current views are: 4

1 Μαρτίου 2018
Δημοσίευση16:57

Το Παιχνίδι της Μίμησης σε πρώτη τηλεοπτική προβολή

Την Πέμπτη 1 Μαρτίου στις 22:50 στο STAR

Δημοσίευση 16:57’

Την Πέμπτη 1 Μαρτίου στις 22:50 στο STAR

Το χειμώνα του 1952, οι Βρετανικές Αρχές εισέβαλαν στο σπίτι του μαθηματικού και αναλυτή, Άλαν Τιούρινγκ και τον συνέλαβαν για «απρεπή συμπεριφορά», μια κατηγορία που αργότερα θα οδηγούσε στην καταδίκη του με την κατηγορία της ομοφυλοφιλίας- ωστόσο κανείς δε γνώριζε ότι επρόκειτο για ένα πρωτοπόρο και ιδιοφυή επιστήμονα στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου είχε καθοδηγήσει με επιτυχία μια ομάδα επιστημόνων και είχε αποκρυπτογραφήσει τον κώδικα της περίφημης Γερμανικής μηχανής Enigma. Το πορτραίτο ενός σπουδαίου και παράλληλα περίπλοκου ανθρώπου, στον οποίο εκατομμύρια άνθρωποι οφείλουν τη ζωή τους…

  • Η ταινία είναι βασισμένη στο βιβλίο του Άντριου Χότζες «Άλαν Τιούρινγκ, Το Aίνιγμα» και αφορά στην αληθινή αλλά άγνωστη ιστορία ζωής του Βρετανού μαθηματικού, καθηγητή της λογικής, κρυπτογράφου και πρωτοπόρου επιστήμονα υπολογιστών, Άλαν Τούρινγκ.
  • Ήταν ήταν υποψήφια για 8 Όσκαρ, συμπεριλαμβανομένων «Καλύτερης Ταινίας», «Σκηνοθεσίας», «Α’ Ανδρικού Ρόλου», κερδίζοντας 1 Όσκαρ στην κατηγορία «Διασκευασμένου Σεναρίου» Συγκέντρωσε, επίσης 9 υποψηφιότητες στα βραβεία BAFTA, 5 για Χρυσή Σφαίρα και 3 για τα βραβεία του Σωματείου Αμερικανών Ηθοποιών.
  • Τα γυρίσματα έγιναν στην Αγγλία για οχτώ εβδομάδες, σε διάφορες τοποθεσίες, συμπεριλαμβανομένου μιας Βικτωριανής έπαυλης, στην οποία έζησε ο Ίαν Φλέμινγκ, το σταθμό King’s Cross, τη Σχολή Σέρμπορν, όπου φοίτησε ο Τιούρινγκ, και το ίδιο το κέντρο στο οποίο έσπασε ο κώδικας: το πάρκο Μπλέτσλι.

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Μόρτεν Τίλντουμ

ΠΑΙΖΟΥΝ: Μπένεντικτ Κάμπερμπατς, Κίρα Νάιτλι, Μάθιου Γκουντ, Μαρκ Στρονγκ, Τσαρλς Ντανς, Άλεν Λιτς, Μάθιου Μπιρντ