current views are: 18

27 Ιουνίου 2017
Δημοσίευση18:36

Νανά Καραγιάννη: Η πορεία της στην τηλεόραση και η «μάχη» με τη νευρική ανορεξία

Τα δύσκολα παιδικά χρόνια, η ανάγκη για αγάπη και θαυμασμό, το πρότυπο της αδύνατης- σχεδόν αποστεωμένης- καλλονής που προβάλουν τα μίντια ήταν η ιστορία της Νανάς Καραγιάννη.

Δημοσίευση 18:36’

Τα δύσκολα παιδικά χρόνια, η ανάγκη για αγάπη και θαυμασμό, το πρότυπο της αδύνατης- σχεδόν αποστεωμένης- καλλονής που προβάλουν τα μίντια ήταν η ιστορία της Νανάς Καραγιάννη.

Τα δύσκολα παιδικά χρόνια, η ανάγκη για αγάπη και θαυμασμό, το πρότυπο της αδύνατης- σχεδόν αποστεωμένης- καλλονής που προβάλουν τα μίντια ήταν η ιστορία της Νανάς Καραγιάννη.

Τα παιδικά της χρόνια και το ξεκίνημα της στα μίντια

“Όταν ήμουν στο δημοτικό χώρισαν οι γονείς μου. Ναι, πάντα είχα άγχος αν με αγαπάνε. Δεν ήθελα να απογοητεύσω τους δικούς μου”, είχε αποκαλύψει με πόνο σε τηλεοπτική συνέντευξη. Δεν πήγαινε όμως παραπάνω στις αποκαλύψεις της. Δεν μιλούσε για τον πόνο που της προκάλεσε αυτός ο χωρισμός. Φίλοι της που την ξέρουν από μικρό παιδί λένε ότι το διαζύγιο των γονιών της και όσα ακολούθησαν την επηρέασαν πολύ περισσότερο απ όσο θέλει να παραδεχτεί.

Ο πατέρας της και η μητέρα της, ξαναπαντρεύτηκαν κάνοντας γρήγορα νέες οικογένειες αφήνοντας τη να νιώθει παραμελημένη. Μέσα από τη ψυχολογική υποστήριξη που έλαβε, όταν διαγνώστηκε επίσημα με νευρική ανορεξία αντιλήφθηκε αυτό που έκρυβε τόσα χρόνια μέσα της: “Ήθελα να τραβήξω την προσοχή πολύ πολύ συγκεκριμένων ανθρώπων. Δηλαδή, ανθρώπου, της μαμάς μου. Αυτό βέβαια καταλαβαίνεις ότι όχι απλά δεν το είχα υποψιαστεί καν, αυτό βγήκε τελευταία μέσα από τη θεραπεία και σοκαρίστηκα πάρα πολύ. Την τράβηξα, αλλά την πόνεσα πάρα πολύ. Ήθελα να της δείξω ότι δεν είναι όλα καλά. Αυτό που δεν μπορούσα να πω το έδειχνα. Πολύ δύσκολο. Σήμερα είμαστε ουσιαστικά καλά και έχουμε μόνο τη χιλιομετρική απόσταση, ενώ πριν λίγα χρόνια είχαμε όλες τις αποστάσεις. Που είναι πιο δύσκολες βέβαια. Από ένα σημείο και έπειτα που κατάλαβε τι είχε γίνει, με στήριξε” είχε πει.

Μετά το χωρισμό, όταν η μητέρα της αποφασίζει να μετακομίσει στην Κέρκυρα, μένει με τον πατέρα της. Δεν μπορεί όμως να αντιμετωπίσει την απόρριψη και αποφασίζει να δουλέψει από πολύ νωρίς για να νιώθει αυτό που της συμβαίνει σαν δική της ανεξαρτησία. Αν και το όνειρό της είναι να γίνει νοσηλεύτρια, στα 15 της, και με την ομορφιά της στα καλύτερά της, γράφεται σε πρακτορείο μοντέλων λέγοντας ψέματα ότι έχει κλείσει τα 18. Σε ένα κάστινγκ γνωρίζει τον Δημήτρη Παπανώτα που την παίρνει στην εκπομπή “Μύθοι και Πραγματικότητα”, ενώ σ’ ένα άλλο κάστινγκ γνωρίζει τον Νίκο Μαστοράκη και της προτείνει να έχει μία συμμετοχή στα σίριαλ που κάνει τότε στον ΑΝΤ1.

Μένει με τον Παπανώτα πέντε ολόκληρα χρόνια στο New Channel. Μαζί του συνεργάζεται και στην πρωινή εκπομπή του Kiss FM. Η συνεργασία τους τελειώνει, όχι όμως και η φιλία τους καθώς γίνεται κουμπάρος της. Όλο αυτό μέχρι τη μέρα που της μιλάει έξω από τα δόντια για την εικόνα της: Σ έναν καφέ στα Μελίσσια την εποχή που δουλεύει στο Σταρ, στο πάνελ της Χριστίνας Λαμπίρη, ο Παπανώτας της λέει ότι ότι έχει αδυνατίσει επικίνδυνα και ότι πρέπει οπωσδήποτε να βάλει κιλά. Ότι η εικόνα της είναι η εικόνα μιας άρρωστης γυναίκας και ότι χρειάζεται βοήθεια από ειδικούς. Αυτό ήταν! Η Νανά δεν του ξαναμιλάει, γιατί της χάλασε την διαρκή ευτυχία της: να βλέπει τον εαυτό της να αδυνατίζει. Δεν της έφτανε όμως τόσο, ήθελε κι άλλο!

Ο «Γολγοθάς» της με την ανορεξία

Η Νανά από μικρή πάντα πρόσεχε τα κιλά της και όπως είχε εκμυστηρευτεί και εκείνη ήταν πάντα αδύνατη καθώς η μαμά της πάντα τη μάλωνε όταν θα έτρωγε πολλά γλυκίσματα. Γι΄ αυτό η Νανά φρόντιζε κάθε πρωί να βρίσκει χρόνο για να βγάζει από το σώμα της ό,τι ήθελε να πιστεύουν οι άλλοι ότι έφαγε.

Σ έναν καφέ την εποχή που δουλεύει στο Σταρ, στο πάνελ της Χριστίνας Λαμπίρη, ο Παπανώτας της λέει ότι έχει αδυνατίσει επικίνδυνα και ότι πρέπει οπωσδήποτε να βάλει κιλά. Ότι η εικόνα της είναι η εικόνα μιας άρρωστης γυναίκας και ότι χρειάζεται βοήθεια από ειδικούς. Η Νανά θύμωσε τόσο πολύ μαζί του που δεν του ξαναμίλησε για 8 ολόκληρα χρόνια.

Πολλοί συνεργάτες άρχισαν να παρατηρούν ότι χάνει σταδιακά πολλά κιλά. Εκείνη την περίοδο βρισκόταν στο πάνελ της εκπομπής «Πρωινός καφές» με παρουσιάστρια την Ελεονώρα Μελέτη. Το ταραγμένο από την νευρική ανορεξία μυαλό της Νανάς, βλέπει μια εικόνα διαστρεβλωμένη, μια εικόνα ιδανική. Η Ελεωνόρα Μελέτη, είναι η πρώτη που παρατηρεί ότι οι αλλαγές στο σώμα της συνεργάτιδας της δεν είναι φυσιολογικές. Καταλαβαίνει ότι δεν είναι η δίαιτα που αδυνατίζει τη Νανά αλλά κάτι πολύ πιο επικίνδυνο.

Τότε περίπου άρχισαν να διαμαρτύρονται στον ΑΝΤ1 και οι τηλεθεατές που έβλεπαν την κατάστασή της: “Όταν μου έλεγαν από το κανάλι για τους τηλεθεατές που τηλεφωνούσαν, δεν το πίστευα. Νόμιζα ότι ήθελαν να με πικάρουν. Μου φαινόταν αδύνατο να συμβαίνει αυτό. Τα θεωρούσα όλα υπερβολές, γιατί εγώ δεν έβλεπα τίποτα κακό σε μένα. Κι άλλωστε… ποια ήμουν εγώ που θα ασχολούνταν μαζί μου οι τηλεθεατές; Χρειάστηκε να περάσει καιρός για να δω τι έβλεπαν οι άλλοι σε μένα”, θα πει πολύ αργότερα η Νανά.

Το ίδιο καλοκαίρι του 2007 η Νανά δεν ανανέωσε τη συνεργασία της με την εκπομπή. Όχι γιατί δεν το ήθελε εκείνη. Πολλοί πίστευαν στις δυνατότητες της και το χιούμορ τη Νανάς, όμως αυτό που αιωρείται σαν φήμη γύρω από εκείνη, δεν έστελνε τα σωστά μηνύματα σαν τηλεοπτική εικόνα. Η Νανά την εικόνα της τηλεοπτικής περσόνας ήθελε να έχει… και να μοιάσει στα πρότυπα που η μικρή οθόνη είχε θέσει για πολλά κορίτσια σαν εκείνη. Όμως οι λόγοι για τη δική της ασθένεια δεν βρίσκονταν μόνον εκεί.. Όπως δεν ανανεώνεται δεν ανανεώθηκε το συμβόλαιο της με το κανάλι ετσι δεν “ανανεώθηκ娔 και  ο πρώτος της γάμος κάτι που της στοίχησε πολύ! Ο γάμος της έφτασε στο τέλος του όταν ξεκίνησε το πρόβλημα με τη νευρική ανορεξία.

Η αλήθεια είναι ότι η Νανά έκανε αρκετές προσπάθειες να θεραπευτεί. Στην πρώτη προσπάθεια, το Φεβρουάριο του 2008 μπήκε σε ιδιωτική κλινική ακολουθώντας μια “κλειστού τύπου” θεραπεία, η οποία προβλέπει φαρμακευτική αγωγή και ένα αυστηρό πρόγραμμα διατροφής, με μετρημένα μέχρι και το τελευταίο γραμμάριο γεύματα. Ταυτόχρονα έχει σε καθημερινή βάση συνεδρίες με ειδικό ψυχολόγο. Οι γιατροί έχουν ως στόχο να προσλαμβάνει 1,5-2 κιλά την εβδομάδα. Από το πρώτο λεπτό της εισαγωγής της στην κλινική συνεχώς στο πλευρό της είτε με τηλεφωνήματα είτε με ανθοδέσμες βρίσκονται η Τατιάνα Στεφανίδου, η Ελεονώρα Μελέτη, η Ντέσσυ Κουβελογιάννη και ο Στέλιος Αντωνιάδης (ο οποίος είχε βρει εξαρχής τους γιατρούς που την παρακολουθούν). Η Νανά είχε επίσης τακτική επικοινωνία με τη Ζέτα Δούκα, η οποία έχει ιδρύσει την ΑΝΑΣΑ, ένα σύλλογο για την ενημέρωση του κοινού σχετικά με τη νευρική ανορεξία.

Η Νανά χαίρεται για την στήριξη και το ενδιαφέρον των διάσημων φίλων της και παίρνει το πρώτο λάθος μήνυμα: ότι αυτό που της συμβαίνει, πρέπει να χαίρει άκρας δημοσιότητας. Η Νανά χάνει το στόχο και συνεχίζει να χάνει κιλά

Μερικούς μήνες μετά πρώτο της διαζύγιο, παρεμβαίνει η Τατιάνα Στεφανίδου. Συμπαθεί πολύ τη Νανά ήδη από την εκπομπή “Αποκάλυψη Τώρα” στον ΑΝΤ1 που συνεργάζονταν και τη στέλνει κρυφά για νοσηλεία στον Ευαγγελισμό. Η Νανά πηγαίνει, αλλά όχι με αποφασιστικότητα.

Λίγους μήνες αργότερα εμφανίζεται στην εκπομπή Μίλα και παραδέχεται: “Ξεκίνησα να περιορίζω τις ποσότητες του φαγητού που έτρωγα. Πάντα είχα εμμονή με τα κιλά μου και με τα κιλά όλου του κόσμου. Το έψαχνα με τις θερμίδες, τι παχαίνει και όλα αυτά. Στην αρχή έτρωγα γλυκό μια φορά την εβδομάδα, μετά μισό, μετά το μετάνιωνα αλλά όλα αυτά γυναικεία, χαριτωμένα. Από την εφηβεία είχα αρχίσει να αγχώνομαι. Ναι και η μαμά μου αγχωνόταν. Μου άρεσε που όταν ήμουν στο νοσοκομείο ασχολούνταν όλοι μαζί μου, που όλοι ενδιαφέρονταν για μένα” είχε εξομολογηθεί μεταξύ άλλων. Παρά το γεγονός ότι παραδέχεται την πραγματικότητα στην εκπομπή, δεν είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει την αλήθεια. 

Κάποια στιγμή, 9 χρόνια μετά την αρχή της ασθένειας η Νανά έδειξε να παίρνει σοβαρά την ασθένειά της. Είχε πάρει, όντως, κάποια κιλά, άλλαξε την εικόνα της, τη ζωή της και φαίνεται ότι είχε αναθαρρήσει: “Μπορούμε να πούμε πια ότι το αποχαιρετάμε και πια ήταν ώρα του γιατί ήταν πολλά τα χρόνια που ταλαιπωρηθήκαμε”, δήλωνε το Μάρτιο του 2016 και μιλούσε με ειλικρίνεια για την νευρική ανορεξία: “Δεν έχει συγκεκριμένο χρόνο και κάθε περίπτωση είναι πολύ διαφορετική και ξεχωριστή. Αν δεν έχεις βοήθεια ιατρική δεν μπορείς να θεραπευτείς πλήρως και ομαλώς. Σε αυτή την αρρώστια υπάρχουν πολλά πισωγυρίσματα. Είναι καθαρά ψυχολογική, ψυχιατρική. Από όταν χρονίζει όμως, σίγουρα θα γίνει παθολογική”.

Πριν ακριβώς έναν χρόνο η Νανά μπήκε στην εντατική, όχι γιατί δεν είχε προσπαθήσει αρκετά, αλλά γιατί η χρόνια ανορεξία βουλιμικού τύπου είναι από τις πιο δύσκολες περιπτώσεις που απαιτούν συνεχή και καθημερινή υποστήριξη, για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Πράγμα που η Νανά δεν έκανε όπως έπρεπε για μεγάλο διάστημα γι’ αυτό και ταλαιπωρήθηκε τόσο πολύ παλεύοντας με αυτή την ύπουλη, στρεβλωτική αρρώστια, επί ματαίω.

Οι δυο γάμοι της που δεν ευόδωσαν

Ο πρώτος της γάμος είναι με τον Γιώργο Στάση. Όταν άρχισε να τη βλέπει να χάνει κιλά, της έλεγε συνέχεια ότι πρέπει να τη δουν γιατροί, ότι είναι πολύ αδύνατη και ότι κινδυνεύει η ζωή της. Την αγκαλιάζει και κλαίει. Κλαίει κι εκείνη. Όχι επειδή καταλαβαίνει ότι πάσχει από νευρική ανορεξία αλλά γιατί νιώθει ότι χάνει τον σύζυγό της. Όμως ο Γιώργος, όταν γίνεται η πρώτη προσπάθεια να μπει σε ιδιωτική κλινική για να ακολουθήσει ένα πρόγραμμα, ήταν στο πλευρό της. Δεν έφυγε από κοντά της επειδή δεν την ήθελε, αλλά γιατί προσπαθούσε να την “τρομάξει” και να την υποχρεώσει να δει κατάματα το πρόβλημά της!

“Με είχαν διαβεβαιώσει οι γιατροί ότι αυτός ήταν ο μόνος τρόπος για να πείσουμε τη Νανά ότι έχει πρόβλημα και ότι κινδυνεύει άμεσα”, δήλωνε τότε ο Γιώργος Στάσης συμπληρώνοντας: “Έφυγα παρότι μου ήταν πάρα πολύ δύσκολο, αλλά είχα πειστεί ότι ήταν για το καλό της”. Παρολ’ αυτά ο γάμος αυτός δεν ευοδώθηκε.

Ο δεύτερος γάμος έγινε ενώ η Νανά Καραγιάννη είχε τα σημάδια της ασθένειας.

Ο Γιάννης Κωτσόπουλος δουλεύει delivery σε πιτσαρία και είναι μικρότερος της μερικά χρόνια. Τον παντρεύτηκε με δήμαρχο και με κουμπάρους τη Χριστίνα Λαμπίρη και τον Θοδωρή Ρακιτζή στο δημαρχείο του Αμαρουσίου φορώντας ένα λευκό μίνι νυφικό. Από προσωπική ανάγκη αποκαλεί τον πατέρα του “μπαμπά” και από παρόρμηση κάνει τατουάζ με το όνομα του Γιάννη στο χέρι της. Ο δεύτερος γάμος της έφτασε στο τέλος του έπειτα από δική της επιλογή, αφού η ίδια ένιωσε την ανάγκη να κάνει αλλαγές στη ζωή της. Όπως είπε στον Πέτρο Κωστόπουλο ο δεύτερος σύζυγός της ήταν τολμηρός αλλά όταν βλέπεις την βιτρίνα πρέπει να μπαίνεις και στο μαγαζί.

Η Νανά Καραγιάννη δεν είναι πια μαζί μας, αλλά η νευρική ανορεξία παραμένει επικίνδυνη. Ας ενημερωθούμε ώστε την επόμενη φορά να την προλάβουμε πριν να είναι αργά.