current views are: 9

27 Νοεμβρίου 2017
Δημοσίευση19:43

Στο ΦΕΚ η προκήρυξη για τις επτά τηλεοπτικές άδειες – Ν. Παππάς: Μπαίνουν κανόνες στο τηλεοπτικό τοπίο

Από τη δημοσίευσή της, οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να υποβάλουν τις αιτήσεις στο ΕΣΡ, σε διάστημα 45 ημερών. 

Δημοσίευση 19:43’

Από τη δημοσίευσή της, οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να υποβάλουν τις αιτήσεις στο ΕΣΡ, σε διάστημα 45 ημερών. 

Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η προκήρυξη του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης για τον διαγωνισμό για τις επτά τηλεοπτικές άδειες.

Είναι η δεύτερη προσπάθεια που διενεργεί η πολιτεία για τη χορήγηση των αδειών, μετά το περυσινό κυβερνητικό φιάσκο του Σεπτεμβρίου 2016, όταν το ΣτΕ έκρινε, με την απόφαση 95/2017 της Ολομέλειας, ως αντισυνταγματική τη διάταξη μεταβίβασης της αρμοδιότητας διεξαγωγής του διαγωνισμού από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.

Από τη δημοσίευσή της, οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να υποβάλουν τις αιτήσεις στο ΕΣΡ, σε διάστημα 45 ημερών. Στη συνέχεια η Ραδιοτηλεοπτική Αρχή ανακοινώνει τον κατάλογο των εταιρειών που θα λάβουν μέρος στον διαγωνισμό, αφού προηγηθεί έλεγχος συνδρομής των νόμιμων προϋποθέσεων. Ακολουθεί το διάστημα για την υποβολή των ενστάσεων και στη συνέχεια το ΕΣΡ εκδίδει την τελική απόφαση για τον αριθμό των υποψηφίων που θα λάβουν μέρος στη δημοπρασία.

Σε δήλωσή του μετά την δημοσίευση της προκύρηξης ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς ανέφερε ότι «η Ελλάδα εισέρχεται στην τελική ευθεία για τον τερματισμό μιας ανομίας που εσκεμμένα συντήρησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, επί 30 ολόκληρα χρόνια» και συνέχισε λέγοντας ότι «Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεσμεύθηκε προεκλογικά να βάλει τέρμα στην άνευ τιμήματος εκμετάλλευση του φάσματος, ενός περιουσιακού στοιχείου του ελληνικού λαού. Και το πράττει, με την πολύτιμη συμβολή του ΕΣΡ, τα μέλη του οποίου θέλω να ευχαριστήσω και προσωπικά για το θάρρος και τον επαγγελματισμό τους. Μπαίνουν κανόνες στο τηλεοπτικό τοπίο, κανόνες στην πολιτική ζωή του τόπου, κανόνες στην ποιότητα του τηλεοπτικού προγράμματος, κανόνες στις εργασιακές σχέσεις.»

Ο κ. Παππάς κατέληξε σημειώνοντας ότι το 2018 θα ξημερώσει μια νέα μέρα στα τηλεοπτικά πράγματα της χώρας, σχολιάζοντας εν συνεχεία «προς μεγάλη απογοήτευση όλων όσοι αγωνίστηκαν σκληρά για το αντίθετο, οι τηλεοπτικοί σταθμοί θα πληρώσουν τίμημα, ο αριθμός των εργαζομένων δεν θα μπορεί να είναι μικρότερος των 400, η συνταγματική υποχρέωση για πλουραλισμό στην ενημέρωση θα προστατευθεί».

Η διαδικασία

Μετά την ανακοίνωση των προεπιλεγέντων υποψηφίων και αφού ολοκληρωθούν οι διαδικασίες ενστάσεων και ελέγχων των φακέλων, το ΕΣΡ θα στείλει σε καθέναν από αυτούς ατομικό δελτίο συμμετοχής στη δημοπρασία η οποία θα απέχει επτά εργάσιμες ημέρες από την αποστολή όλων των δελτίων.

Σε περίπτωση που ο αριθμός των προεπιλεγέντων είναι μικρότερος από οκτώ, τότε το ΕΣΡ θα ανακηρύξει τους υποψήφιους αυτοδικαίως προσωρινούς υπερθεματιστές για τις άδειες στην τιμή των 35 εκατομμυρίων ευρώ. Σε αυτή την περίπτωση, η δημοπρασία ολοκληρώνεται. Τυχόν εναπομείνασες άδειες επαναπροκηρύσσονται από το ΕΣΡ και αν και πάλι δεν υπάρξει ενδιαφέρον, θα δημοπρατηθούν στην κατηγορία των παρόχων εθνικής εμβέλειας θεματικού περιεχομένου.

Σε αντίθετη περίπτωση, ορίζεται η διαδικασία της δημοπρασίας που θα διεξαχθεί σε επτά διαδοχικές φάσεις πολλαπλών γύρων με αυξανόμενο τίμημα. Κάθε φάση χωρίζεται σε δύο στάδια:

Το στάδιο υποβολής προσφορών και το στάδιο υποβολής κλειστών προσφορών. Μετά το τέλος της κάθε φάσης, ξεκινάει η διενέργεια της επόμενης.

Οι συμμετέχοντες δεν επιτρέπεται να έρχονται σε επικοινωνία μεταξύ τους, δεν μπορούν να εξέρχονται από τους χώρους της δημοπρασίας χωρίς την άδεια του ΕΣΡ, δεν μπορούν να έρχονται σε επικοινωνία με το ΕΣΡ για οποιονδήποτε λόγο και δεν μπορούν να χρησιμοποιούν συσκευές επικοινωνίας. 

Τι πρέπει να περιλαμβάνει ο φάκελος της αίτησης

Σύμφωνα με την προκήρυξη, ο φάκελος της αίτησης πρέπει να περιλαμβάνει τα εξής έγγραφα:

  • Έντυπο αίτησης .
  • Εγγυητική επιστολή συμμετοχής στη διαγωνιστική διαδικασία ύψους 3,5 εκατ. ευρώ
  • Παράβολο υπέρ του Δημοσίου ύψους 30.000 ευρώ
  • Υπεύθυνη δήλωση
  • Δικαιολογητικά που αντιστοιχούν στα Α΄ έως Ζ΄ Τεύχη της Προκήρυξης.

Διαβάστε ολόκληρη την προκήρυξη