THE ECONOMIST

Προσοχή

Πρώτα η Ελλάδα, μετά η Ιρλανδία και η Πορτογαλία και, τέλος, η Ιταλία και η Ισπανία. Μήνα με τον μήνα, η κρίση της Ευρωζώνης μετακινήθηκε από την ευάλωτη περιφέρεια της νομισματικής ζώνης προς το κέντρο της. Οι επενδυτές εμφανίζονται τώρα διστακτικοί ακόμη και με τα γερμανικά ομόλογα, ενώ η οικονομία της Ευρωζώνης μοιάζει να οδηγείται σε ύφεση. Ολα τα «υλικά» της ύφεσης βρίσκονται στη θέση τους: πιστωτική συρρίκνωση, αυστηρή νομισματική πολιτική και έλλειψη εμπιστοσύνης. Υπό τις παρούσες αγχώδεις συνθήκες, το ενδεχόμενο ευρύτερου πανικού ενισχύεται επικίνδυνα. Η προοπτική φυγής κάποιας χώρας από το ευρώ θα προκαλούσε απόσυρση καταθέσεων στις υπόλοιπες «ασθενείς» οικονομίες. Η καταστροφή μπορεί ακόμη να αποφευχθεί, εφόσον η ΕΚΤ προχωρήσει σε μαζική αγορά ομολόγων.

THE GUARDIAN

Συλλέξτε φόρους

Σε όλο τον κόσμο οι κυβερνήσεις δεν δίνουν την πρέπουσα σημασία στη φοροδιαφυγή, υποστηρίζοντας ότι το θέμα δεν είναι τόσο σοβαρό όσο είναι στην πραγματικότητα. Το πράττουν επειδή απλώς κοιτάζουν τα λάθη στα φορολογικά έσοδα, αγνοώντας το γεγονός ότι οι μεγάλοι φοροφυγάδες βρίσκονται έξω από το σύστημα.
Αυτή η αμέλεια κοστίζει ακριβά. Η Ιταλία, π.χ., χάνει 183 δισ. ευρώ τον χρόνο εξαιτίας της φοροδιαφυγής. Το συνολικό εξωτερικό χρέος της είναι 1,9 τρισ. Εάν είχε μόνο τον βρετανικό ρυθμό φοροδιαφυγής την τελευταία δεκαετία, τότε το χρέος της θα ήταν τουλάχιστον το μισό. Το ίδιο ίσως αληθεύει και για την Ελλάδα και σε μικρότερη κλίμακα για την Ισπανία. Με άλλα λόγια, εάν η φοροδιαφυγή είχε αντιμετωπιστεί σε αυτές τις χώρες, δεν θα είχαμε κρίση στην Ευρωζώνη.

THE GLOBE AND MAIL

Υπό πτώχευση

Η Ελλάδα βρίσκεται υπό πτώχευση και το χρέος της δεν είναι βιώσιμο. Γιατί, λοιπόν, η Γερμανία δεν ενθαρρύνει την πτώχευση, που ίσως επιτρέψει στους Ελληνες να προσελκύσουν επενδυτές και να θέσουν σε κίνηση την οικονομία; Επειδή αυτό δεν θα βοηθήσει τη Γερμανία, οικονομικώς ή ψυχολογικώς. Αν μη τι άλλο, το Βερολίνο θα απολέσει τη χαρά τού να «τιμωρεί» τη μικρή χώρα που είχε το θράσος να «εισβάλει» στη λέσχη των πλουσίων. Η Γερμανία διδάσκει ένα μάθημα στους Ελληνες και ταυτόχρονα αποθέτει μέρος του βάρους στήριξής τους στην ΕΚΤ. Αυτό είναι τρομερά δόλιο έναντι των Eλλήνων, καθώς το χρέος εξακολουθεί να μην είναι βιώσιμο είτε με «κούρεμα» είτε όχι. Οι Ελληνες αντιλαμβάνονται πλέον ότι αυτοί και ίσως τα παιδιά τους είναι οι νέες χαμένες γενιές.

EL PAIS

Θεματοφύλακας

H καγκελάριος της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ, μετέβη στο Στρασβούργο για να επιβάλει στον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί και στον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Μόντι τη συνταγή της για έξοδο από την κρίση. Σύμφωνα με τη γνώμη της, την οποία αποδέχεται μειλίχια ο Γάλλος πρόεδρος, η κρίση του ευρώ μπορεί να λυθεί με ενιαία δημοσιονομική πολιτική και περισσότερη πολιτική ενσωμάτωση, προτάσεις που απαιτούν αλλαγή των συνθηκών της Ε.Ε., ενδεχόμενο το οποίο οι Ευρωπαίοι εταίροι θα εξετάσουν στη σύνοδο κορυφής, στις 9 Δεκεμβρίου. Oι εταίροι θα λάβουν γνώση αυτού που προηγουμένως έχει συμφωνήσει ο γαλλογερμανικός άξονας, ο οποίος αυτοκλήτως έχει οριστεί σε θεματοφύλακα της Ευρώπης. Η Μέρκελ απορρίπτει την εκδοχή των ευρωομολόγων που προτείνουν οι Βρυξέλλες και τη μεγαλύτερη συμμετοχή της ΕΚΤ.Πηγή: Η Καθημερινή