Ποια θέματα κυριαρχούν: το σχέδιο καθιέρωσης ΦΠΑ με εξαιρέσεις, τα τεκμήρια για τους ελεύθερους επαγγελματίες και η συζήτηση του νομοσχεδίου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Πρωτοσέλιδος βασικός τίτλος:

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "4ωρη εργασία με... μισό μισθό!"

Η εφημερίδα γράφει ότι "την καθιέρωση της 4ωρης καθημερινής εργασίας, με αντίστοιχη μείωση του βασικού μισθού κατά 50% σε σημαντικές κατηγορίες μονίμου προσωπικού του Δημοσίου επεξεργάζονται, μέσω νομοθετικής ρύθμισης, στην κυβέρνηση".

ΑΥΡΙΑΝΗ: "Χρεωκοπία της Ελλάδας μέσα στο 2011".

Η εφημερίδα τονίζει ότι "ως τελειωμένη υπόθεση κρίνεται η ελληνική χρεωκοπία για τον αμερικανικό οίκο αξιολόγησης Standard & Poor's, στέλεχος του οποίου δήλωσε χθες ότι η χώρα μας «θα οδηγηθεί σε άτακτη πτώχευση μέχρι το τέλος του 2011»".

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: "Δυστυχώς απέτυχα".

Η εφημερίδα γράφει ότι "στην πλήρη ομολογία του ναυαγίου της κυβέρνησης στο μέτωπο της οικονομίας προχώρησε χθες ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, παραδεχόμενος ότι η ύφεση είναι πολύ πιθανό να ξεπεράσει φέτος το 5%, οδηγώντας στην ουσιαστική ακύρωση τους στόχους για μείωση του ελλείμματος και έλεγχο του χρέους".


ΕΘΝΟΣ: "Σύγχυση με ΦΠΑ πολλών ταχυτήτων".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "σύγχυση στην αγορά έχει προκαλέσει το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για καθιέρωση ΦΠΑ πολλών ταχυτήτων στον κλάδο της εστίασης και στον τουρισμό".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "«Στριπτίζ» δίπλα σε σταυρό στο νησί της Αποκάλυψης!".

Σύμφωνα με την εφημερίδα "την ημέρα της Παναγιάς, στην ιερή πέτρα της Καλικατσού, στην ανακηρυγμένη εξαίρετου κάλλους περιοχή και προστατευμένη από την αρχαιολογία, «ξεφτίλισαν» το σύμβολο της Ορθοδοξίας και την Πάτμο".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Οριστικό χαράτσι σε φαΐ, ποτό έξω".

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "φτηνότερα θα κοστίζει το φαγητό για τον τουρίστα που θα φοράει... βραχιολάκι, καθώς η ελληνική κυβέρνηση πήρε την απόφαση να ενισχύσει τον τουρισμό εισαγωγής απόξενους tour operators, διατηρώντας στο 13% το ΦΠΑ γι΄αυτούς".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Φόρος (23%) Προστιθέμενης Ανικανότητας)".

Η εφημερίδα γράφει ότι "ο υπουργός Οικονομικών θέλει να κρατήσει στο 13% το φόρο για τα μεγάλα ξενοδοχεία και να επιβαρύνει με 23% τους υπόλοιπους επαγγελματίες. Εννιά ημέρες πριν από την εφαρμογή του μέτρου κανείς δεν ξέρει τι θα χρεώνει, τι θα πληρώνει και η κυβέρνηση τι θα εισπράξει".

ΕΣΤΙΑ: "Επιβάλλεται αλλαγή πλεύσεως".

Η εφημερίδα τονίζει ότι "το πολιτικό μας σύστημα εξακολουθεί να συμπεριφέρεται σαν να μη βρίσκεται η χώρα στα πρόθυρα της πτωχεύσεως και σαν να μην κινδυνεύη να τεθή εκτός της Ευρωζώνης".

Η ΑΥΓΗ: "Μάχη για τα πανεπιστήμια".

Σύμφωνα με την εφημερίδα "αποφασισμένη να αγωνιστεί για να μην περάσει και, σε κάθε περίπτωση, να μην εφαρμοστεί το «καταστροφικό» για την τριτοβάθμια εκπαίδευση νομοσχέδιο της υπουργού Παιδείας δηλώνει η συντριπτική πλειονότητα της εκπαιδευτικής κοινότητας".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Αναδρομική μείωση των μισθών στο Δημόσιο".

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "οι νέες μισθολογικές ρυθμίσεις αφορούν στις υπερωρίες, στο επίδομα χρόνου υπηρεσίας και στο πάγωμα των μισθολογικών προαγωγών. Περιλαμβάνουν, δε, ακόμη και τα ειδικά μισθολόγια, όπως αυτά των δικαστικών, των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των γιατρών του ΕΣΥ".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Αρχή νέας εποχής στη Λιβύη".

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "οι ωδίνες τοκετού μιας νέας εποχής, απαλλαγμένης από την τυραννία του Μουαμάρ Καντάφι, συνεχίζονταν και τη χθεσινή νύχτα στην Τρίπολη, με σποραδικές συγκρούσεις μεταξύ των ανταρτών, που ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της λιβυκής πρωτεύουσας, και κυβερνητικών δυνάμεων, που αρνούνται να καταθέσουν τα όπλα".

Η ΝΙΚΗ: "Αποκαλύπτουμε τις βάσεις σε ΑΕΙ-ΤΕΙ".

Η εφημερίδα γράφει ότι "Ειδικό ένθετο με τα μόρια εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Θεαματική πτώση των βάσεων σε πρωτοκλασάτες σχολές αναμένεται να έχουμε φέτος για τους υποψηφίους όλων των κατευθύνσεων, σύμφωνα με μελέτη που διεξήγαγε επιστημονική ομάδα της οποίας προΐσταται ο εκπαιδευτικός σύμβουλος Αποστόλης Κουτρουμπέλης".

Ο ΛΟΓΟΣ: "Τέλος Καντάφι. Ανοίγει η όρεξη των «συμμάχων»".

Σύμφωνα με την εφημερίδα "μετά από εξάμηνες μάχες, ο άλλοτε κραταιός ηγέτης της Λιβύης, είδε μετά τις συλλήψεις των τριών γιών του, την Τρίπολη να πέφτει στα χέρια των αντικαθεστωτικών".

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Νέα αντιλαϊκή φοροεπιδρομή".

Η εφημερίδα αναφέρει ότι "εφιάλτης γίνεται για τα λαϊκά νοικοκυριά το νέο φορο-χαράτσι που θα κληθούν να πληρώσουν στο αμέσως επόμενο διάστημα, στα πλαίσια των επιλογών της κυβέρνησης να αυξήσει τα δημόσια έσοδα, ταυτόχρονα με νέες φοροαπαλλαγές και μειώσεις φόρων προς το κεφάλαιο".

ΤΑ ΝΕΑ: "Ποιά θα είναι τα τεκμήρια για ελεύθερους επαγγελματίες".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων της Εφορίας θα στηριχθούν τα νέα αντικειμενικά κριτήρια για 1.000.000 ελεύθερους επαγγελματίες, δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος".

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "Απογυμνώνεται κι άλλο η Βόρεια Ελλάδα".

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΕΞΠΡΕΣ: "Εξαιρούνται της αύξησης ΦΠΑ εστίασης τα τουριστικά πακέτα".

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "με εξαιρέσεις θα εφαρμοστεί η μετάταξη του ΦΠΑ από το 13% στο 23% για την εστίαση, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο".

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Φρένο σε Φινλανδία για τις εγγυήσεις".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "το «κίνημα» της απαίτησης εγγυήσεων από ορισμένες χώρες ως όρο υλοποίησης της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου, δεν «μπλοκάρει» τη ροή ρευστότητας προς την Ελλάδα το Σεπτέμβριο, διαβεβαιώνει ο υπουργός Οικονομικών. Το θέμα, πάντως, θα συζητήσουν σήμερα ο Β. Σόιμπλε με τον Φ. Μπαρουάν".

ΚΕΡΔΟΣ: "Διφασικός ο ΦΠΑ εστίασης".

Η εφημερίδα γράφει ότι "η αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση δεν θα αφορά τα ενιαία πακέτα των τουριστικών επιχειρήσεων, που λειτουργούν προς το εξωτερικό, αλλά και τις δραστηριότητας εκείνες, όπου κυριαρχεί η πώληση τροφίμων και όχι η παροχή υπηρεσιών εστίασης".

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Παλινωδίες με τις αλλαγές των συντελεστών του ΦΠΑ".

Η εφημερίδα τονίζει ότι "αλλαγές της τελευταίας στιγμής, που ενδεχομένως να περιπλέξουν αντί να ξεδιαλύνουν το «καυτό» θέμα της αύξησης του συντελεστή του ΦΠΑ στο 23% στα είδη εστίασης, ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών παρά τη γενικότερα ανένδοτη στάση για την εφαρμογή του μέτρου όπως συμφωνήθηκε τον Ιούνιο με την τρόικα".