current views are: 9

10 Νοεμβρίου 2017
Δημοσίευση11:33

Δώρα για όλους ή για κανέναν!

Όταν το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής κερνάει τους καναλάρχες

Δημοσίευση 11:33’

Όταν το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής κερνάει τους καναλάρχες

Θετική ήταν η πρωτοβουλία του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής να μειώσει στο 5 % από 20 % τον ειδικό φόρο επί των τηλεοπτικών διαφημίσεων.

Ας μην γκρινιάζουμε και ας μην τα θεωρούμε όλα σχέδια σκοτεινών κύκλων που έχουν ως στόχους την ελευθερία μας και την τσέπη μας. Σκοτωμένη είναι η αγορά της τηλεοπτικής διαφήμισης και με το 2 % του τζίρου να πηγαίνει στην ανάσταση του ΕΔΟΕΑΠ (συν το πλαφόν των 400 εργαζομένων μίνιμουμ για τα κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας), έπρεπε να το πάρουν το δωράκι τους τα κανάλια. Κάνα εικοσάρι το χρόνο θα χάσει βαριά βαριά το κράτος από τη μείωση, αλλά θα το τσιμπήσει από αλλού αν η αγορά ομαλοποιηθεί και μπει επιτέλους σε δρόμο.

Κι επειδή σωστά κινήθηκε η πολιτεία σε σχέση με τα κανάλια, μήπως πρέπει να κινηθεί σωστά και σε σχέση με τα υπόλοιπα media; Με τις εφημερίδες, ας πούμε, και τις ιστοσελίδες και τα ραδιόφωνα; Το 2 % επί του τζίρου δεν ισχύει μόνο για τους τηλεοπτικούς διαύλους, ισχύει για όλα τα ΜΜΕ, μην το ξεχνάμε. Και δεν είναι σωστή πολιτική να κάνεις «δώρα» σε έναν μόνο κλάδο και να αφήνεις «ορφανούς» τους υπόλοιπους, να έχεις παιδιά και αποπαίδια.

Δεν ξέρω πώς θα γίνει μια προσφορά και στα άλλα media (φορολόγηση, έστω εφάπαξ, των ιντερνετικών γιγάντων εξ αλλοδαπής;), αλλά πρέπει να αποφευχθούν οι αδικίες. Για να μην καταλήξουμε στο τέλος με εύρωστα κανάλια και άρρωστα τα υπόλοιπα ΜΜΕ…