current views are: 10

7 Μαρτίου 2017
Δημοσίευση19:20

Η νέα μεγάλη παραγωγή του ΣΚΑΪ: «Το Ταξίδι της Τροφής»

«Το Ταξίδι της Τροφής» – Η διατροφή στην Ελλάδα από την προϊστορία μέχρι σήμερα

Δημοσίευση 19:20’

«Το Ταξίδι της Τροφής» – Η διατροφή στην Ελλάδα από την προϊστορία μέχρι σήμερα

«Το Ταξίδι της Τροφής» – Η διατροφή στην Ελλάδα από την προϊστορία μέχρι σήμερα, είναι η νέα μεγάλη παραγωγή του ΣΚΑΙ σε συνεργασία με τη δημιουργική ομάδα της Anemon Productiοns και την επιστημονική υποστήριξη και χρηματοδότηση του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση.

Το  πρώτο από πέντε επεισόδια, με τίτλο «Το Πρώτο Γεύμα», θα προβληθεί σε avant-premiere στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, την Τετάρτη 8 και την Πέμπτη 9 Μαρτίου. Η ταινία εντάσσεται στο Επίσημο Πρόγραμμα και θα προβληθεί στο νέο τμήμα του Φεστιβάλ, FOOD VS FOOD, με θέμα το φαγητό. 

Από την Εποχή των Παγετώνων έως και τα Μινωικά και Μυκηναϊκά ανάκτορα, «Το Πρώτο Γεύμα» διερευνά πώς η διατροφή διαμόρφωσε τις πρώτες ανθρώπινες κοινωνίες και πολιτισμούς, χρησιμοποιώντας αναπαραστάσεις, εντυπωσιακά γυρίσματα στη νοτιο-ανατολική Μεσόγειο, effects/animation και συνεντεύξεις με κορυφαίους διεθνείς ιστορικούς, αρχαιολόγους και άλλους επιστήμονες.

Η σειρά ντοκιμαντέρ, που θα κάνει τηλεοπτική πρεμιέρα στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ τον  Μάιο, παρουσιάζει την εξέλιξη της διατροφής στον ελλαδικό χώρο και τη Μεσόγειο, σε πέντε ωριαία επεισόδια που διαρθρώνονται χρονολογικά από τα προϊστορικά χρόνια, την Αρχαιότητα, το Βυζάντιο, τα Οθωμανικά χρόνια, την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους, ως και τη σύγχρονη Ελλάδα. 

Πώς άλλαξαν οι τροφές, τα σκεύη και οι διατροφικές συνήθειες στον ελλαδικό χώρο ανά τους αιώνες; Πόσο μας επηρέασαν άλλοι πολιτισμοί και πώς τους επηρεάσαμε; Τι έτρωγε ο απλός κόσμος στην αρχαιότητα και το Βυζάντιο; Τι σχέση έχουν οι Άραβες, οι Οθωμανοί, οι Ιταλοί και οι Γάλλοι με την ελληνική κουζίνα; Ποίες είναι οι αλήθειες και οι μύθοι της «Μεσογειακής διατροφής»; Αυτά είναι μόνο μερικά από τα ερωτήματα που θα απαντηθούν σε αυτό το σπάνιο για τα ελληνικά δεδομένα τηλεοπτικό εγχείρημα.

Η σειρά περιλαμβάνει συνεντεύξεις με σημαντικούς Έλληνες και ξένους επιστήμονες, ερευνητές και ειδικούς της διατροφής, που φωτίζουν άγνωστες πτυχές της εξέλιξης των τροφών και της μαγειρικής, καθώς και τις πολιτιστικές επιρροές που αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της ελληνικής διατροφής και ταυτότητας. 

Οι επιστημονικοί σύμβουλοι της σειράς είναι οι Ηλίας Αναγνωστάκης (Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών), Σουλτάνα-Μαρία Βαλαμώτη (Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ), Αντωνία-Λήδα Ματάλα (Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο), Βασίλης Παναγιωτόπουλος (πρώην διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών) και Διονύσης Σταθακόπουλος (King’s College, Πανεπιστήμιο Λονδίνου), ενώ τον γενικό συντονισμό της σειράς έχει ο Χρήστος Χρυσανθόπουλος (Υπ. Διδάκτορας, Πανεπιστήμιο Αθηνών). Τη σειρά υπογράφουν οι δημιουργοί Ανδρέας Αποστολίδης, Γιούρι Αβέρωφ, Ρέα Αποστολίδη, Νίκος Νταγιαντάς και Λευτέρης Χαρίτος, καθώς και ο μουσικός Δημήτρης Δεσύλλας.