Χαστούκι στο… χαστούκι πηγαίνει ο Βενιζέλος τους δημοσιογράφους, με την ΕΣΗΕΑ να παρακολουθεί μάλλον ανήμπορη να αντιδράσει (γιατί διάθεση -στα χαρτιά τουλάχιστον-πρέπει να υπάρχει). Αν καταλάβαμε καλά, που καταλάβαμε βεβαίως- βεβαίως, στην εγκύκλιο με τις διευκρινήσεις για την καταβολή της έκτακτης εισφοράς, δεν εξαιρούνται τελικά οι άνεργοι δημοσιογράφοι, επιδοτούμενοι και μη. Η διάταξη αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Σε ό,τι αφορά τους ανέργους ορίζεται ότι για να τύχουν απαλλαγής, θα πρέπει ισχύουν δύο προϋποθέσεις: - να είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο των μακροχρόνια ανέργων του ΟΑΕΔ ή να λαμβάνουν επίδομα ανεργίας. Σε καμία άλλη περίπτωση δεν προβλέπεται απαλλαγή. - να μην έχουν κατά τη χρήση του 2011 πραγματικά εισοδήματα άλλης πηγής έστω και μικρού ποσού.»

Η εγκύκλιος διευκρινίζει ότι από την εισφορά απαλλάσσεται μόνο το επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ και όχι άλλες ειδικές επιδοτήσεις, ακόμα κι αν καταβάλλονται από τον ΟΑΕΔ ή από άλλα Ταμεία και Οργανισμούς.

Έτσι λοιπόν, το αίτημα της ΕΣΗΕΑ και των άλλων ενώσεων των εργαζόμενων στον Τύπο, έμεινε μετέωρο, ή καλύτερα έπεσε μεγαλοπρεπώς στον κάλαθο των αχρήστων του αντιπρόεδρου Βενιζέλου και μαζί με το αίτημα και η αξιοπρέπεια των εκατοντάδων (ή χιλιάδων, ας μας διευκρινίσει η ΕΣΗΕΑ) ανέργων δημοσιογράφων σε όλη τη χώρα.

Σε συνδυασμό με το πρωτοφανές «άδειασμα» του κλάδου με τις ρυθμίσεις για τους δημοσιογράφους της ΕΡΤ, που με απαξιωτικό τρόπο τους θεωρεί «δημοσίους υπαλλήλους», εξελίσσεται μια πρωτοφανής επίθεση που δημιουργεί και πολλά ερωτήματα. Θα είχε ενδιαφέρον να μάθουμε το σκεπτικό το οποίο οδήγησε στην μη εξαίρεση των ανέργων δημοσιογράφων από το χαράτσι της κυβέρνησης.

Επίσης θα είχε ενδιαφέρον να δούμε την αντίδραση του νέου προεδρείου της ΕΣΗΕΑ απέναντι στην υποτιμητική αντιμετώπιση των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας στους δημοσιογράφους.

Θα περιμέναμε επιτέλους μία συντεταγμένη και σκληρή απάντηση διαρκείας στην «επιχείρηση συντριβής» της δημοσιογραφίας.

Γιατί με την κατάσταση που διαμορφώνεται με τα λουκέτα, τις καθυστερήσεις πληρωμών, τις αμοιβές στα 300 ευρώ, τη μαύρη εργασία, και το καθεστώς γαλέρας στα περισσότερα μέσα, η «εξαφάνιση» της πραγματικής ενημέρωσης έχει έρθει απελπιστικά κοντά.

Αλέξης Παλαιολόγος


TAGS