MEDIA

Το Πάσχα στην ΕΡΤ

Δημοσίευση 13 Απριλίου 2017, 13:35 / Ανανεώθηκε 13 Απριλίου 2017, 13:51
Το Πάσχα στην ΕΡΤ
Facebook Twitter Whatsapp

Με ειδικές εκπομπές, ντοκιμαντέρ, ταινίες, συναυλίες, εορταστικά προγράμματα και όλες τις Ακολουθίες των ημερών,  η ΕΡΤ θα κρατήσει συντροφιά στους τηλεθεατές τις ημέρες του Πάσχα.

Με ειδικές εκπομπές, ντοκιμαντέρ, ταινίες, συναυλίες, εορταστικά προγράμματα και όλες τις Ακολουθίες των ημερών,  η ΕΡΤ θα κρατήσει συντροφιά στους τηλεθεατές τις ημέρες του Πάσχα.

Ειδικότερα, οι τηλεθεατές της ΕΡΤ1 και της ΕΡΤ2 θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν αυτά τα προγράμματα τις εξής ημέρες και ώρες:

ΕΡΤ1

ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2017

Στις 06:00, θα μεταδοθεί ένα ντοκιμαντέρ-αφιέρωμα στα μοιρολόγια της Κρήτης, με τον Λουδοβίκο των Ανωγείων, με τίτλο «ΠΟΥ ΠΑΣ ΜΕ ΤΕΤΟΙΑ ΑΝΟΙΞΗ ΚΑΛΕ ΜΟΥ;». Τα κείμενα διαβάζει ο Αλέξης Κωστάλας.

Στις 06:45 θα μεταδοθεί το επεισόδιο με τίτλο «ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΑ ΑΡΓΥΡΑ» από τη σειρά ντοκιμαντέρ «ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΤΕΧΝΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ», όπου γνωστοί αρχαιολόγοι και ιστορικοί Τέχνης, αναλύουν τις διάφορες εκφάνσεις της Βυζαντινής Τέχνης πριν και μετά την Άλωση.

Στις 07:45 θα μεταδοθεί το ντοκιμαντέρ «ΜΟΝΗ ΑΓΙΑΣ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΤΟΥ ΣΙΝΑ», στο οποίο γίνεται αναδρομή στο μύθο και στην ιστορία της μονής και παρουσιάζεται μία επιλογή από 2.500 εικόνες, που έχουν χαρακτηριστεί ως οι καλύτερες στον κόσμο.

Στις 08:45 θα μεταδοθεί η σειρά ντοκιμαντέρ «ΙΧΝΗΛΑΤΕΣ». Το μυστήριο της ύπαρξης του Θεού, η αθανασία της ψυχής, το υπαρξιακό ερώτημα για το θάνατο και οι σχετικές θεωρίες των γνωστών θρησκειών, αποτελούν το θέμα του επεισοδίου με τίτλο «Περί θανάτου…».

Στις 11:10 θα μεταδοθεί το ωριαίο ντοκιμαντέρ θρησκευτικού περιεχομένου, παραγωγής History Channel 1998, με τίτλο «ΜΥΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΒΙΒΛΟΥ: Ο ΜΩΥΣΗΣ ΣΤΟ ΟΡΟΣ ΣΙΝΑ».

Στις 12:30 θα μεταδοθεί το επεισόδιο με τίτλο «ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ», από τη σειρά ντοκιμαντέρ τριών ωριαίων επεισοδίων, θρησκευτικού περιεχομένου, παραγωγής Discovery Channel 2009, «ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ Ο ΙΗΣΟΥΣ;».

Στις 13:30 θα μεταδοθεί το μουσικό πρόγραμμα «ΑΚΡΟΑΣΙΣ-ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΣΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ». Ο διεθνούς φήμης πιανίστας συνθέτης και μαέστρος Βασίλης Τσαμπρόπουλος παρουσιάζει το έργο «Ακρόασις». Πρόκειται για μια πιανιστική μουσική σουίτα που για πρώτη φόρα μεταφέρει στο κοινό το κλίμα και την ατμόσφαιρα των ύμνων της Mεγάλης Eβδομάδας, μέσα από μια σύγχρονη και ανανεωτική προσέγγιση των βυζαντινών μελωδιών. «Εγκώμια της Μ. Παρασκευής».  

Στις 16:00 θα μεταδοθεί η ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΚΗΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ & ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΤΗΣ ΕΡΤ. Μαγνητοσκοπημένη μετάδοση από το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα και η Χορωδία της ΕΡΤ παρουσιάζουν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στην Αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης», έργα θρησκευτικού περιεχομένου των Δ. Μητρόπουλου, Α. Νεζερίτη, Ε. Οικονομοπούλου, Ν. Ταίηλορ, Χ. Παπαγεωργίου και Τ. Ροσίνι, σε μία συναυλία εμπνευσμένη από τα Θεία Πάθη. Σολίστ: Αγγελική Καθαρίου (μέτζο σοπράνο), Μίνα Πολυχρόνου (σοπράνο), Ειρήνη Καράγιαννη (μέτζο σοπράνο), Αντώνης Κορωναίος (τενόρος), Χριστόφορος Σταμπόγλης (μπάσος), Στέφανος Νάσος (πιάνο). Μουσική διδασκαλία χορωδίας: Δημήτρης Κτιστάκης. Μουσική διεύθυνση: Αναστάσιος Συμεωνίδης.

Στις 18:15 θα μεταδοθεί «Η ΝΥΧΤΑ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΙΝΔΟΝΗΣ». Σκοπός του ερευνητικού αυτού ντοκιμαντέρ είναι να αποσαφηνίσει το ζήτημα της ραδιοχρονολόγησης με βάση ένα νέο και αδημοσίευτο έγγραφο, το οποίο έφερε στο φως νέα στοιχεία για την αυθεντικότητα της αμφιλεγόμενης Ιεράς Σινδόνης.

Στις 19:30 θα μεταδοθούν ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΙ ΥΜΝΟΙ της Μεγάλης Παρασκευής.

 

ΜΕΓΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 15 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2017

Στις 06:00, θα μεταδοθούν «ΤΑ ΑΓΙΑ ΠΑΘΗ – ΒΥΖΑΝΤΙΝΑ ΔΡΩΜΕΝΑ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ».

Στις 08:20 «ΤΑ ΑΓΙΑ ΠΑΘΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ». Η απεικόνιση των Αγίων Παθών υπήρξε ιδιαίτερα δημοφιλής στους καλλιτέχνες ανά τους αιώνες και πολλά αριστουργήματα αντλούν την έμπνευσή τους από το Θείο Δράμα.

Στις 11:30 θα μεταδοθούν τα επεισόδια με τίτλο «Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ» και  «ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΜΕΡΕΣ» από τη σειρά ντοκιμαντέρ τριών ωριαίων επεισοδίων, θρησκευτικού περιεχομένου, παραγωγής Discovery Channel 2009, «ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ Ο ΙΗΣΟΥΣ;».    

Στις 13:00 θα μεταδοθούν ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΡΟΚΑΘΗΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ, όπως του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου, του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου κ.ά.

Στις 13:30 θα μεταδοθεί το μουσικό πρόγραμμα «ΑΚΡΟΑΣΙΣ-ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΣΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ», που αναφέρεται στο Μεγάλο Σάββατο.

Στις 14:00 θα μεταδοθεί το επεισόδιο με τίτλο «ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ - ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΥ» από τη θρησκευτική σειρά ντοκιμαντέρ «ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΜΟΝΟΣ».

Στις 16:00 θα μεταδοθεί το ωριαίο ντοκιμαντέρ θρησκευτικού περιεχομένου, παραγωγής History Channel 1998, με τίτλο «ΜΥΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΒΙΒΛΟΥ: ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΒΑΠΤΙΣΤΗΣ».

Στις 22:00 θα μεταδοθεί η ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ με τίτλο «Τα άστεγα», σε μουσική  Νίκου Πλατύραχου. Πρόκειται για ένα ξεχωριστό ηχητικό αποτέλεσμα, καθώς το ρεμπέτικο συναντά τον ήχο των ragtime, εμπλουτισμένο από συμφωνική ενορχήστρωση. Ερμηνεύουν: Γιώργος Νταλάρας, Ασπασία Στρατηγού. Αφήγηση: Τάσος Νούσιας. Κείμενα: Γιώργος  Ζαμπέτας, Τάσος Λειβαδίτης, Γιώργος  Σουρής, Νίκος Πλατύραχος, Γιάννης  Πλατύραχος. Eνορχηστρώσεις: Νίκος ΠλατύραχοςΓιάννης Γκίκας.

Στις 23:45 θα μεταδοθεί η ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ από τον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αθηνών (Σύνδεση με ΕΡΤ2).

Στις 00:15 θα μεταδοθεί -σε Α΄ τηλεοπτική μετάδοση- το δράμα «ΔΕΣΠΟΙΝΙΣ ΤΖΟΥΛΙΑ» (MISS JULIE), συμπαραγωγής Νορβηγίας-Αγγλίας 2014, σε σκηνοθεσία Λιβ Ούλμαν, με τους Τζέσικα Τσάστεϊν, Κόλιν Φάρελ, Σαμάνθα Μόρτον. Το βράδυ του θερινού ηλιοστασίου του 1890, ημέρα γιορτής για τη Βόρεια Ιρλανδία, η κακομαθημένη κόρη ενός αριστοκράτη επιχειρεί να αναγκάσει έναν υπηρέτη της να την αποπλανήσει.

 

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 16 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2017

Στις 07:00 θα μεταδοθεί το ιστορικό ντοκιμαντέρ «Η ΣΙΩΠΗΛΗ ΣΧΟΛΗ ΤΗΣ ΧΑΛΚΗΣ», με θέμα την ιστορία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, βασισμένο σε μαρτυρίες των αποφοίτων και καθηγητών της.   

Στις 08:00 θα μεταδοθεί το επεισόδιο με τίτλο «ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΝΤΑΟΥ ΠΑΝΤΟΚΡΑΤΟΡΟΣ ΠΕΝΤΕΛΗΣ» από τη σειρά ντοκιμαντέρ το ντοκιμαντέρ «ΣΑΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙ». Η Μονή Παντοκράτορος χτίστηκε πριν από τον 10ο αιώνα μ.Χ. στην Πεντέλη, μέσα σε φύση ανυπέρβλητης ομορφιάς. Στα χρόνια που ακολούθησαν γνώρισε άνθηση, δόξα αλλά και ερήμωση, φωτιά και πλιάτσικο. Σήμερα, ο αγιασμένος αυτός τόπος αποτελεί καταφύγιο και έδρα για τριάντα πέντε περίπου μοναχές, στην πλειοψηφία τους νέες γυναίκες με πανεπιστημιακή μόρφωση. Ξαγρυπνούν, προσεύχονται και υποδέχονται καθημερινά χιλιάδες πιστούς σ’ έναν επί Γης Παράδεισο.

Στις 09:20 θα μεταδοθεί το επεισόδιο με τίτλο «ΤΟ ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΠΑΣΧΑ ΣΤΗΝ ΑΙΘΙΟΠΙΑ» από τη σειρά εκπομπών «ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΗ ΜΑΓΙΑ ΤΣΟΚΛΗ». Συνοδεύοντας την ελληνική ανθρωπιστική οργάνωση Αποστολή «Άνθρωπος», η Μάγια Τσόκλη ταξιδεύει στην επαρχία του Τιγκράι, στο Βορρά της Αιθιοπίας.

Καθώς οι μέρες του Πάσχα πλησιάζουν, ολόκληρη η επαρχία του Τιγκράι, που φημίζεται για τις λαξευτές της εκκλησίες, γιορτάζει. Η Μάγια επισκέπτεται τους μοναδικούς αυτούς ορθόδοξους χώρους λατρείας που θα μπορούσε κανείς να χαρακτηρίσει -τηρουμένων των αναλογιών- ως Αφρικανικά Μετέωρα.

Στις 10:30 οι τηλεθεατές της ΕΡΤ1 έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τη μουσική παράσταση «ΣΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ», αφιερωμένη στον σπουδαίο ερμηνευτή της ελληνικής παράδοσης Χρόνη Αηδονίδη, που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στην  Αίθουσα «Αλεξάνδρα Τριάντη».

Στις 13:00, ο Λάμπρος Λιάβας και το «ΑΛΑΤΙ ΤΗΣ ΓΗΣ» μας προσκαλούν σ’ ένα δυναμικό πασχαλινό γλέντι από το Αγρίνιο και τη Ρούμελη σε όλη την Ελλάδα..!, με μια μεγάλη μουσική και χορευτική παρέα στο ονειρικό τοπίο της λίμνης Τριχωνίδας στο Αγρίνιο.

Τέλος, στη 01:00, οι τηλεθεατές της ΕΡΤ1 θα έχουν την ευκαιρία ν’ απολαύσουν σε μαγνητοσκόπηση τη συναυλία που παρουσίασαν ο Μπάμπης Τσέρτος και η Πίτσα Παπαδοπούλου, στο πλαίσιο της πολιτιστικής δράσης «SummERTime – Καλοκαίρι στην Αγία Παρασκευή», που συνδιοργάνωσαν η ΕΡΤ και ο Δήμος Αγίας Παρασκευής.

ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 17 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2017

Στις 07:10 θα μεταδοθεί το μουσικό οδοιπορικό «ΤΑΪ – ΤΑΪ ΠΑΣΧΑΛΙΟΓΙΟΡΤΑ ΣΤΑ ΑΓΡΑΦΑ ΚΑΙ ΣΕ ΟΡΕΙΝΑ ΧΩΡΙΑ ΤΩΝ ΤΡΙΚΑΛΩΝ»Η περιοχή των Αγράφων είναι μία από τις κοιτίδες του Ελληνισμού με πλούσια ιστορία, πολιτισμό και παράδοση. Τις ημέρες της Λαμπρής, τις άγιες αυτές ημέρες, λαμπροφορούν όσοι συμφιλιώνονται, ανταλλάσουν ευχές και χορεύουν έξω από τις εκκλησίες σεμνούς πασχαλιάτικους χορούς μετά τη Δεύτερη Ανάσταση το απόγευμα της Κυριακής της Αγάπης καθώς και τη δεύτερη και τρίτη ημέρα της Λαμπρής.       

Στις 09:40 θα μεταδοθεί σε μαγνητοσκόπηση η συναυλία «ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΤΟΥΣ ΑΙΩΝΕΣ: ΔΥΟ ΧΙΛΙΕΤΙΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ», που δόθηκε στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, στο πλαίσιο των εργασιών της 5ης Συνόδου της Βουλής των Εφήβων.

Στις 12:00, η εκπομπή «ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΡΩΜΕΝΑ» ταξιδεύει στη Δυτική Κρήτη, στα Χανιά, στην Κίσσαμο και τη Σέλινο και μας αποκαλύπτει τους τόπους όπου γεννήθηκε και διαμορφώθηκε ο χορός «συρτός», πασίγνωστος πλέον ως «συρτός Χανιώτης».

Στις 12:30 θα μεταδοθεί το ντοκιμαντέρ «ΠΑΣΧΑ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΝΙΚΟΛΑΟ ΚΡΗΤΗΣ». Μέσα από μοναδικές εικόνες για την προετοιμασία της Ανάστασης, με γυρίσματα στο παραδοσιακό χωριό του Κρούστα και στα κοσμοπολίτικα κέντρα του Αγίου Νικολάου Κρήτης, παρακολουθούμε πώς τα έθιμα παραμένουν ζωντανά.

Στις 13:00, ο Λάμπρος Λιάβας και το «ΑΛΑΤΙ ΤΗΣ ΓΗΣ» μας προσκαλούν σ’ ένα δυναμικό δωδεκανησιακό γλέντι, με τραγουδιστές, μουσικούς και χορευτές από τη Λέρο και την Τήλο.

Τέλος, στις 16:00, η ΕΡΤ1 μεταδίδει τη μουσική παράσταση «Σμυρναίικο Μινόρε» που δόθηκε στο Θέατρο Παλλάς. H σπουδαία και αυθεντική ερμηνεύτρια Γλυκερία, παρουσιάζει ένα αφιέρωμα στους μουσικούς δρόμους της Μικράς Ασίας, πλαισιωμένη από 15μελή ορχήστρα παραδοσιακών οργάνων. Μαζί της η Dilek Koç και η Αρετή Κετιμέ.

ΕΡΤ2

ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2017

Στις 08:00 θα μεταδοθεί η ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΩΡΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ από τον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Θεσσαλονίκης.

Στις 12:30, στη σειρά ντοκιμαντέρ «ΦΩΤΕΙΝΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ», θα μεταδοθεί ένα οδοιπορικό στα Ιεροσόλυμα, στα αρχαιότερα προσκυνήματα της Αγίας Γης.

Στις 13:30 θα μεταδοθεί η «ΜΙΚΡΗ ΕΠΙΣΗΜΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ» του Τζοακίνο Ροσίνι. Μια συνεργασία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με τα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ.  Η Χορωδία της ΕΡΤ συμμετέχει στη συναυλία της Εναλλακτικής Σκηνής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, «Μικρή επίσημη λειτουργία» του Τζοακίνο Ροσίνι.

Η συναυλία πραγματοποιείται στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στο πλαίσιο του κύκλου Ημέρες Λατρευτικής Μουσικής με θέμα τα «Ανθρώπινα και Θεία Πάθη».

Μουσική διεύθυνση: Μάρκελλος Χρυσικόπουλος. Μουσική διδασκαλία χορωδίας: Δημήτρης Κτιστάκης. Σολίστ: Θεοδώρα Μπάκα (υψίφωνος), Νίκος Σπανός (άλτο), Βασίλης Καβάγιας (τενόρος), Τάσος Αποστόλου (βαθύφωνος). Πιάνο: Θοδωρής Τζοβανάκης, Σοφία Ταμβακοπούλου. Μπαγιάν: Κώστας Ράπτης.

Στις 15:00 θα μεταδοθούν τα δύο τελευταία επεισόδια της θρησκευτικής σειράς ντοκιμαντέρ θρησκευτικού περιεχομένου «ΟΙ ΑΠΟΣΤΟΛΟΙ» (THE APOSTLES). Η σειρά, την οποία παρουσιάζει ο Μέλβιν Μπραγκ,  εξετάζει τη ζωή, τους μύθους  και την κληρονομιά των πρώτων δώδεκα ανδρών που επελέγησαν από τον Ιησού.

Στις 19:00 θα μεταδοθεί η ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΚΑΙ Η ΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΟΥ ΕΠΙΤΑΦΙΟΥ από τον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αθηνών

Στις 22:30 θα μεταδοθεί το βραβευμένο δράμα «ΜΙΑ ΑΙΩΝΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΜΙΑ ΜΕΡΑ» (L'ETERNITE ET UN JOUR / ETERNITY AND A DAY), συμπαραγωγής Ελλάδας-Γαλλίας-Ιταλίας-Γερμανίας 1998, σε σκηνοθεσία Θόδωρου Αγγελόπουλου, με τους Μπρούνο Γκαντζ (Bruno Ganz), Ιζαμπέλ Ρενό (Isabelle Renauld), Φαμπρίτζιο Μπεντιβόλιο (Fabrizio Bentivoglio), Αχιλλέα Σκεύη, Δέσποινα Μπεμπεδέλη, Ίριδα Χατζηαντωνίου, Ελένη Γερασιμίδου, Νίκο Κούρο, Αλεξάνδρα Λαδικού, Αλέκο Ουδινότη, Βασίλη Σεϊμένη, Νίκο Κολοβό, Μιχάλη Γιαννάτο. Ένας συγγραφέας, που πρόκειται να μπει την επόμενη μέρα στο νοσοκομείο κι ενδεχομένως να πεθάνει, έχει μια μικρο-περιπέτεια μ' ένα Αλβανάκι, θυμάται μια ευτυχισμένη οικογενειακή στιγμή πριν από 30 χρόνια και βιώνει ένα παράξενο ταξίδι, όπου το παρελθόν, το παρόν και το φανταστικό γίνονται ένα.

Στις 00:45 θα μεταδοθεί το μουσικό πρόγραμμα «ΕΡΧΟΜΕΝΟΣ Ο ΚΥΡΙΟΣ», όπου Βυζαντινή Χορωδία ψάλλει Ύμνους της Μεγάλης Εβδομάδας. 

Τέλος, στη 01:45 θα μεταδοθεί το ντοκιμαντέρ «Ο ΡΩΜΑΝΟΣ Ο ΜΕΛΩΔΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΘΕΙΟ ΔΡΑΜΑ». Πρόκειται για ένα μοναδικό ντοκουμέντο, που πραγματεύεται με εμβρίθεια, επιστημοσύνη, αλλά και με τον δέοντα θρησκευτικό σεβασμό τη ζωή και το πνευματικό έργο του μεγάλου ποιητή και υμνογράφου της Ανατολικής Εκκλησίας. 

ΜΕΓΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 15 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2017

Στις 08:00, θα μεταδοθεί η ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΟΥ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΚΑΙ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ από τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίων Αναργύρων Νέας Ιωνίας.

Στις 11:15 θα μεταδοθούν ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΙ ΥΜΝΟΙ του Μεγάλου Σαββάτου.

Στις 16:45 θα μεταδοθεί το ωριαίο ντοκιμαντέρ «ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΤΙΜΙΟ ΣΤΑΥΡΟ», παραγωγής Αγγλίας 2003. Σε μια εκκλησία στη Ρώμη υπάρχει ένα κομμάτι ξύλου που πιστεύεται ότι έφερε πίσω η Αγία Ελένη, η μητέρα του πρώτου χριστιανού αυτοκράτορα: του Μεγάλου Κωνσταντίνου. Επάνω στα απομεινάρια είναι ευκρινώς χαραγμένο: Ιησούς Ναζωραίος, βασιλιάς Ιουδαίων. Το ντοκιμαντέρ είναι μια διαδρομή για το πώς ο Σταυρός του Χριστού έφτασε να αποτελεί αυτό το σύμβολο που είναι σήμερα.

Στις 20:00 θα μεταδοθούν και τα τρία επεισόδια της δραματικής μίνι σειρά εποχής «ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ» (GREAT EXPECTATIONS), παραγωγής Αγγλίας (BBC) 2011, σε σκηνοθεσία Μπράιαν Κερκ, με τους Ντάγκλας Μπουθ, Τζακ Ροθ, Τζίλιαν Άντερσον, Ρέι Γουίνστον, Ντέιβιντ Σάτσετ, Πολ Ρις, Βανέσα Κίρμπι, Μαρκ Άντι, Χάρι Λόιντ, Σον Ντούλι, Τομ Μπερκ. Ένα από τα ωραιότερα μυθιστορήματα του Ντίκενς σε μια αριστουργηματική μεταφορά του στη μικρή οθόνη.

Στις 23:00 θα μεταδοθεί η ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ από τον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αθηνών.

Στις 00:30 οι τηλεθεατές της ΕΡΤ2 έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τη μουσική παράσταση «ΣΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ», αφιερωμένη στον σπουδαίο ερμηνευτή της ελληνικής παράδοσης Χρόνη Αηδονίδη, που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στην  Αίθουσα «Αλεξάνδρα Τριάντη». Πρόκειται για ένα μουσικό ταξίδι με το Σύνολο ΙΩΝΙΑ, που μας ταξιδεύει από τη Θράκη στην Κρήτη και από τα Επτάνησα στη Μικρά Ασία. Τραγουδούν ο Μπάμπης Τσέρτος, η Νάντια Καραγιάννη και ο Βασίλης Αγροκώστας. Έκτακτη συμμετοχή: Χρόνης Αηδονίδης, Ελένη Τσαλιγοπούλου. Μαζί τους, φυσικά, η Ορχήστρα και η Χορωδία ΙΩΝΙΑ, ενώ λαμβάνουν επίσης μέρος οι χορευτικές ομάδες του Λυκείου Ελληνίδων του  Περιφερειακού Τμήματος Χορού Νέας Ιωνίας και η Ένωση Ηπειρωτών Ιλίου. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, προβάλλεται οπτικοακουστικό υλικό από το Αρχείο της ΕΡΤ και την εκπομπή «Το αλάτι της γης» του Λάμπρου Λιάβα.

 

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 16 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2017

Στις 10:00 θα μεταδοθεί το επεισόδιο «ΠΥΡΙΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ» από τη θρησκευτική ντοκιμαντέρ «ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΜΟΝΟΣ». Μετά τη Σταύρωση και την Ανάσταση του Χριστού, οι Απόστολοι και οι πιστοί διασκορπίζονται και κρύβονται αβέβαιοι και αμήχανοι για το μέλλον. Όμως, Εκείνος τους είχε πει πολλές φορές ότι θα είναι πάντα μαζί τους. Και στην Πεντηκοστή, Πύρινες Γλώσσες κατεβαίνουν από τον ουρανό και οι Απόστολοι, που ήταν απλοί άνθρωποι, βρίσκονται να μιλούν γλώσσες που δεν ήξεραν και να έχουν γνώσεις που δεν είχαν. Από εκείνη την μέρα, αρχίζει μια νέα πραγματικότητα για τον κόσμο.

Στις 11:00 θα μεταδοθεί ο ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΤΗΣ ΑΓAΠΗΣ από τον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αθηνών.

Στις 20:15, καλεσμένοι της Λένας Αρώνη στο εορταστικό «ART WEEK», είναι ο Κώστας Μακεδόνας και η Ελένη Τσαλιγοπούλου. Οι δύο αγαπημένοι ερμηνευτές μοιράζονται σκέψεις και στιγμές από την καλλιτεχνική και προσωπική πορεία τους και ερμηνεύουν μερικά από τα πιο αγαπημένα τραγούδια τους.

Στις 22:00 θα μεταδοθεί το εορταστικό μουσικό πρόγραμμα «ΓΛΥΚΕΡΙΑ – ΣΜΥΡΝΑΙΙΚΟ ΜΙΝΟΡΕ»Πρόκειται για μουσική παράσταση που δόθηκε στο Θέατρο Παλλάς. H σπουδαία και αυθεντική ερμηνεύτρια Γλυκερία, παρουσιάζει ένα αφιέρωμα στους μουσικούς δρόμους της Μικράς Ασίας, πλαισιωμένη από 15μελή ορχήστρα παραδοσιακών οργάνων. Μαζί της η Dilek Koç και η Αρετή Κετιμέ.

Πρόκειται για ένα μουσικό οδοιπορικό με ethnic χαρακτήρα, που μας ταξιδεύει από τη θάλασσα της Σμύρνης έως την Κωνσταντινούπολη και το Βόσπορο κι από την αγορά της Καππαδοκίας και τα καφέ-αμάν έως την Αγιά Σοφιά.

Τέλος, στις 24:00 θα μεταδοθεί η βραβευμένη ρομαντική κομεντί «ΕΡΩΤΑΣ ΕΙΝΑΙ…» (LOVE IS ALL YOU NEED), συμπαραγωγής Δανίας-Σουηδίας-Ιταλίας-Γαλλίας-Γερμανίας 2012, σε σκηνοθεσία Σουζάνε Μπίερ, με τους Πιρς Μπρόσναν, Τρίνε Ντίρχολμ, Μόλι Μπλιξτ Έγκελιντ, Σεμπάστιαν Γιένσεν Πάπρικα Στιν, Κιμ Μπόντνια. Μια Δανέζα κομμώτρια, η οποία έχει μόλις τελειώσει μια σειρά χημειοθεραπειών, ανακαλύπτει ότι ο άντρας της την απατά και φεύγει μόνη για το γάμο της κόρης της στην Ιταλία. Εκεί γνωρίζει τον γοητευτικό πατέρα του μέλλοντα γαμπρού της, καθώς και μια απρόσμενη ευκαιρία για μια νέα ζωή.

 

ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 17 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2017

Στις 24:00 θα μεταδοθεί -σε Α΄ τηλεοπτική μετάδοση- το βραβευμένο δράμα «ΤΑ ΘΑΥΜΑΤΑ» (LE MERAVIGLIE), συμπαραγωγής Ιταλίας-Ελβετίας-Γερμανίας 2014, σε σκηνοθεσία Αλίτσε Ρορβάχερ, με τους Μαρία Αλεξάντρα Λούνγκου, Μόνικα Μπελούτσι, Σαμ Λούγουικ, Σαμπίνε Τιμοτέο, Άλμπα Ρορβάχερ, Λούις Χουίλκα. Μια απομονωμένη στην εξοχή εξαμελής οικογένεια μελισσοκόμων προσπαθεί να εκσυγχρονίσει το μικρό παρασκευαστήριό της. Άτυπος αρχηγός της η 12χρονη Τζελσομίνα, που βοηθάει στις δουλειές, προσέχει τις τρεις μικρότερες αδερφές της και κάνει τα πάντα για να πείσει την οικογένειά της να συμμετάσχει σε ένα τηλεοπτικό reality show.