current views are: 1

5 Μαΐου 2014
Δημοσίευση07:30

Μία Ford Mustang Convertible βρέθηκε 86 ορόφους πάνω από τη γη! (Βίντεο)

Μία Ford Mustang Convertible βρέθηκε στα 304,8 μέτρα πάνω από το Μανχάταν.

Δημοσίευση 07:30’
αρθρο-newpost

Μία Ford Mustang Convertible βρέθηκε στα 304,8 μέτρα πάνω από το Μανχάταν.

Γράφει ο Γιώργος Σκευοφύλαξ 

Έξι εβδομάδες προετοιμασίας χρειάστηκαν για να φτάσει μία Ford Mustang convertible στην κορυφή του Empire State Building όπου η Ford και η διοίκηση του κτηρίου τιμούν τα 50 χρόνια της Mustang με μία παρουσίαση του αυτοκινήτου στα 304,8 μέτρα ή 1.000 πόδια πάνω από τους δρόμους του Μανχάταν. 

Η εμβληματική Ford Mustang απαριθμεί 50 χρόνια πωλήσεων και τι καλύτερο από το να γιορτάσει το γεγονός στην κορυφή ενός εμβληματικού ουρανοξύστη. Όταν η Ford και οι ιθύνοντες του Empire State Building αποφάσισαν να οργανώσουν μία παρουσίαση της 2015 Mustang convertible στο αίθριο του 86ου ορόφου, η Ford απευθύνθηκε σε μακροχρόνιο, εξειδικευμένο συνεργάτη της για την υλοποίηση του project. 

Σε ένα κόσμο όπου οι μικρές νέες εταιρίες συχνά ποδοπατούνται από καθιερωμένους κολοσσούς, η Ford Motor Company και η DST Industries που εδρεύει στο Romulus, Mich. συνεργάζονται επί έξι σχεδόν δεκαετίες. Το 1965 – τη μοναδική φορά στην 83χρονη ιστορία του Empire State Building που κάποιο άλλο αυτοκίνητο εμφανίστηκε στο αίθριο – η ομάδα της DST εργάστηκε για την παρουσίαση της Mustang convertible. 

«Αυτή την εβδομάδα, η ομάδα ‘ξαναχτυπά’, καθώς η Ford και η DST φέρνουν τη νέα Mustang στο Empire State Building για τον εορτασμό των 50 χρόνων πωλήσεων,» δήλωσε ο Dave Pericak, Mustang chief engineer. «Ανεβάσαμε τη νέα Mustang σε νέα ύψη – τεχνολογικά και ποιοτικά – γι’ αυτό αποφασίσαμε να την ανεβάσουμε ψηλά και κυριολεκτικά γι’ αυτή την επέτειο.» 

Η νέα Mustang μπορεί να είναι πιο προηγμένη από ποτέ, αλλά μερικές φορές φυσικοί περιορισμοί απαιτούν τεχνικές της παλιάς σχολής για να υλοποιηθεί κάτι. 

«Όταν ξεκινήσαμε να σχεδιάζουμε αυτό το εγχείρημα στα μέσα Φεβρουαρίου, όλοι γρήγορα συνειδητοποίησαν ότι κάποιες τεχνικές της παλιάς σχολής θα ήταν απαραίτητες για να φτάσει με επιτυχία αυτό το όχημα στα 1000 και πλέον πόδια πάνω από τους συνωστισμένους δρόμους του Μανχάταν» δήλωσε ο George Samulski, manager, design fabrication της Ford Β. Αμερικής.» Κανένας φορητός γερανός δεν μπορεί να φτάσει τόσο ψηλά από το δρόμο, και o κωνικός πυργίσκος που δεσπόζει στα 400 και πλέον πόδια πάνω από το σχετικά στενό αίθριο καθιστά αδύνατη την προσέγγιση ελικοπτέρου.» 

Η μοναδική άλλη εμφάνιση αυτοκινήτου στο παρατηρητήριο του Empire State Building έγινε τον Οκτώβριο του 1965, όταν μία ομάδα της DST όπου συμμετείχε ο συνταξιούχος πλέον τεχνικός Claude Cochran, χώρισε σε επιμέρους τμήματα μία Mustang convertible για να χωρέσει στους ανελκυστήρες του κτιρίου. 

Αφού επιθεώρησε προσεκτικά το χώρο στη Νέα Υόρκη και μέτρησε με ακρίβεια όλους τις ανελκυστήρες και τις πόρτες, η ομάδα μηχανικών στο Dearborn πήρε ένα μοντέλο υπό κλίμακα της νέας Mustang και άρχισε να επισημαίνει τα σημεία κοπής με μαρκαδόρο. Το Empire State Building είναι ένα ιστορικό μνημείο με αυθεντικές ξύλινες επενδύσεις art deco και μπρούτζινα διακοσμητικά στους ανελκυστήρες, επομένως έπρεπε να διασφαλιστεί ικανός χώρος διέλευσης για την αποφυγή ζημιών. 

«Το μόνο πραγματικό πρόβλημα που είχαμε το 1965 ήταν το τιμόνι,» δήλωσε ο Cochran. «Όταν προσπαθήσαμε να τοποθετήσουμε το μεσαίο κομμάτι του αυτοκινήτου, έχοντας αφαιρέσει το παρμπρίζ μέσα στον ανελκυστήρα, το πάνω μέρος του τιμονιού εξείχε παραπάνω από όσο έπρεπε από την πόρτα, με αποτέλεσμα να πρέπει να γείρουμε το καρότσι για να χωρέσει.»

Προετοιμάζοντας το εγχείρημα του 2014, η ομάδα δούλεψε με δύο από τα πρώτα πρωτότυπα αμαξώματα της Mustang convertible. Το αυτοκίνητο που έμελλε τελικά να ταξιδέψει στη Νέα Υόρκη ήταν πλήρως απογυμνωμένο και με την επιφάνειά του καθαρή ώστε όλα να φαίνονται τέλεια πριν κοπεί σε κομμάτια και βαφτεί. 

Το δεύτερο αμάξωμα χρησιμοποιήθηκε σαν ‘δωρητής οργάνων’ από τους μηχανουργούς, ώστε να καθοριστούν τα σημεία κοπής και να σχεδιαστεί ένα σωληνωτό υποπλαίσιο που θα συγκρατούσε όλα τα τμήματα στη θέση τους. Οι μηχανουργοί κατασκεύασαν ειδικά καρότσια και ξυλοκιβώτια για κάθε τμήμα. 

Η μεταφορά από το χώρο φόρτωσης μέχρι το παρατηρητήριο απαιτεί τη χρήση του ανελκυστήρα εμπορευμάτων και δύο ξεχωριστούς ανελκυστήρες επιβατών. Ένα ξύλινο αντίγραφο του μικρότερου ανελκυστήρα κατασκευάστηκε στο εργαστήριο ώστε να εξασφαλιστεί ότι όλα θα χωρέσουν. Στη συνέχεια, το καθένα από τα φορτωμένα καρότσια ζυγίστηκε ώστε να είναι σίγουρο ότι τηρούνται τα όρια βάρους τόσο του ανελκυστήρα, όσο και του αιθρίου. 

«Το παρατηρητήριο είναι ανοιχτό για το κοινό από τις 8 π.μ. έως τις 2 μ.μ., αφήνοντας στην ομάδα μας περιθώριο μόνον έξι ωρών για να μεταφέρει τα πάντα εκεί και να συναρμολογήσει το αυτοκίνητο» δήλωσε ο Pericak. «Πριν μεταφέρουμε τα κιβώτια στη Νέα Υόρκη η ομάδα πέρασε αρκετές ημέρες στην εξάσκηση ολόκληρης της διαδικασίας συναρμολόγησης – χρονομετρώντας τα πάντα με ακρίβεια λεπτού – θυμίζοντας πλήρωμα του NASCAR ή της Formula 1.» 

H Triple Yellow 2015 Mustang convertible βρέθηκε στο Empire State Building το διάστημα 16 – 17 Απριλίου. Όταν το παρατηρητήριο έκλεισε για το κοινό στις 2 μ.μ. στις 18 Απριλίου, η ομάδα ακολούθησε την αντίστροφη διαδικασία για να κατεβάσει το εκθεσιακό όχημα και το απομάκρυνε πριν οι επισκέπτες επιστρέψουν στις 8 π.μ.


σχετικα αρθρα