Στο σημερινό της πρωτοσέλιδο η εφημερίδα Ελευθεροτυπία εξαπολύει επίθεση κατά Alpha Bank και Πειραιώς επισημαίνοντας ότι λόγω της στάσης των δύο τραπεζών 800 εργαζόμενοι είναι σε αναμονη. Σύμφωνα με τα όσο αναγράφονται στο πρωτοσέλιδο του σημερινού φύλλου η Alpha Bank γνωμοδότησε αρνητικά για ένα νέο δάνειο με τον κύριο Κωστόπουλο να ''κλείνει στα μούτρα της εκδότριας Μάνια Τεγοπούλου'' το τηλέφωνο.  Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι είχαν προωθηθεί όλα τα απιατούμενα έγγραφα προς την τράπεζα και είχαν διενηργηθεί όλοι οι απαιτούμενοι έλεγχοι. Όπως αναφέρει, οι λόγοι της αρνητικής εισήγησης δεν έγιναν γνωστοί.

Την ίδια στιγμή, η Πειραίως ανέφερε ότι κρατά μπλοκαρισμένα τα έσοδα της εφημερίδας από τις πωλήσεις των φύλλων μέσω του πρακτορίου Άργος. με αποτέλεσμα τον αποκλεισμό δανειοδότησής της από την Εθνική Τράπεζα.  


Αναλυτικά η ανακοίνωση της ''Ε''

ΧΘΕΣ, 1η Νοεμβρίου 2011, ο πρόεδρος της ALPHA ΒΑΝΚ, Ι. Κωστόπουλος, γνωστοποίησε τηλεφωνικά στην εκδότρια Μάνια Τεγοπούλου ότι η τράπεζα δεν θα χορηγήσει στην «Ελευθεροτυπία» το εγκεκριμένο -από τον Σεπτέμβριο- δάνειο, ύψους 8 εκατ. ευρώ.

Η Νομική Υπηρεσία της ALPHA ΒΑΝΚ, όντας εκ των πραγμάτων ανώτερη του κ. Ι. Κωστόπουλου, αλλά και της Επιτροπής Χορηγήσεων, γνωμοδότησε αρνητικά για το δάνειο.

Ολα αυτά συνέβησαν ενώ είχαν ήδη προωθηθεί προς την τράπεζα όλα τα απαιτούμενα έγγραφα για την πώληση και επαναμίσθωση (sales and lease back) του ιδιόκτητου κτηρίου της εφημερίδας (στη Μίνωος 10-16) και είχαν διενεργηθεί οι σχετικοί έλεγχοι από την πλευρά της τράπεζας.

Οι ακριβείς λόγοι της αρνητικής εισήγησης για το δάνειο δεν έγιναν γνωστοί, καθώς ο κ. Κωστόπουλος έκλεισε το τηλέφωνο στα μούτρα της εκδότριας Μάνιας Τεγοπούλου.

Χθες επίσης, τελείως συμπτωματικά, άλλη μία τράπεζα -η Πειραιώς- ενημέρωσε το γενικό διευθυντή της «Χ.Κ. Τεγόπουλος», κ. Α. Πολυκανδριώτη, ότι κρατά στο σύνολό τους μπλοκαρισμένα τα έσοδα της «Ελευθεροτυπίας» από τις πωλήσεις φύλλων, μέσω του πρακτορείου «Αργος». Η ίδια η Πειραιώς παραδέχτηκε ότι καλύπτεται από τα μισά.

Το γεγονός αυτό στοχεύει στον αποκλεισμό της δανειοδότησης της εφημερίδας από την Εθνική Τράπεζα και βλάπτει κυρίως την Πειραιώς.

Πάνω από 800 εργαζόμενοι σε αναμονή.

Στο blog του, ο εκπρόσωπος των δημοσιογράφων Πάνος Σώκος, σημειώνει: «Αν και η αρχική πρόθεση της εκδότριας ήταν να μην κυκλοφορήσει το φύλλο της Τετάρτης 2ας Νοέμβρη, από τη στιγμή που οι εργαζόμενοι δουλεύουν απλήρωτοι και χωρίς πλέον προοπτική εξόφλησης με το δεδομένο της άρνησης χορήγησης του δανείου, αποφασίστηκε τελικά ότι το φύλλο θα βρίσκεται σήμερα Τετάρτη κανονικά στα περίπτερα.

Η σημερινή γενική συνέλευση των εργαζομένων στις 3μμ το μεσημέρι, που είχε εδώ και μέρες εξαγγελθεί, θα πραγματοποιηθεί κανονικά, ωστόσο οι προτεραιότητες των διεκδικήσεών μας σε αυτή τη φάση θα πρέπει να επανεκτιμηθούν σύμφωνα με τα νέα δεδομένα.

Οι αρνητικές εξελίξεις αναφορικά με τη χορήγηση του δανείου εκτιμάται ότι στοχεύουν στη φίμωση της “Ελευθεροτυπίας”.»