current views are: 7

12 Ιουλίου 2017
Δημοσίευση12:53

Digea κατά ΕΡΤ στην νέα εποχή της ψηφιακής τηλεόρασης…

Τεχνολογικά έτοιμη είναι η Digea για τη μετάβασή της στην νέα εποχή της ψηφιακής τηλεόρασης

Δημοσίευση 12:53’

Τεχνολογικά έτοιμη είναι η Digea για τη μετάβασή της στην νέα εποχή της ψηφιακής τηλεόρασης

Τεχνολογικά έτοιμη είναι η Digea για τη μετάβασή της στην νέα εποχή της ψηφιακής τηλεόρασης. Όπως ανέφεραν ο πρόεδρος κ. Κώστας Κιμπουρόπουλος, ο αντιπρόεδρος κ. Πάνος Κυριακόπουλος και ο Δ.Σ. κ. Νίκος Μαστοράκης, η επένδυση της εταιρείας στο δίκτυο εκπομπής είναι διαρκής και η ευκαιρία να βρεθεί η χώρα στη πρώτη γραμμή των τεχνολογικών εξελίξεων μοναδική. Μονόδρομος είναι και η μετάβαση στην τεχνολογία DVB-T2 την οποία ακολουθούν όλες οι χώρες της Ευρώπης μετά από προτροπή της Ε.Ε. για βέλτιστη δυνατή αξιοποίηση του τηλεοπτικού φάσματος. Όμως τα εμπόδια φαίνεται να είναι δύο καθώς η ΕΡΤ αλλά και η πολιτεία κωλυσιεργούν.

Την απελευθέρωση του πολυπλέκτη της ΕΡΤ ζητά η Digea και παράλληλα την εναρμόνιση της πολιτείας με τους Ευρωπαϊκούς νόμους όσον αφορά την τηλεοπτική τεχνολογία για να μπορέσει η αγορά να κινηθεί ομαλά.

Στην συνέντευξη Τύπου που έδωσε το Δ.Σ της Digea επισημάνθηκε η ανάγκη η ΕΡΤ να κινήσει τις διαδικασίες διαγωνισμού διότι αυτή τη στιγμή δεσμεύει με την αρωγή της εταιρείας τουλάχιστον 4 ακόμα τηλεοπτικούς σταθμούς. Η ΕΡΤ ενώ έχει παραδεχτεί και αποδεχτεί το αίτημα ελευθέρωσης έχει ματαιώσει τρεις τουλάχιστον φορές τον σχετικό διαγωνισμό.

«Η τεχνολογία δεν έχει ιδεολογία» τόνισε ο κ. Κώστας Κιμπουρόπουλος προσπαθώντας να δώσει το σύνθημα να προχωρήσει η κυβέρνηση στο σύστημα όλων των χωρών, το Τ2, που θα έχει ολοκληρωθεί ως το 2017. Στην συνέντευξη Τύπου τονίστηκε ότι δεν χωρά ολιγωρία διότι ακόμα και η Τουρκία που αλλάζει το αναλογικό σήμα της σε ψηφιακό εναρμονίζεται με το σύστημα Τ2 της οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ετήσια χρέωση της ΕΡΤ για τον πολυπλέκτη που δέχεται 4 τηλεοπτικούς σταθμούς και πέντε ραδιόφωνα είναι 1.283.000 ευρώ ενώ για κάθε ιδιωτικό κανάλι από τα οκτώ είναι 1.613.000 ευρώ.

Στην συνέντευξη Τύπου αφήθηκε να εννοηθεί ότι η ΕΡΤ με την καθυστέρηση της αυτή να προκηρύξει διαγωνισμό και να τακτοποιήσει τις δικές της συχνότητες ανεξάρτητα από την Digea κλείνει το δρόμο και σε περισσότερους “παίχτες” νέων καναλιών αφού και το Ραδιοτηλεοπτικό παραδέχτηκε στην απόφαση του ότι αν η ΕΡΤ είχε λύσει το πρόβλημά της θα μπορούσαν να δοθούν τουλάχιστον εννέα τηλεοπτικές άδειες. Στην έρευνα που έκανε η εταιρεία όπως τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος κ. Νίκος Μαστοράκης, ολοένα και περισσότερα νοικοκυριά αλλάζουν τις συσκευές τους σε πιο σύγχρονες, αλλά το σημαντικότερο είναι να γνωρίζουν τι ακριβώς πρέπει να κάνουν σε μια δύσκολη οικονομικά εποχή. Σύμφωνα με την έρευνα το 82% των νοικοκυριών έχει το σύστημα που υποστηρίζει την υψηλή ευκρίνεια.  Η Ελλάδα αργεί πολύ να πάρει μια απόφαση ενώ είναι βέβαιο ότι η μετάβαση της τεχνολογία στο σύστημα Τ2 είναι μονόδρομος. Να θυμίσουμε ότι η Digea είναι ο πάροχος δικτύου ψηφιακής τηλεόρασης για τα ιδιωτικά κανάλια της χώρας. Σύμφωνα με πληροφορίες απάντηση στην Digea θα δώσει ο υπουργός Νίκος Παππάς