current views are: 11

19 Ιανουαρίου 2018
Δημοσίευση16:36

ΣτΕ: Ακύρωσε πρόστιμο του ΕΣΡ σε περιφερειακό τηλεοπτικό σταθμό

Το ΣτΕ, έκρινε πως η απόφαση του ΕΣΡ, με την οποία επιβλήθηκε το πρόστιμο των 15.000 ευρώ στον τηλεοπτικό σταθμό, δεν είναι νόμιμη

Δημοσίευση 16:36’

Το ΣτΕ, έκρινε πως η απόφαση του ΕΣΡ, με την οποία επιβλήθηκε το πρόστιμο των 15.000 ευρώ στον τηλεοπτικό σταθμό, δεν είναι νόμιμη

Το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), με την υπ’ αριθμ. 82/2018 απόφασή του, ακύρωσε πρόστιμο 15.000 ευρώ που είχε επιβάλει το 2012 το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) σε περιφερειακό τηλεοπτικό σταθμό, καθώς είχε παραβιάσει την αναλογία του χρόνου μετάδοσης διαφημιστικών μηνυμάτων.

Σύμφωνα με τη ραδιοτηλεοπτική νομοθεσία, η αναλογία του χρόνου μετάδοσης διαφημιστικών μηνυμάτων μέσα σε διάστημα μίας ώρας δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 12 λεπτά (20%).

Το ΣτΕ, έκρινε πως η απόφαση του ΕΣΡ, με την οποία επιβλήθηκε το πρόστιμο των 15.000 ευρώ στον τηλεοπτικό σταθμό, δεν είναι νόμιμη και την ακύρωσε λόγω κακής σύνθεσης του συμβουλίου, καθώς συμμετείχε ένα μέλος, του οποίου η θητεία είχε λήξει 31 και πλέον μήνες και, σύμφωνα με το ΣτΕ, αυτό το χρονικό διάστημα «υπερβαίνει τον εύλογο χρόνο, κατά τον οποίο θα ήταν συνταγματικώς ανεκτή η αυτοδίκαιη παράταση της θητείας του».

Επιπλέον, Ακόμη, το Δ’ Τμήμα του ΣτΕ (πρόεδρος ο αντιπρόεδρος Χρήστος Ράμμος και εισηγητής ο πάρεδρος Νικόλαος Μαρκόπουλος) στην υπ’ αριθμ. 82/2018 απόφασή του, επαναλαμβάνουν ότι είναι μεν «ανεκτή η συνέχιση λειτουργίας των εν λόγω Αρχών (σ.σ.: όπως είναι το ΕΣΡ) μετά τη λήξη της θητείας των μελών τους και μέχρι την επιλογή των νέων, μόνο, όμως, για εύλογο χρονικό διάστημα, το οποίο κρίνεται κατά τις εκάστοτε συντρέχουσες περιστάσεις».

Τέλος, αναφέρει ότι «μετά την πάροδο του εύλογου χρόνου, το Σύνταγμα δεν ανέχεται πλέον παράταση της θητείας των μελών της ανεξάρτητης Αρχής, η δε ανεξάρτητη Αρχή δεν διαθέτει, από το χρονικό σημείο αυτό και εφεξής, νόμιμη συγκρότηση». 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ