current views are: 11

6 Μαΐου 2017
Δημοσίευση09:12

Vice: «Λευκωσία, η τελευταία διχοτομημένη πρωτεύουσα του κόσμου»

Την Κυριακή, το ελληνικό γραφείο του VICE, παρουσιάζει στον ANT1, το ντοκιμαντέρ «Λευκωσία, η τελευταία διχοτομημένη πρωτεύουσα του κόσμου» 

Δημοσίευση 09:12’

Την Κυριακή, το ελληνικό γραφείο του VICE, παρουσιάζει στον ANT1, το ντοκιμαντέρ «Λευκωσία, η τελευταία διχοτομημένη πρωτεύουσα του κόσμου» 

Την Κυριακή 7 Μαΐου, στις 00.15, το ελληνικό γραφείο του VICE, παρουσιάζει στον ANT1, το ντοκιμαντέρ με τίτλο «Λευκωσία, η τελευταία διχοτομημένη πρωτεύουσα του κόσμου» και διερευνά ένα ζήτημα που εξακολουθεί να παραμένει επίκαιρο και το 2017, καθώς στις αρχές του έτους αναθερμάνθηκαν οι διαπραγματεύσεις επί του θέματος, επηρεάζοντας τη ζωή της ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής κοινότητας αντίστοιχα.

Το VICE ταξίδεψε στην Κύπρο για να συναντήσει νέους και νέες, οι οποίοι μεγάλωσαν στο διχοτομημένο νησί, και με τη συνοδεία της Εθνοφρουράς της Κυπριακής Δημοκρατίας μπήκε στη νεκρή ζώνη σε μία σπάνια περιήγηση στα χαλάσματα των κτιρίων, που στέκονται ακατοίκητα για πάνω από μισό αιώνα.

Λόγω της υψηλής γεωστρατηγικής σημασίας της θέσης της για τις εκάστοτε μεγάλες δυνάμεις, η Κύπρος παραμένει «στοιχειωμένη» και παρά τις συνομιλίες που έγιναν στις αρχές του έτους για την επανένωσή της, οι διαπραγματεύσεις δε φαίνεται πως θα ευδοκιμήσουν σύντομα. Την ίδια στιγμή, η αλληλεπίδραση των δυο πλευρών παραμένει ανύπαρκτη, όμως οι άνθρωποι συνεχίζουν να ζουν μια πραγματικότητα στον ελληνοκυπριακό νότο και τον τουρκοκυπριακό βορρά, με τη μόνιμη «υπενθύμιση του πολέμου».

Σήμερα, το τουρκικό ψευδοκράτος καταλαμβάνει περίπου το 1/3 του νησιού, με μια σημαντική παρουσία τουρκικών στρατευμάτων από το 1974, ενώ στην άλλη πλευρά βρίσκεται η Κυπριακή Δημοκρατία, μέλος του ΟΗΕ και της ΕΕ. Η Λευκωσία παραμένει ως σήμερα, η μόνη διχοτομημένη πρωτεύουσα στον κόσμο.

Η κάμερα του VICE καταγράφει τις ιστορίες και τα συναισθήματα των νέων όπως είναι ο Ερμάν Ντόλματζι, ένας τουρκοκύπριος ακτιβιστής που μεγάλωσε στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου και της ελληνοκύπριας φίλης του, Δέσποινας Μιχαηλίδου. Ο Ερμάν αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα και σήμερα ζει στην ελληνοκυπριακή πλευρά της πρωτεύουσας, ανάμεσα -σχεδόν αποκλειστικά – σε ελληνοκύπριους.

Στη συνέχεια, συναντάμε τη Μαρία Χριστοδούλου μία διδακτορική φοιτήτρια Ιστορίας, η οποία δεν έχει αισιόδοξη ματιά για το μέλλον, τον Άγη Χριστοφίδη, ο οποίος περνά καθημερινά προς το τουρκοκυπριακό τμήμα για να πάει στο σπίτι της κοπέλας του που είναι Toυρκάλα, καθώς και τον Μιχάλη με τη γυναίκα του, Tanur.

Παραγωγή: Μάρκος Ανδρόνικου, Δημήτρης Μπούνιας

Κάμερα: Ιβάν Χαραλάμπους, Μάρκος Ανδρόνικου

Μοντάζ: Αλεξάνδρα Βερυκόκου, Μαρία Κουνάβη

Δείτε όλα τα επεισόδια της σειράς ντοκιμαντέρ VICE Specials στο επίσημο minisite της εκπομπής: http://www.antenna.gr/minisites/vice/vicespecials