Στο τέλος του μήνα και ως τις 18 Ιανουαρίου, λήγουν οι συμβάσεις των 169 (συμβασιούχων) δημοσιογράφων της ΕΡΤ και ήδη ανακοινώθηκε ότι (Βενιζέλου θέλοντος και τροπολογία μη υπογράφοντος) θα υπάρξει νέα σφαγή.
Ο γενικός διευθυντής ειδήσεων Β. Μπίτσης  (σύμφωνα με το paron.gr/typologies) ενημέρωσε πως από τους 169 δημοσιογράφους της ΕΡΤ πανελλαδικά θα ανανεωθούν οι 63 συμβάσεις στην Αθήνα και οι 12 στη Θεσσαλονίκη. Ανάμεσα σε αυτούς είναι οι ανταποκριτές-περίπου 10 συμβασιούχοι- και οι παρουσιαστές. Ανάμεσα τους βρίσκονται με σύμβαση εργασίας οι: Γ. Αμυράς, Κ Αρβανίτης, Μ. Σαράφολγου, Κ. Ζούλας, Γ. Πολίτης, Χρ. Μαχαίρας, κλπ.

Οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ από την πλευρά τους, σημειώνουν στο site τους ότι «σημαντικό ρόλο θα πρέπει να παίξει, κατά προτεραιότητα, η επαγγελματική επάρκεια του δημοσιογράφου, έτσι όπως αυτή έχει αποτυπωθεί στη μέχρι τώρα σταδιοδρομία του. Πρωταρχικός, επίσης, παράγοντας και βασικό κριτήριο για την τελική επιλογή θα πρέπει να είναι ο χρόνος προϋπηρεσίας στην ΕΡΤ, καθώς υπάρχουν συνάδελφοι που έχουν εργαστεί στον τομέα της Ενημέρωσης της Δημόσιας Τηλεόρασης για πολλά χρόνια, με αλλεπάλληλες συμβάσεις και σε θέσεις ενταγμένες στην παραγωγική διαδικασία. Αυτό το τελευταίο (το κατά πόσο δηλαδή το αντικείμενο εργασίας απαιτεί την καθημερινή και αδιάλειπτη παρουσία του δημοσιογράφου στις ειδήσεις και σε καθημερινές ή εβδομαδιαίες ενημερωτικές εκπομπές) μπορεί να αποτελέσει ένα ακόμη ξεχωριστό κριτήριο αξιολόγησης».

Δέχομαι ως βάση της συζήτησης ότι η επιλογή θα είναι διαφανής. Ότι θα εμπεριέχει τα κριτήρια που προαναφέρθηκαν και άλλα, πιο αντικειμενικά από τα αντικειμενικά,  όπως πχ αν έχουν δεύτερη δουλειά ή αν η ΕΡΤ είναι η μόνη πηγή βιοπορισμού. Πάλι το αποτέλεσμα θα είναι ότι οι μισοί συνάδελφοι θα χάσουν τη δουλειά τους. Και αυτό είναι που δεν μπορώ (προσωπικά) να δεχθώ.

Στην ΕΡΤ ακούγεται ότι ο Καψής ζητάει ονόματα. Καλό είναι να ενεργοποιηθεί και επί της ουσίας. Να πάρει θέση, όπως δικαίως καλούσε τους υπουργούς διακονώντας τη δημοσιογραφία. Να μας πει, αν το επάγγελμα (γιατί λειτούργημα δεν είναι) του δημοσιογράφου είναι συμβατό με την ιδιότητα του δημοσίου- με την έννοια του κρατικού, υπαλλήλου. Και αν δεν θέλει να το πει σε εμάς, ας το πει στον Βενιζέλο…

ΧΡΑΝ
TAGS