current views are: 3

29 Δεκεμβρίου 2014
Δημοσίευση07:07

Ένας χρόνος από το ατύχημα του Σουμάχερ

Η 29η Δεκεμβρίου είναι μία ημερομηνία που έχει πλέον σημαδευτεί, αρνητικά, για κάθε φίλο της Formula 1.

Δημοσίευση 07:07’
αρθρο-newpost

Η 29η Δεκεμβρίου είναι μία ημερομηνία που έχει πλέον σημαδευτεί, αρνητικά, για κάθε φίλο της Formula 1.

Η 29η Δεκεμβρίου είναι μία ημερομηνία που έχει πλέον σημαδευτεί, αρνητικά, για κάθε φίλο της Formula 1. Σαν σήμερα, πριν από ένα ακριβώς χρόνο, ο Michael Schumacher είχε το σοβαρό ατύχημα κάνοντας σκι στις Γαλλικές Άλπεις, που τον έχει καταδικάσει σε μία διαρκή μάχη με στόχο την ανάκαμψη.

Μία μάχη άνιση αλλά την οποία δίνει με όλες του τις δυνάμεις. Ακόμα. Με το γνωστό του πείσμα. Πόσο μάλλον τώρα που αντί για μία καρό σημαία, νίκη θα είναι η ίδια η ζωή. Ας θυμηθούμε όμως πως κύλησαν αυτές οι 365 ημέρες αγωνίας, ποιες ήταν οι σημαντικότερες εξελίξεις στην πορεία της αποθεραπείας του άτυχου Γερμανού, μετρώντας ελπίδες και πιθανότητες για το αύριο…

Όλα έγιναν το πρωί της Παρασκευής 29 Δεκεμβρίου του 2013. Έχοντας πλέον γυρίσει σελίδα μετά την οριστική αποχώρησή του από την ενεργό δράση, ο Schumacher επιδιδόταν σε ένα από τα αγαπημένα του χόμπι: το σκι. Βρισκόταν με την οικογένειά του στο τουριστικό θέρετρο της Μεριμπέλ, στις γαλλικές Άλπεις, όταν κάνοντας σκι μαζί με τον γιο του, βρέθηκε εκτός πίστας. Έχασε την ισορροπία του χτυπώντας σε βράχο κρυμμένο από μαλακό χιόνι και χτύπησε με το κεφάλι σε άλλο βράχο, που βρισκόταν οκτώ μέτρα εκτός της πίστας. Το κράνος του έσπασε (ο ρόλος της κάμερας που ήταν τοποθετημένη σε αυτό είναι αμφιλεγόμενος) αλλά χωρίς αυτό, η μάχη θα είχε ολοκληρωθεί νωρίς.

Η άμεση βοήθεια που δέχθηκε από τους διασώστες ήταν καθοριστική, λόγω της εγκεφαλικής αιμορραγίας που άρχισε άμεσα να του απειλεί τη ζωή. Μεταφέρθηκε με ελικόπτερο στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Γκρενόμπλ όπου υποβλήθηκε σε δύο επεμβάσεις ώστε να μειωθεί η πίεση στον εγκέφαλο του από τα αιματώματα που προκάλεσε η εγκεφαλική αιμορραγία. Αμφότερες ήταν επιτυχημένες και έφεραν σταθερότητα στην κατάσταση της υγείας του.

Το ατύχημα του Schumacher προκάλεσε φρενίτιδα στα ΜΜΕ, πολύς απλός κόσμος βρέθηκε έξω από το πανεπιστημιακό νοσοκομείο της γαλλικής πόλης για να του συμπαρασταθεί, ανάλογα μηνύματα έρχονταν από κάθε άκρη του κόσμου. Από ανώνυμους και επώνυμους – όλοι με την ίδια ευχή: να αναρρώσει ο Michael. Την ίδια ώρα, η οικογένειά του εκλιπαρούσε μέσω ανακοινώσεων για γαλήνη, ζητώντας από τα ΜΜΕ να τους αφήσουν να δώσουν τον αγώνα τους.

Πέρασε ένας μήνας προτού κριθεί φρόνιμη η προσπάθεια να βγει από την καταστολή, μία διαδικασία που όπως αναμενόταν δεν ήταν εύκολη. Δύο εβδομάδες μετά κι ενώ οι φήμες οργίαζαν, η εκπρόσωπος της οικογένειας Schumacher, Sabine Kehm, εξέδωσε ανακοίνωση που επιβεβαίωνε πως ο επτά φορές παγκόσμιος πρωταθλητής, βρισκόταν ακόμα σε διαδικασία αφύπνισης. Την ίδια ώρα, οι εισαγγελικές έρευνες απέκλειαν το ενδεχόμενο εγκληματικής αμέλειας στο συμβάν, καθώς οι έρευνες αλλά και το υλικό από την κάμερα του 45χρονου, απέδειξαν πως το ατύχημα ήρθε με δική του υπαιτιότητα.

Ήταν 12 Μαρτίου όταν για πρώτη φορά, η Kehm έκανε επίσημα λόγο για «ενθαρρυντικά σημάδια», παρά τη σημαντική απώλεια βάρους του Γερμανού. Η επιβεβαίωση στιγμών.. αφύπνισης και αντίληψης όσων συμβαίνουν γύρω του, ήρθε στις 4 Απριλίου. Λίγες ημέρες μετά κρίθηκε από τους θεράποντες ιατρούς εφικτή η αποχώρησή του από τη μονάδα εντατικής θεραπείας ενώ στα μέσα Ιουνίου βγήκε και από τη νευρολογική μονάδα, περνώντας σε μονάδα αποθεραπείας και αποκατάστασης.

Την 169η ημέρα από το ατύχημα του Schumi, μεταφέρθηκε στη Λωζάνη και το πανεπιστημιακό νοσοκομείο CHUV, κοντά δηλαδή στο σπίτι του στο Γκλαντ της Ελβετίας, στο οποίο και βρέθηκε τελικά στις 9 Σεπτεμβρίου. Η σύζυγός του, Corinna, δημιούργησε ένα μικρό… ιατρικό κέντρο στην οικία τους, ικανό να καλύψει τις ανάγκες του συζύγου της αλλά και όλες τις διαδικασίες αποκατάστασης. Έκτοτε, τα νέα έρχονταν με… το σταγονόμετρο αφού στο «οικογενειακό καταφύγιο» δεν υπήρχαν οι ίντριγκες των προηγούμενων μηνών, που αφορούσαν προσπάθειες να φωτογραφίσουν τον άτυχο οδηγό, να κλέψουν τον ιατρικό του φάκελο κ.α.

Ο Schumacher συνεχίζει τον πιο δύσκολο αγώνα της ζωής του, περιβαλλόμενος από τα αγαπημένα του πρόσωπα. Αυτά είναι που αποτελούν το «καύσιμο» για να συνεχίσει να παλεύει. Καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι, αδυνατώντας να μιλήσει, εξακολουθεί να επικοινωνεί με τα μάτια, παρουσιάζοντας αργά αλλά σταθερά βελτίωση. Σύμφωνα μάλιστα με χθεσινό ρεπορτάζ της Corriere della Serra, συγκινείται ιδιαίτερα με το άκουσμα των φωνών της γυναίκας και των παιδιών του.

Από εδώ και πέρα όμως, τι; Γιατροί δεν είμαστε και αυτόν τον ένα χρόνο που σας παρέχουμε συνεχή ενημέρωση για την πορεία της υγείας του θρύλου της F1 αλλά και για τα μηνύματα συμπαράστασης απ’ όλο τον κόσμο, θα έχετε καταλάβει πως αποφεύγουμε δακρύβρεχτους τίτλους και φανταστικά σενάρια.

Το γεγονός πως κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή ήταν μία πρώτη μεγάλη νίκη. Η αφύπνιση του ήταν άλλη μία. Όμως από εδώ και πέρα, το μονοπάτι είναι δύσβατο και ο προορισμός ομιχλώδης. Το αν θα καταφέρει κάποια στιγμή να μιλήσει ή και κάτι παραπάνω, είναι κάτι που δεν μπορεί να προβλεφθεί με ακρίβεια από τους γιατρούς. Από εδώ και πέρα, δεν υπάρχουν γνωματεύσεις, μόνο ελπίδα. Ελπίδα πως η οικογενειακή αγάπη (σε συνδυασμό με ότι καλύτερο τεχνολογικά) θα επιτρέψουν στον Schumi να έρθει όσο το δυνατόν πιο κοντά στον άνθρωπο που γνωρίζαμε και θαυμάζαμε. Αυτή είναι η δική μας ευχή, ας ελπίσουμε να εισακουστεί…


σχετικα αρθρα