Μπορεί να μην είχε ουσιαστικό αντίλογο, αλλά δεν ήταν του πεταματού η χθεσινή εκπομπή της ΝΕΤ με θέμα την… ΕΡΤ.

Οι εργαζόμενοι οι οποίοι συμμετείχαν στην εκπομπή με συντονιστή τον Αντώνη Αλαφογιώργο και οι (περισσότεροι) καλεσμένοι τους, είπαν πολλές αλήθειες για την κρατική- να με συγχωρούν που θα επιμείνω- και όχι, ακόμη, δημόσια τηλεόραση.

Ειπώθηκαν αλήθειες για την επαγγελματική επάρκεια των εργαζομένων της ΕΡΤ, για το ουτοπικό σενάριο να κριθούν επαρκείς από άσχετους χαρτογιακάδες, για τον εμπαιγμό των συμβασιούχων που πρέπει να λήξει, για την συνεισφορά στον πολιτισμό, κλπ, κλπ.

Ξεχώρισα την ατάκα «ποιος θα κρίνει τον Εξάντα» και την παρέμβαση του Λάμπη Τσιριγωτάκη από το Λονδίνο, με πληροφορίες για το BBC, με τους περίπου 17.000 εργαζόμενους, που επίσης εισπράττει ανταποδοτικό τέλος και μάλιστα πολλαπλάσιο της ΕΡΤ και δεν διστάζει να ασκεί αντιπολίτευση- καλό θα ήταν να παρακολουθούσε την εκπομπή και ο φίλτατος Γρηγόρης Ψαριανός για να μην υποπίπτει σε γκάφες.

Στα θετικά να καταγράψω και την απόφαση της ΕΡΤ να μεταδώσει τέτοιου είδους εκπομπή.

Στα αρνητικά, το κάκιστο στούντιο με τον άθλιο φωτισμό και κυρίως το γεγονός ότι δεν ειπώθηκε δυο μεγάλες αλήθειες: Ότι όλες οι πολιτικές ηγεσίες κρατούν ισχυρό τον ομφάλιο λώρο της ΕΡΤ με τη Ζαλοκώστα, έστω και αν το Υπουργείο Τύπου μετακόμισε στο Πάντειο. Ότι η ΕΡΤ έχει μάθει να δουλεύει με αυτόν τον τρόπο, έστω και αν ο αρμόδιος υπουργός δεν μπει στον κόπο να το ζητήσει. Σαν να γυρίζει διακόπτης ένα πράμα.

Δεύτερη αλήθεια που δεν ειπώθηκε: Ότι κομμάτι του προσωπικού της ΕΡΤ, να πω μικρό για να μην έχω γκρίνιες, πάσχει από χρόνια παθογένεια και έχει αναγάγει σε θρησκεία την γραφειοκρατία, τη λούφα και την παραλλαγή.

Την τρίτη μισή αλήθεια, την είπε ο Λάμπης Ταγματάρχης στην τηλεφωνική του παρέμβαση. Αυτός είπε ότι η ΕΡΤ είναι ο σάκος του μποξ. Ολόκληρη η αλήθεια είναι ότι την ΕΡΤ, οι περισσότεροι την θεωρούν μια πόρνη με την οποία θα κάνουν το κέφι τους χωρίς να πληρώσουν…

Χριστίνα Αναστασίου