ΜΗΧΑΝΟΚΙΝΗΤΑ

Η Citroen κατακτά το Marrakech

Δημοσίευση 15 Απριλίου 2014, 12:10 / Ανανεώθηκε 15 Απριλίου 2014, 12:41
Facebook Twitter Whatsapp

Στην πρώτη της εμφάνιση στο World Touring Car Championship (WTCC), στην πίστα του Moulay El Hassan στο Marrakech, η Citroën πέτυχε το 1-2-3, με τους José-María López, Sébastien Loeb και Yvan Muller. 

Γράφει ο Γιώργος Σκευοφύλαξ

Στην πρώτη της εμφάνιση στο World Touring Car Championship (WTCC), στην πίστα του Moulay El Hassan στο Marrakech, η Citroën πέτυχε το 1-2-3, με τους José-María López, Sébastien Loeb και Yvan Muller. Επίσης στο 2ο σκέλος του αγώνα το Citroën C-Elysée WTCC κατέκτησε και πάλι την πρώτη θέση με τον Loeb.

Έχοντας πετύχει τους καλύτερους χρόνους τόσο στα ελεύθερα δοκιμαστικά, όσο και στο qualifying, η ομάδα της Citroën Total WTCC και οι οδηγοί της ξεκίνησαν ελπίζοντας ότι θα καταφέρουν να εξαργυρώσουν αυτή την επίδοση στα δύο σκέλη του αγώνα.

Η αρχή του πρώτου σκέλους βρήκε τα πληρώματα της Citroën να είναι στις τρεις πρώτες θέσεις και σε σχηματισμό να αποκτούν διαφορά από τους υπολοίπους ανταγωνιστές. Βελτιώνοντας συνεχώς τους χρόνους τους, στη συνέχεια μείωσαν το ρυθμό τους φοβούμενοι τη φθορά των φρένων, διατηρώντας όμως τις τρεις πρώτες θέσεις μέχρι τον τερματισμό.

Με την ομάδα να προετοιμάζεται για το 2ο σκέλος δεν υπήρχε χρόνος για πανηγυρισμούς. Με τους 10 καλύτερους οδηγούς στο qualifying να ξεκινούν με αντίστροφη σειρά, ο Yvan Muller βρισκόταν στην 7η θέση, με τους Loeb και López να εκκινούν από τις θέσεις 9 και 10 αντίστοιχα.

Η εκκίνηση του 2ου σκέλους ήταν επεισοδιακή λόγω ενός ατυχήματος το οποίο οδήγησε σε διακοπή του αγώνα και από το οποίο δεν κατάφερε να ξεφύγει ο Muller. Με την επανεκκίνηση του αγώνα ο Loeb δεν άργησε να βρεθεί στην κορυφή της κατάταξης, με τον José-María López πολύ σύντομα να τον ακολουθεί στην 2η θέση, σειρά με την οποία ολοκλήρωσαν τον αγώνα.

Δηλώσεις:

Yves Matton, Επικεφαλής της Citroën Racing: «Δεν θα τολμούσαμε ποτέ να φανταστούμε ότι θα μπορούσαμε να πετύχουμε το σημερινό αποτέλεσμα. Όντας μέλος της ομάδας που πέτυχε το 1-2-3 στο Ράλι Monte-Carlo το 2003, με τους Loeb/Sainz/McRae, είμαι πανευτυχής για το σημερινό αποτέλεσμα. Δεν είναι ούτε το ίδιο είδος αγώνων, ούτε η ίδια εποχή , όμως σίγουρα υπάρχουν ομοιότητες ανάμεσα σε αυτές τις δύο ιστορικές στιγμές για την ομάδα. Σε κάθε περίπτωση το κοινό σημείο είναι ο τρόπος που σκέφτεται η ομάδα, παραμείναμε σεμνοί και καταφέραμε να ξεπεράσουμε τις προσδοκίες. Το μοναδικό μελανό σημείο ήταν το ατύχημα στο οποίο ενεπλάκη και ο Yvan. Λυπάμαι που δεν ανταμείφθηκε σήμερα για όλη την προσπάθεια που κατέβαλε στην εξέλιξη του αυτοκινήτου και στην οργάνωση της ομάδας».    

José-María López: «Είμαι πολύ περήφανος που είμαι μέλος αυτής της ομάδας και αυτή είναι μια μέρα που θα θυμάμαι για πολύ καιρό. Για το πρώτο σκέλος ήξερα πως το ποιο σημαντικό σημείο θα ήταν η εκκίνηση. Παίρνοντας από την αρχή την πρωτοπορία ήταν ευκολότερο να μειώσω τη θερμοκρασία στα φρένα. Ήταν ένας δύσκολος αγώνας, όμως το δεύτερο σκέλος ήταν ακόμα δυσκολότερο. Ήμουν τυχερός και δεν έμπλεξα στο ατύχημα όπως ο Yvan, έτσι κατάφερα να φτάσω μέχρι τη δεύτερη θέση χωρίς να διακινδυνέψω. Συγχαρητήρια και στον Seb που μοιάζει σαν να αγωνιζόταν για χρόνια σε αυτό το πρωτάθλημα».

Sébastien Loeb: «Δεν ήξερα πως θα εξελισσόταν ο αγώνας, όμως η Citroën ετοίμασε ένα εκπληκτικό αυτοκίνητο. Η ισορροπία του πλαισίου, ο κινητήρας… τα πάντα ήταν τέλεια. Θα μπορούσαμε να έχουμε μια ωραία μάχη στον πρώτο αγώνα, όμως ήταν αδύνατο να βρω έναν τρόπο να προσπεράσω τον Pechito. Δεν έκανε κανένα λάθος και έτσι αποφάσισα να μείνω στη δεύτερη θέση όταν άρχισε να ανεβαίνει η θερμοκρασία των φρένων. Στον 2ο αγώνα ήμουν τυχερός στην εκκίνηση, στη συνέχεια ήμασταν ταχύτεροι από τον ανταγωνισμό. Έτσι καταφέραμε να βρεθούμε στην κορυφή».

Yvan Muller: «Δεν τα κατάφερα ποτέ πραγματικά καλά σε αυτή την πίστα και αυτός ήταν ένας από τους χειρότερους αγώνες που είχα στο WTCC. Το πρώτο σκέλος πήγε καλά. Στόχος μου ήταν να περάσω τον Chilton και να διατηρήσω τη θέση μου στο βάθρο. Θεώρησα ότι ήταν ριψοκίνδυνο να επιτεθώ σε αυτή την πιστά. Προσπάθησα να αποφύγω το ατύχημα στο 2ο αγώνα, όμως δεν μπορούσα να κάνω κάτι, αλλά έτσι είναι οι αγώνες. Δεν ήταν ένας καλός αγώνας για εμένα, όμως πρώτα απ’ όλα είμαι οδηγός της Citroën και είμαι πραγματικά περήφανος για αυτή την επιτυχία στον πρώτο της αγώνα στο WTCC».