Στη σταδιακή έξοδο από τον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, μέσα στους επόμενους 6 μήνες, προχωρά ο Όμιλος RTL, με το ενδεχόμενο της πλήρους αποεπένδυσης να είναι πια το πλέον πιθανό σενάριο, εφόσον δεν υπάρξει κάποια ουσιαστική αλλαγή στην οικονομική κατάσταση της χώρας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο γερμανικός Ομιλος έχει ήδη έρθει σε συμφωνία για την κίνηση αυτή με τον άλλο βασικό μέτοχο του καναλιού, τον επιχειρηματία Δημήτρη Κοντομηνά, και πρώην ιδιοκτήτη του Alpha, που τώρα κατέχει το 30% των μετοχών της εταιρείας. Η συμφωνία αναμένεται να ανακοινωθεί περί τα μέσα Ιανουαρίου.
Στη συμφωνία, προβλέπεται ότι ο κ. Κοντομηνάς -ο οποίος είναι πρόεδρος του δ.σ. σήμερα- θα αναλάβει εκ νέου το πλειοψηφικό πακέτο της εταιρείας, ενώ υπενθυμίζεται ότι έχει στην κατοχή του και τον περιφερειακό σταθμό του νομού Αττικής, Channel 9.

Το μάνατζμεντ
Ο Όμιλος RTL θα κρατήσει μάνατζμεντ μέχρι το τέλος του πρώτου 6μήνου του τρέχοντος έτους, ημερομηνία κατά την οποία θα έχουν κινηθεί όλες οι απαραίτητες ενέργειες, που θα οδηγήσουν στην πλήρη απόσυρσή του από την ελληνική ραδιοτηλεοπτική αγορά.
Υπενθυμίζεται ότι ο Όμιλος είχε ήδη προβεί σε μια μερική αναθεώρηση του επενδυτικού του πλάνου στην Ελλάδα, μόλις ένα χρόνο μετά την έλευση του στη χώρα, όταν επαναπώλησε, επίσης στον κ. Κοντομηνά -ο οποίος έχει option αγοράς- το ραδιόφωνο του Alpha (τότε)-, που είχε περιέλθει στα χέρια των Γερμανών, ως μέρος του Alpha Media Group.
Την περίοδο εκείνη, η διαφημιστική δαπάνη του ραδιοφώνου -και ειδικά του ενημερωτικού- βρισκόταν σε «ελεύθερη πτώση», παρά το ότι η κρίση δεν είχε ακόμα πλήξει την ελληνική οικονομία.

Η πορεία
Το RTL Group αγόρασε, το Σεπτέμβριο του 2008, το Alpha Media Group και με αυτό και τον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, έναντι τιμήματος 125,7 εκατ. ευρώ. Τα συσσωρευμένα χρέη του καναλιού ανέρχονταν στα 244,5 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία χρήσης του 2008 και το μέγεθος της τηλεοπτικής αγοράς ήταν της τάξης των 550 εκατ. ευρώ. Στη χρήση του 2009, έτος κατά το οποίο η διοίκηση, πλέον, ανήκε στο RTL Group, το κανάλι εμφάνισε συσσωρευμένες ζημίες ύψους 352,94 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό της εταιρείας -εκείνον της χρήσεως του 2010-, το κανάλι έχει συσσωρευμένο χρέος ύψους 357,4 εκατ. ευρώ. Η εικόνα αυτή, σύμφωνα με τις πληροφορίες, επιδεινώθηκε το 2011, αφού, λόγω της κρίσης, υπήρξε σημαντική συρρίκνωση της διαφημιστικής αγοράς και κάμψη των πωλήσεων (όλων των καναλιών). Σήμερα, η αγορά των τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας εκτιμάται περί τα 350 εκατ. ευρώ.

ΠΗΓΗ: Ναυτεμπορική/ ΣΤΕΛΙΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ - [email protected]