MEDIA

Μάρα Ζαχαρέα: Το τέλος του lifestyle και τα λάθη των δημοσιογράφων

Δημοσίευση 17 Μαρτίου 2014, 13:37 / Ανανεώθηκε 17 Μαρτίου 2014, 13:37
Μάρα Ζαχαρέα: Το τέλος του lifestyle και τα λάθη των δημοσιογράφων
Facebook Twitter Whatsapp

Στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής» μίλησε η Μάρα Ζαχαρέα για την ενημέρωση στην τηλεόραση και τον ρόλο των κεντρικών δελτίων ειδήσεων, ενώ δεν δίστασε να σχολιάσει στο τέλος του αποκαλούμενου «lifestyle».

Στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής» μίλησε η Μάρα Ζαχαρέα για την ενημέρωση στην τηλεόραση και τον ρόλο των κεντρικών δελτίων ειδήσεων, ενώ δεν δίστασε να σχολιάσει στο τέλος του αποκαλούμενου «lifestyle». 

Σχετικά με το απόμακρο προφίλ που έχουν κατά πλειοψηφία οι παρουσιαστές των κεντρικών δελτίων ειδήσεων της ελληνικής τηλεόρασης, η γνωστή δημοσιογράφος είπε: «Σε περιπτώσεις βαθιάς οικονομικής κρίσης, οι ισορροπίες στις ζωές των ανθρώπων ανατρέπονται. Ο ψυχισμός τους αλλάζει και τότε αναζητούνται οι φταίχτες. Συνήθως, οι άνθρωποι που έχουν ισχυρές απόψεις και καθημερινή προβολή, όπως είναι οι δημοσιογράφοι της τηλεόρασης, γίνονται στόχοι. Δεν είναι ελληνικό φαινόμενο. Έχει συμβεί και σε άλλες χώρες του πλανήτη. Όποιος ασκεί επάγγελμα που ενέχει δημοσιότητα, γίνεται στόχος ευκολότερα σε σχέση με το παρελθόν. Δεν προσπαθώ να εξωραΐσω τις ευθύνες των δημοσιογράφων. Ορισμένοι προέβαλαν απροκάλυπτα συγκεκριμένες πολιτικές γραμμές και πρόσωπα, ασκώντας στοχευμένη κριτική σε πολιτικούς, που δεν ήταν αρεστοί στο σύστημα. Αρκετοί μπέρδεψαν τον ρόλο τους και θεώρησαν πως και οι ίδιοι είναι εξουσία. Η αλαζονεία στα τηλεοπτικά παράθυρα ξεχείλιζε. Δεν θα πρέπει όμως ο πέλεκυς της κριτικής να πέφτει βαρύς επί δικαίους και αδίκους. Άλλωστε, έχει μεγάλη σημασία ποιος ασκεί την εκάστοτε κριτική».

Η ίδια έχει επαγγελματικά απωθημένα και, αν ναι, ποια ειναι αυτά; «Δεν θυμάμαι να σας πω, γιατί δεν μπαίνω σε αυτή τη διαδικασία. Δεν έχει νόημα. Προτιμώ να κοιτάω πίσω και να βλέπω την επαγγελματική μου πορεία συνολικά. Θεωρώ πως πέτυχα πολλά, έχω να θυμάμαι ευχάριστες στιγμές στο ρεπορτάζ, έβγαλα πολλά αποκλειστικά και, όσο κι αν φαίνεται περίεργο, αξιολογώ ως πιο σημαντικά τα δεκαοκτώ χρόνια που πέρασα ως ρεπόρτερ καλύπτοντας σημαντικά γεγονότα, με ώρες ορθοστασία, παρά τα χρόνια που είμαι κεντρική παρουσιάστρια. Και αύριο το πρωί να αποχωρήσω από την δημοσιογραφία, δεν θα έχω απωθημένα. Θα ήμουν ευχαριστημένη και θα τους αποχαιρετούσα όλους, χαμογελώντας».

Τέλος, η Μάρα Ζαχαρέα σχολίασε την «πτώση» του lifestyle: «Μια φούσκα ήταν το lifestyle. Καλώς έσκασε και πολύ άργησε. Είναι γνωστή και η σχέση του με τα μαθηματικά. Πήρε τα μηδενικά και τα μετέτρεψε σε νούμερα. Ο Πέτρος Κωστόπουλος μέσα από την προσωπική του περιπέτεια κήρυξε την λήξη της "γκλαμουριάς", η μετάβαση έγινε απότομα. Από την αβάστακτη ελαφρότητα και τον κυνισμό, περάσαμε στην αγωνία για το μέλλον και την επιβίωση του καθενός. Οι αντιδράσεις, όπως πάντα για όλα τα ζητήματα στην Ελλάδα, ήταν και εδώ υπερβολικές. Όσο η αληθινή τέχνη, η παιδεία και η κουλτούρα δεν είναι αναπόσπαστα στοιχεία της ζωής ενός παιδιού από την ώρα που αρχίζει να καταλαβαίνει και για όλη την πορεία της ζωής του, ο κίνδυνος να μπερδέψει τα σημαντικά με τα ασήμαντα θα παραμονεύει».