Μια από τις πιο κερδοφόρες ΔΕΚΟ θέλει να κλείσει η κυβέρνηση. Για 5 συνεχόμενο μήνα η ΕΡΤ εξακολουθεί να παρουσιάζει πλεόνασμα και να βελτιώνει την εικόνα των Δημόσιων επιχειρήσεων που παρακολουθούνται στενά από το υπουργείο Οικονομικών, λόγω του Μνημονίου. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το υπουργείο για την οικονομική κατάσταση του πρώτου 5μηνου των ΔΕΚΟ, η ΕΡΤ εμφανίζει πλεόνασμα 17,478 εκατ.  ευρώ, έναντι ελλείμματος 8,092 εκατ.  ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2010.   Το σύνολο των εισόδων της από το ανταποδοτικό τέλος ανήλθε τους πρώτους 5μήνες του έτους σε 131 εκατ.  ευρώ, έναντι 141 εκατ. ευρώ το ίδιο διάστημα του 2010. Τα έξοδά της μειώθηκαν εντυπωσιακά  στα 114 εκατ. ευρώ, έναντι 149 εκατ.  ευρώ.

Το περίεργο είναι πως το θετικό αυτό πρόσημο δεν έχει τον ίδιο αντίκτυπο στην κυβέρνηση, καθώς φαίνεται πως επικρατεί η νεοφιλελεύθερη άποψη περί μείωσης του δημοσίου τομέα και στα media, συνοδευόμενη από το επιχείρημα πως θα πρέπει να προσφέρει ένα διαφορετικό πρόγραμμα η ΕΡΤ,   έτσι εξακολουθεί να παραμένει ενεργή η πρόταση για το κλείσιμο της ΕΤ1, αν και δεν έχει κάποιο δημοσιονομικό όφελος, με τις παράλληλες προσπάθειες για μείωση του ανταποδοτικού τέλους.

Η άλλη άποψη είναι πως η ΕΡΤ έχοντας- ειδικά  σε αυτή την εποχή- σταθερό έσοδο 300 εκατ. ευρώ, μπορεί και να αποκτήσει καλό τηλεοπτικό πρόγραμμα και να ενισχύσει την οπτικοακουστική αγορά , παίζοντας παράλληλα καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της τηλεόρασης τα επόμενα χρόνια. Οι αποφάσεις ανήκουν στην κυβέρνηση, και στον υπουργό Επικρατείας, Ηλία Μόσιαλο , ο οποίος μάλλον θα αναλάβει την πολιτική ευθύνη της κρατικής ραδιοτηλεόρασης.


ΠΗΓΗ: media-industry.blogspot.com
TAGS