Σε λιμνάζονται νερά παραμένει η κατάσταση στην Ελευθεροτυπία, όπως την περιγράφει ο εκπρόσωπος των εργαζομένων Πάνος Σώκος:
Δεν γίναμε ... σοφότεροι από τα όσα είπε ο γενικός διευθυντής της Χ.Κ Τεγόπουλος στους εκπροσώπους του διασωματειακού (ΕΣΗΕΑ, ΕΠΗΕΑ, ΕΤΗΠΤΑ, λιθογράφοι) κατά την συνάντηση που έγινε  την Τετάρτη το απόγευμα.

Ο εκπρόσωπος της διοίκησης υποστήριξε ότι «δεν θα γίνουν ομαδικές απολύσεις (;) δεν θέλουμε τη λογική της κόντρας (;)» συμπλήρωσε όμως ότι «αν δεν πετύχει το σενάριο των οικειοθελών  απολύσεων, δεν υπάρχει εναλλακτικο σενάριο...». Στην ερώτηση εκπροσώπου της ΕΤΗΠΤΑ αν αυτό σημαίνει ότι η εφημερίδα θα κλείσει απάντησε ότι «η εφημερίδα  χάνει 1,5 - 2 εκατ. ευρώ το μήνα». Επί της ουσίας επανέφερε το γνωστό τελεσιγραφικό δίλημμα, που έχει θέσει  απο καιρό στους εργαζόμενους "αν δεν φύγει ο κόσμος δεν θα επιβιώσει η εφημερίδα..." Είναι σαφές ότι ο γενικός διευθυντής της Χ.Κ δεν είπε όλη την αλήθεια για τον τρόπο με τον οποίο θα τεθούν εκτός εφημερίδας όσοι δεν συναινέσουν στην φυγή τους και εξακολουθεί να εφαρμόζει την τακτική του σοκ και του πανικού...


Αν και πιέσθηκε έντονα να  δώσει στα σωματεία και στους εργαζόμενους το μπίζνες πλάν αρνήθηκε με το επιχείρημα ότι ειναι ένα εμπιστευτικό έγγραφο μεταξύ δύο πλευρών (διοίκησης και τράπεζας). Υποστήριξε όμως ότι είναι ένα ολιγοσέλιδο κείμενο, το οποίο ουσιαστικά δεν περιλαμβάνει τίποτε περισσότερο από όσα έχει προφορικά πει, δηλαδή για μία μείωση του κόστους λειτουργίας της  Χ.Κ  σε ποσοστό 50%... Απαντώντας  σε ερώτηση σε πόσους εργαζόμενους αντιστοιχεί το 50%, είπε ότι ο αριθμός δεν είναι συγκεκριμένος γιατί εξαρτάται από το μισθολογικό κόστος αυτών που θα φύγουν.

Μεγάλη συζήτηση έγινε για το όριο των απολύσεων κάθε μήνα. Ο νομικός σύμβουλος της ΕΠΗΕΑ κ. Κλοκοτάρας υποστήριξε ότι, είτε με τη συναίνεση του εργαζόμενου είτε χωρίς αυτή οι απολύσεις δεν μπορούν, να υπερβούν το όριο του 4% ( 30 το μήνα στη δική μας περίπτωση) και τα σωματεία θα αντισταθούν. Απέδωσε στη διοίκηση της Χ.Κ προχειρότητα στην αντιμετώπιση της κατάστασης. "Νομίζετε ότι όλα θα λυθούν με ένα μαγικό τρόπο" είπε χαρακτηριστικά. Ο γενικός διευθυντής υποστήριξε ότι κάθε ένας που θα φεύγει με καταγγελία σύμβασης, ούτως ώστε να  μπορεί να μπαίνει στο ταμείο ανεργίας, θα υπογράφει και μία ρήτρα ότι "παραιτείται του δικαιώματός του να προσβάλει την καταγγελία της σύμβασης για οποιονδήποτε λόγο ως άκυρη". Επίσης υποστήριξε ότι αυτή η διαδικασία ειναι απολύτως νόμιμη, ενώ ο κ. Κλοκοτάρας αμφισβήτησε την νομική εγκυρότητα της.

 Απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις είπε:

-Επισήμως το πρόγραμμα των «συναινετικών αποχωρήσεων - απολύσεων» και τα κίνητρα θα ανακοινωθεί όταν και τυπικά εκταμιευθεί το δάνειο, που έχει ήδη εγκριθεί, σε περίπου 15- 20 ημέρες. Είπε όμως ότι μέχρι τότε όσοι θέλουν να φύγουν μπορούν, να το δηλώνουν.

-Παρασκευή θα κατατεθούν στη μισθοδοσία 500.000 ευρώ (προκαταβολή του δανείου των 8 εκατ. ευρώ και άλλα 500.000 εντός του Οκτωβρίου).

-Μετά το Δεκέμβριο η Χ.Κ θα ζητήσει νέο τραπεζικό δάνειο και στόχος της είναι να αποπληρώσει στις αρχές του 2012 με το νέο δάνειο όσες οφειλές μισθών είναι σε εκκρεμότητα μέχρι τότε.

-Από τα 8 εκατ. ευρώ, τα πέντε είναι δεσμευμένα στην τράπεζα μόνο για αποζημιώσεις και εξόφληση δεδουλευμένων αυτών που φεύγουν. Από το Νοέμβριο και μετά όμως, τα χρήματα για τη μισθοδοσία θα εκταμιεύονται ανάλογα με την απορρόφηση των πέντε....

ΠΗΓΗ: ekprosoposeleftherotypias.blogspot.com