάσιο αριθμό κυκλοφορίας από τις αθηναϊκές και πενταπλάσια αναγνωσιμότητα. Για αυτό επιμένουμε να μπουν κανόνες διαφάνειας, ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν να λειτουργούν όσες επαρχιακές εφημερίδες είναι υγιείς, καθαρά δημοσιογραφικές και προσφέρουν στις τοπικές κοινωνίες».

Ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Ένωσης Ιδιοκτητών Επαρχιακού Τύπου (Ε.Ι.Ε.Τ.) Φάνης Ζουρόπουλος, σημείωσε ότι «δεν μπορεί να παραγνωρίζεται το γεγονός ότι ακόμα και η τελευταία σε κυκλοφορία επαρχιακή εφημερίδα έχει πολύ μεγαλύτερη αναγνωσιμότητα και διεισδυτικότητα από ό,τι μια αθηναϊκή εφημερίδα».

«Η κατανομή της κρατικής διαφήμισης που θεσπίστηκε με το νόμο Βενιζέλου το 1995, ακόμα μέχρι σήμερα δεν έχει λειτουργήσει. Η υποχρέωση το 30% να το παίρνει η περιφέρεια ουδέποτε τηρήθηκε», ανέφερε ο κ Ζουρόπουλος ενώ χαρακτήρισε ως «κεραυνό εν αιθρία την κατάργηση της ατέλειας στα τηλέφωνα και στα ΕΛΤΑ για τις επαρχιακές εφημερίδες».

Ακόμα, τόνισε ότι «πέρα από την οικονομική κρίση που υπάρχει αυτή τη στιγμή και σαρώνει τα πάντα, ο περιφερειακός τύπος καλείται να παίξει ένα νέο ρόλο για αυτό πρέπει να προσαρμοστούμε με τα νέα δεδομένα».

Ο Γιάννης Λασκαράκης, Πρόεδρος του Δ.Σ. του Συνδέσμου Ημερήσιων Περιφερειακών Εφημερίδων (Σ.Η.Π.Ε.) εξέπεμψε σήμα κινδύνου για την προσπάθεια ελέγχου του επαρχιακού τύπου από αθηναϊκά εκδοτικά συγκροτήματα, με αποτέλεσμα το κλείσιμο παραδοσιακών τοπικών εντύπων.

«Υπάρχει ένας αθηναϊκός τύπος που έχει σκοπό να επεκτείνει, για λόγους ελέγχου και πολιτικού μάρκετινγκ, την ενημέρωση στην επαρχία. Έχουν κλείσεις πέντε ιστορικές επαρχιακές εφημερίδες και άλλες πέντε έχουν αναστείλει την έκδοση τους. Αυτά όλα πρέπει να μας βάλουν σε σκέψη, γιατί η λειτουργία του επαρχιακού τύπου έχει να κάνει με την λειτουργία της δημοκρατίας μας. Η μοναδική αντίσταση στο φαινόμενο της εξάπλωσης του κεντρικού τύπου, είτε ψηφιακού είτε έντυπου, είναι ο περιφερειακός τύπος», επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Ταυτόχρονα ο κ. Λασκαράκης επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι «έχει αρχίσει να αναδύεται ένας υφέρπων φασισμός από ορισμένα "μπλογκς", μέσα από τα οποία ο καθένας γράφει ό,τι θέλει, σπιλώνοντας συνειδήσεις χωρίς να έχει καμία επίπτωση», όπως ανέφερε.

«Όραμα δικό μας είναι να υπάρξει ένας τύπος ανταγωνιστικός, που θα στηρίζεται στους αναγνώστες του, για να φύγουν τα παράσιτα που σε πολλές περιπτώσεις ο ρόλος τους είναι να λειτουργούν ως γραφεία τύπου νομαρχιών και δήμων», υπογράμμισε ο κ. Λασκαράκης.

«Υπάρχει μια κρίσιμη μάζα που διαβάζει ηλεκτρονικό τύπο. Για να προστατεύσουμε τις τοπικές εφημερίδες πρέπει να ενισχύσουμε αυτό το κομμάτι του επαρχιακού τύπου», τόνισε, μεταξύ άλλων, από την πλευρά του, ο Χάρης Κουγιουμτζόπουλος, πρόεδρος του Δ.Σ. της Ένωσης Ιδιοκτητών Εκδοτών Τοπικών Εφημερίδων Αττικής. Παράλληλα, πρότεινε την δημιουργία ενός σάϊτ «Παρατηρητήριο Τοπικού Τύπου», ώστε, μέσα από εκεί, να μπορεί κανείς να δει όλη την ειδησεογραφία στην Ελλάδα».