Την ημέρα της μαύρης επετείου της 21ης Απριλίου, την Παρασκευή στις 23:00, κάνει πρεμιέρα η νέα σειρά ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ3  «Ένα απότομο ξύπνημα» που θα ολοκληρωθεί σε τέσσερα 50λεπτα επεισόδια

Έχουν ειπωθεί πολλά και έχουν γραφτεί ακόμη περισσότερα για την επτάχρονη δικτατορία στη χώρα μας και την αντίσταση σ’ αυτήν, αλλά ξέρουμε πολύ λίγα για την αντιστασιακή δράση στη Θεσσαλονίκη. Τη στιγμή μάλιστα που πολλές από τις πρώτες αντιστασιακές ενέργειες έγιναν εκεί. Το ντοκιμαντέρ επιλέγει τέσσερις σημαντικές στιγμές από την επτάχρονη διάρκεια της χουντικής βαρβαρότητας στη Θεσσαλονίκη που καταγράφονται αντιστοίχως στα τέσσερα επεισόδια της σειράς, το κάθε ένα με συνεντεύξεις από τους πραγματικούς πρωταγωνιστές. 

Το πρώτο επεισόδιο έχει τίτλο «Τα τανκς στο δρόμο». Την 21η Απριλίου η Ελλάδα βιώνει την αυγή μιας στυγερής δικτατορίας, που διήρκεσε επτά χρόνια. Την ίδια μέρα στη Θεσσαλονίκη ξεκινά η αντίσταση. Οι πρωταγωνιστές μιλούν για τις πρώτες αντιδικτατορικές ενέργειες, τις αντιδράσεις, την οργάνωσή τους και τη ζωή στην παρανομία.