Ήταν 4 Δεκεμβρίου του 1791 όταν ο WS Bοurne, ένας νεαρός Ιρλανδός παρουσίαζε στο κοινό μια 4σέλιδη εφημερίδα που θα έγραφε ιστορία. Ο Bourne γρήγορα εγκατέλειψε την εφημερίδα, η οποία  πέρασε στα χέρια του William Innell Clement το 1814 και έγινε μια από τις διασημότερες εφημερίδες του πλανήτη. Η ιδιοκτησία της εφημερίδας παρέμεινε στα χέρια του Clement μέχρι το θάνατό του το 1852.

Το 1870, η εφημερίδα περνά στα χέρια του επιχειρηματία Julius Beer, ο οποίος όρισε εκδότη τον Edward Dicey. Οι προσπάθειες του τελευταίου οδήγησαν σε σημαντική αύξηση της κυκλοφορίας της.

Στις αρχές του 20ου αιώνα, η Observer βρίσκεται υπό την ιδιοκτησία του μεγιστάνα του Τύπου, Lord Northcliffe, που ορίζει εκδότη το 1908 τον J. L. Garvin. Ο Garvin μετατρέπει σύντομα την εφημερίδα σε όργανο πολιτικής επιρροής, ανεβάζοντας την κυκλοφορία από 5.000 σε 40.000 φύλλα μέσα σε ένα χρόνο.

Ωστόσο, οι πολιτικές διαφορές Garvin και Northcliffe οδήγησαν τον τελευταίο στην πώληση της εφημερίδας στον William Waldorf Astor το 1911, ο οποίος μετέφερε την ιδιοκτησία στον γιο του Waldorf 4 χρόνια μετά.

Οι Astor ήταν ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από τη λειτουργία της εφημερίδας από τον Garvin, υπό τον οποίο η κυκλοφορία είχε αγγίξει πλέον τα 200.000 φύλλα. Τελικά ο Garvin αποχωρεί από την έκδοση της εφημερίδας το 1942 και η εφημερίδα δηλώνει για πρώτη φορά ανεξάρτητη.

Η ιδιοκτησία της περνά στους γιους του Waldorf το 1948, με τον David Astor να αναλαμβάνει εκδότης. Παρέμεινε στη θέση αυτή επί 27 χρόνια, στη διάρκεια των οποίων εργάστηκαν για την εφημερίδα, μεταξύ άλλων, οι George Orwell, Paul Jennings και C. A. Lejeune.

Από τον Ιούνιο του 1993, η εφημερίδα ανήκει στον όμιλο Guardian Media Group, που εκδίδει επίσης την καθημερινή εφημερίδα Guardian. Το 2009, ο όμιλος ανακοίνωσε πως σκοπεύει να βάλει λουκέτο στην ιστορική εφημερίδα λόγω σημαντικών οικονομικών απωλειών το διάστημα 2008-2009.

Τελικά, η απόφαση ανακλύθηκε και έτσι η Observer γίνεται πλέον 220 ετών.


Πηγή: mediagate.gr
TAGS