ΜΗΧΑΝΟΚΙΝΗΤΑ

Nέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα οδικής ασφάλειας

Δημοσίευση 8 Νοεμβρίου 2011, 17:06 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Nέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα οδικής ασφάλειας
Facebook Twitter Whatsapp
Νέο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα δρομολογείται για την ευαισθητοποίηση των πολιτών στα θέματα Οδικής Ασφάλειας.
Νέο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα δρομολογείται για την ευαισθητοποίηση των πολιτών στα θέματα Οδικής Ασφάλειας. Πρόκειται για το AVENUE (Actions for Vulnerable, Elderly, Novice Drivers and road Users in Europe), που ανακοινώθηκε από το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας "Πάνος Μυλωνάς". Υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στοχεύει στην εκπαίδευση - ενημέρωση των ευάλωτων χρηστών του δρόμου, των νέων οδηγών, των πολιτών 3ης ηλικίας και όλων εν γένει των χρηστών του δρόμου στην Ευρώπη. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν συνολικά 9 χώρες της Ε.Ε. - Βέλγιο, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ισπανία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Πολωνία.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, προβλέπεται η δημιουργία Κέντρων Αναφοράς για την Οδική Ασφάλεια τα οποία για την Ελλάδα ιδρύονται στον "Ελληνικό Κόσμο" του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού στην Αθήνα και στο Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών για τη Δυτική Ελλάδα, σε συνεργασία με τους αντίστοιχους φορείς, καθώς και κινητή μονάδα που θα εξυπηρετεί τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας.

Το πρόγραμμα AVENUE αποτελεί πρωτοπόρο πρωτοβουλία για την Ευρώπη καθώς συντονίζει κοινωνικούς και επιχειρηματικούς εταίρους στη μάχη για τη μείωση των τροχαίων συμβάντων, για τα οποία η χώρα μας δυστυχώς διατηρεί ακόμη θλιβερή πρωτιά στην Ευρώπη. Ο βιωματικός χαρακτήρας των κέντρων αναφοράς αποτελεί επίσης μέρος του πρωτοποριακού χαρακτήρα του προγράμματος, το οποίο αγκαλιάζει όλες τις ηλικίες και τις κατηγορίες χρηστών της οδού.

Η υλοποίηση του προγράμματος χρηματοδοτείται με 30% συνεισφορά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς και με τη συνεισφορά των μεγάλων υποστηρικτών Olympus KeyMed και Diageo Hellas, την υποστήριξη της Εθνικής Ασφαλιστικής και του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών "Ελευθέριος Βενιζέλος". 

Στη διάρκεια παρουσίασης του προγράμματος, παρατέθηκαν και ορισμένα θετικά και ενθαρρυντικά στοιχεία, σε ότι αφορά την πορεία της οδικής ασφάλειας στη χώρα μας. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά το δεκάμηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2011, τα θανατηφόρα δυστυχήματα έχουν μειωθεί κατά 14,5%, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2010, οι θάνατοι κατά 16,2%, τα σοβαρά τροχαία συμβάντα κατά 11,2% και οι σοβαρά τραυματίες κατά 3,8%. 

Είναι αξιοσημείωτο, ότι οι ηλικίες που πλήττονται κυρίως αφορούν στις ηλικίες 18-36, που αποτελούν τις πλέον παραγωγικές ηλικίες αλλά και την ελπίδα για το μέλλον του τόπου μας.