ΜΗΧΑΝΟΚΙΝΗΤΑ

Mόσλεϊ: «Ερχονται και άλλες πτωχεύσεις»

Δημοσίευση 28 Οκτωβρίου 2014, 15:50 / Ανανεώθηκε 28 Οκτωβρίου 2014, 15:50
Mόσλεϊ: «Ερχονται και άλλες πτωχεύσεις»
Facebook Twitter Whatsapp

Μέσα σε μόλις τρεις ημέρες ακύρωσαν δύο ομάδες της Formula 1 τη συμμετοχή τους στο επόμενο Γκραν Πρι στο Οστιν του Τέξας λόγω ανυπέρβλητων οικονομικών προβλημάτων. 

Μέσα σε μόλις τρεις ημέρες ακύρωσαν δύο ομάδες της Formula 1 τη συμμετοχή τους στο επόμενο Γκραν Πρι στο Οστιν του Τέξας λόγω ανυπέρβλητων οικονομικών προβλημάτων.

Τα χρέη των Marussia και Caterham έπιασαν πλέον ταβάνι, όμως ο πρώην πρόεδρος της FIA, Μαξ Μόσλεϊ, πιστεύει ότι θα τις ακολουθήσουν και άλλες ομάδες στον δρόμο της πτώχευσης.

Ο 74χρονος δήλωσε χαρακτηριστικά σε ραδιοφωνική εκπομπή του BBC: «Δεν είναι πλέον έντιμος ο συναγωνισμός. Το βασικό πρόβλημα είναι, ότι οι μεγάλες ομάδες διαθέτουν πολύ περισσότερα χρήματα από ομάδες, όπως η Marussia και η Caterham. Τέτοιες ομάδες θα βυθιστούν και προφανώς δεν θα είναι οι τελευταίες».

Ο ετήσιος προϋπολογισμός των κορυφαίων ομάδων, όπως των Red Bull, Ferrari και Mercedes, ξεπερνά τα 250 εκατ. ευρώ. Αντίθετα οι μικροί του χώρου, όπως οι Marussia και Caterham διαθέτουν μετά βίας το ένα τρίτο αυτών των χρημάτων. Ο Μόσλεϊ είχε προτείνει να ισχύσει από του χρόνου ένα ανώτατο όριο στους προϋπολογισμούς των ομάδων, οι οποίες ωστόσο δεν συμφώνησαν μεταξύ τους.

«Από καθαρά αθλητικής άποψης θα έπρεπε να μοιράζονται όλοι το ίδιο μερίδιο από τα έσοδα και μετά θα μπορούσαν να βρουν οι ομάδες όσους χορηγούς θέλουν. Μία ομάδα, όπως η Ferrari, θα έχει πάντα περισσότερους χορηγούς από τη Marussia, όταν όμως λαμβάνουν όλοι τα ίδια χρήματα ως βάση εκκίνησης, τότε είναι πιο ισορροπημένος ο ανταγωνισμός, ιδιαίτερα αν υπάρχει ένα όριο, πόσο χρήματα μπορούν να ξοδέψουν οι ομάδες», ανέφερε ο Μόσλεϊ.

Ο Βρετανός κατονόμασε τους νέους, πανάκριβους κινητήρες ως υπεύθυνους για τη χρεωκοπία των μικρών ομάδων, καθώς κοστίζουν τα διπλάσια από τους παλαιότερους ατμοσφαιρικούς. Τάχθηκε επίσης κατά της πρότασης του Έκλεστοουν για λιγότερες ομάδες με τρία αυτοκίνητα η κάθε μία.

«Θα έπρεπε να υπάρχουν δέκα ως δώδεκα τιμ με δύο αυτοκίνητα το καθένα και να ισχύουν τέτοιοι κανόνες, ώστε ένας καλός μηχανικός να ανεβαίνει από κάτω προς τα πάνω», συμπλήρωσε ο Μόσλεϊ.