MEDIA

Τι γίνεται στον "9,84";

Δημοσίευση 2 Μαρτίου 2011, 16:45 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Τι γίνεται στον "9,84";
Facebook Twitter Whatsapp

Ερώτηση προς τους υπουργούς Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Πολιτισμού και Τουρισμού για τις απολύσεις στον Δημοτικό “9,84” κατέθεσε ο δημοσιογράφος και   βουλευτής Ηλείας της “Δημοκρατικής Συμμαχίας, Γιώργος Κοντογιάννης.

Ερώτηση προς τους υπουργούς Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Πολιτισμού και Τουρισμού για τις απολύσεις στον Δημοτικό “9,84” κατέθεσε ο δημοσιογράφος και   βουλευτής Ηλείας της “Δημοκρατικής Συμμαχίας, Γιώργος Κοντογιάννης.

“Μόλις χθες ανακοινώθηκαν οι πρώτες απολύσεις αλλά και οι προειδοποιήσεις απολύσεων, δεκάδων εργαζομένων στον πρώτο δημοτικό ραδιοσταθμό της χώρας τον «Αθήνα 9,84». Είναι προφανές ότι υλοποιείται η απειλή της νέας δημοτική αρχής για συρρίκνωση ή ακόμα και κλείσιμο του ιστορικού ραδιοσταθμού της Αθήνας. Οι απολύσεις δε, φαίνεται ότι ήταν προμελετημένες και επιλεκτικές, καθώς άλλοι απολύονται και άλλων ανανεώνονται οι συμβάσεις. Και τούτο ενώ δεν ζητήθηκε καν από τους υψηλόμισθους να αποδεχθούν μείωση μισθού.

Κατόπιν τούτων Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

1. Γνωρίζει η Κυβέρνηση ότι ο «Αθήνα 9,84» αντιμετωπίζει προβλήματα βιωσιμότητας;

2. Ο Δήμαρχος Αθηναίων έχει ενημερώσει την Κυβέρνηση για όποιο σχέδιο έχει για τη διάσωση του σταθμού;

3. Έχει συζητηθεί με τους εργαζόμενους και ιδιαίτερα με τους δημοσιογράφους το όποιο σχέδιο διάσωσης ή εξεύρεσης εναλλακτικών λύσεων;

4. Σκέπτεται η Κυβέρνηση να παρέμβει ώστε να αποτραπεί το κλείσιμο του «Αθήνα 9.84»;”


Ανακοίνωση εξέδωσε για το ίδιο θέμα και η παράταξη Δημοτική Κίνηση ''Ανοιχτή Πόλη'':

“Ποια εξυγίανση στον «984»;


Χθες, στην πρώτη επί της ουσίας συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του «984», τέθηκε από τη διοίκηση της δημοτικής αυτής επιχείρησης το ζήτημα της περιβόητης «εξυγίανσης» του σταθμού.

Κατά τη γνώμη μας, τα δεδομένα διαγράφονται ως εξής.

Η διοίκηση επιλέγει να φέρει τμηματικά, λίστες ονομάτων εργαζομένων προς απομάκρυνση. Μέσω της μεθόδου της «σαλαμοποίησης», προτάσσοντας ιδιαίτερα τις κραυγαλέα προβληματικές περιπτώσεις αμειβομένων από το σταθμό, ο στόχος της είναι σαφής. Να υλοποιήσει μια δραστική λογιστική εξυγίανση, προχωρώντας βασικά σε αθρόες απολύσεις και σε συνολική μείωση των δικαιωμάτων όσων εργαζομένων μείνουν.

Θα μπορούσαν να ισχυριστούν ότι το κάνουν για να κρατήσουν το σταθμό και να διασώσουν όσο γίνεται περισσότερες θέσεις εργασίας. Η προοπτική του σταθμού, όμως με σαφήνεια διαγράφεται ριζικά διαφορετική:

Οι απολύσεις γίνονται χωρίς να υπάρχει σχέδιο για τη μελλοντική λειτουργία του σταθμού, χωρίς καμία δέσμευση για το μέλλον του, χωρίς καμία πρόβλεψη για την κάλυψη των οικονομικών αναγκών του, χωρίς καμία διαβεβαίωση για το πού θα σταματήσουν οι απολύσεις.

Αντίθετα, το υπάρχον νομικό πλαίσιο που επιβάλλει τη μετατροπή του σταθμού σε Α.Ε, και το οποίο αποδέχεται χωρίς αντιρρήσεις και διεκδικήσεις η δημοτική αρχή, αποκλείει ρητά κάθε δυνατότητα μελλοντικής χρηματοδότησης από το δήμο.

Συνεπώς, η μόνη προοπτική που διαφαίνεται σύμφωνα με το σχέδιο της πλειοψηφίας Καμίνη ότι έχει ο «984» μέσα σε αυτό το στενό πλαίσιο, είναι ή να διακόψει τη λειτουργία του ή να ανοίξει τις πύλες του για την είσοδο ιδιωτικών επιχειρηματικών συμφερόντων στο μετοχικό του κεφάλαιο (κατά 49% επιτρέπει το σημερινό θεσμικό πλαίσιο), παραχωρώντας ουσιαστικά και τη διεύθυνση.

Η Ανοιχτή Πόλη είναι είμαστε ριζικά αντίθετη σε αυτές τις επιλογές. Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντα των πραγματικά εργαζομένων στον «984», αυτών που βιοπορίζονται από και προσφέρουν υπηρεσία στο δημοτικό σταθμό. Εμείς, θέλουμε ένα τοπικό ραδιόφωνο με κοινωνικό χαρακτήρα, προσανατολισμένο στα πραγματικά προβλήματα της πόλης και στις δημιουργικές κοινωνικές δυνάμεις της.

Και βέβαια, δεν θα απολογηθούμε για τις χρόνιες πελατειακές σχέσεις των παρατάξεων των δυο μεγάλων κομμάτων και τη διαπλοκή ΜΜΕ-πολιτικών. Αξιώνουμε έναν αποκλειστικά δημοτικό σταθμό, απαλλαγμένο από τα βαρίδια και τις πιέσεις που ακόμη και σήμερα ασκούν τα κόμματα εξουσίας για να διατηρήσουν το δύσοσμο «στάτους κβο» στον «984».

 Από το Γραφείο Τύπου του κινήματος «Δημοκρατική Συμμαχία» εκδόθηκε σήμερα η ακόλουθη ανακοίνωση:

 «Οι χθεσινές αποφάσεις για το ραδιοφωνικό σταθμό ΑΘΗΝΑ 984 προκαλούν προβληματισμό και απορίες για τους στόχους που υπηρετούν. Είναι θεμιτό σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία η δημοτική αρχή να θέλει τον περιορισμό του κόστους και την εξυγίανση του σταθμού. Εξάλλου και η Ντόρα Μπακογιάννη ως δήμαρχος Αθηναίων, σε καλύτερες οικονομικές συνθήκες, την τριετία που είχε την ευθύνη μείωσε κατά 1/3 περίπου το λειτουργικό κόστος (τον παρέλαβε με 11,5 εκ. Ευρώ και τον παρέδωσε με 7,8 εκ. Ευρώ δημιουργώντας και τον ξενόγλωσσο σταθμό της πόλης), αποπληρώνοντας ταυτόχρονα υποχρεώσεις του σταθμού προς το δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία και τους προμηθευτές του.

Η προσπάθεια αυτή δεν μπορεί να γίνει χωρίς να υπάρχουν σαφή κριτήρια, κοινωνικά, δημοσιογραφικά, λειτουργικά που να υπηρετούν συγκεκριμένο σχέδιο εξυγίανσης του σταθμού. Και σίγουρα δεν μπορεί να βασίζεται σε γενικευμένους και αόριστους αφορισμούς για "υψηλόμισθους" και "αργόμισθους" που θιγούν την επαγγελματική και προσωπική υπόσταση δημοσιογράφων ».