current views are: 8

8 Απριλίου 2017
Δημοσίευση06:09

Vice: Οι «Μικροί Αϊνστάιν» της Ελλάδας

Την Κυριακή 9 Απριλίου, στις 01:15 μετά τα μεσάνυχτα, το ελληνικό γραφείο του VICE παρουσιάζει στον ANT1

Δημοσίευση 06:09’

Την Κυριακή 9 Απριλίου, στις 01:15 μετά τα μεσάνυχτα, το ελληνικό γραφείο του VICE παρουσιάζει στον ANT1

Την Κυριακή 9 Απριλίου, στις 01:15 μετά τα μεσάνυχτα, το ελληνικό γραφείο του VICE παρουσιάζει στον ANT1, το ντοκιμαντέρ με τίτλο «Οι Μικροί Αϊνστάιν της Ελλάδας».

Παρά την οικονομική κρίση των τελευταίων χρόνων, δεν είναι λίγοι οι Έλληνες μαθητές που προκαλούν έκπληξη και θαυμασμό με τα επιστημονικά τους επιτεύγματα, συμμετέχοντας σε σχολικά ή ανεξάρτητα – συχνά βραβευμένα – πρότζεκτ. Το VICE εντοπίζει τους «Μικρούς Αϊνστάιν», πολλά υποσχόμενους νέους Έλληνες εφευρέτες, σε μία από τις πιο δύσκολες περιόδους για τη χώρα – με το “brain drain” (την έξοδο των νέων επιστημόνων στο εξωτερικό), να έχει αυξηθεί δραματικά.

Η ομάδα του VICE και η Δάφνη Καραβοκύρη συναντούν τον Δημήτρη Χατζή, έναν μαθητή από την Καβάλα, ο οποίος σε ηλικία 14 ετών κατασκεύασε ένα ανθρωπόμορφο ρομπότ. Ταξιδεύοντας είδαμε από κοντά κι ένα πρωτοποριακό μέσο εξοικονόμησης ενέργειας, που δημιούργησε η σχολική του ομάδα, με το όνομα «ΦΑΕΘΩΝ». Ακόμα, επισκεφτήκαμε τον «Τελικό του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής μαθητών», με πάνω από 270 συμμετοχές σε πρότζεκτ ρομποτικής και αυτοματισμού, από Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια της χώρας.

Πίσω στην Αθήνα γνωρίσαμε επίσης τον Λεωνίδα, έναν φοιτητή που προετοιμάζει εθελοντικά μαθητές Λυκείου για έναν διαγωνισμό επιχειρηματικότητας νέων – στον οποίο είχε κερδίσει πριν λίγα χρόνια και ο ίδιος. Τέλος, συναντήσαμε και μαθητές από το Λεόντειο Λύκειο Νέας Σμύρνης, που δημιούργησαν ένα μέσο μετατροπής ηλιακής ενέργειας σε ηλεκτρική, καθώς κι έναν επίδοξο μαθητή από τα Χανιά, ο οποίος κατασκεύασε έναν 3D εκτυπωτή και έναν ρομποτικό βραχίονα.

Σε αυτό το επεισόδιο, το VICE δίνει τη δυνατότητα στους τηλεθεατές να παρακολουθήσουν μερικούς από τους σημαντικότερους «μικρούς επιστήμονες» της Ελλάδας και τις συναρπαστικές εφευρέσεις τους που θα σας αφήσουν με το στόμα ανοιχτό.

Παρουσίαση: Δάφνη Καραβοκύρη

Παραγωγή: Νιόβη Αναζίκου

Κάμερα: Αναστάσιος Σκαρής

Ήχος: Δημήτρης Σταμάτης, Κώστας Καρανδινός, Παναγιώτης Παπαγιαννόπουλος

Μοντάζ: Μαρία Κουνάβη

Δείτε όλα τα επεισόδια της σειράς ντοκιμαντέρ VICE Specials στο επίσημο minisite της εκπομπής: http://www.antenna.gr/minisites/vice/vicespecials