current views are: 5

20 Απριλίου 2015
Δημοσίευση15:34

Η Φιλαρμονική του Βερολίνου στην Αθήνα

Το ετήσιο «Κοντσέρτο της Ευρώπης» ανήμερα Πρωτομαγιά στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Δημοσίευση 15:34’
αρθρο-newpost

Το ετήσιο «Κοντσέρτο της Ευρώπης» ανήμερα Πρωτομαγιά στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Το ετήσιο «Κοντσέρτο της Ευρώπης» ανήμερα Πρωτομαγιά στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Λίγα γεγονότα στο ευρωπαϊκό μουσικό καλεντάρι έχουν τη βαρύτητα του «Κοντσέρτου της Ευρώπης» που διοργανώνει κάθε χρόνο την πρωτομαγιά η Φιλαρμονική του Βερολίνου σε ανάμνηση της ίδρυσής της την 1η Μαΐου του 1882. Το κοντσέρτο που θεσμοθετήθηκε το 1991 πραγματοποιείται σε διαφορετική πόλη κάθε χρόνο και, εκτός της εύλογης σημασίας του για τους μουσικόφιλους, έχει και συμβολική αξία αφού δίνεται για την προώθηση της ευρωπαϊκής ιδέας.

Το φετινό «Κοντσέρτο της Ευρώπης» θα δοθεί στην Αθήνα -πιθανότατα επειδή είναι η ευρωπαϊκή πρωτεύουσα όπου η ευρωπαϊκή ιδέα δοκιμάζεται πιο σκληρά αυτή τη στιγμή. Και παρά το γεγονός ότι δύσκολα θα θεραπεύσει τις αμφιβολίες των ελλήνων για την σκοπιμότητα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, θα θεραπεύσει ωστόσο τον ασίγαστο πόθο των μουσικόφιλων για εκείνη την τελειότητα του ήχου που μόνο ορχήστρες άριστα εκπαιδευμένες μπορούν να πετύχουν.

Ως εκ τούτου εισιτήρια δεν υπάρχουν ούτε για δείγμα –έγιναν ανάρπαστα, παρά την αλμυρούτσικη τιμή τους και το περίεργον της ώρας, από την πρώτη στιγμή που άρχισε η προπώληση. Κι όταν λέμε περίεργον της ώρας εννοούμε 12 το μεσημέρι ανυποχώρητα, διότι το «Κοντσέρτο της Ευρώπης» μεταδίδεται ζωντανά ή σε μαγνητοσκόπηση από τηλεοπτικούς σταθμούς σε όλο τον κόσμο καθώς και διαδικτυακά –έχει υπολογιστεί ότι κάθε χρόνο το απολαμβάνουν από τις οθόνες τους 500 εκατομμύρια άνθρωποι.

Για εκείνους τώρα που θα παρακολουθήσουν το κοντσέρτο στη διεύθυνση Digitalconcerthall.com μερικές απαραίτητες πληροφορίες:

 

Στην φετινή αθηναϊκή συναυλία την ορχήστρα θα διευθύνει ο Σερ Σάιμον Ρατλ, ένας από τους επιφανέστερους αρχιμουσικούς της εποχής και σολίστ θα είναι ο Λεωνίδας Καβάκος. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την Εισαγωγή από την όπερα «Σεμίραμις» του Τζοακίνο Ροσίνι, το Κοντσέρτο για βιολί σε ρε ελάσσονα, έργο 47 του Γιαν Σιμπέλιους, από τη γέννηση του οποίου συμπληρώνονται φέτος 150 χρόνια, και τη Συμφωνία αρ. 3 σε μι ύφεση μείζονα («του Ρήνου»), έργο 97 του Ρόμπερτ Σούμαν. Ανάμεσα στο δύο μέρη της συναυλίας θα προβληθεί ντοκιμαντέρ για την Αθήνα, το οποίο δημιούργησε η σκηνοθέτις Γκρέτε Λίφερς ειδικά για την περίσταση.

Και μια ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια: Η εμφάνιση της Φιλαρμονικής του Βερολίνου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών πραγματοποιείται χάρη σε χορηγία Έλληνα του εξωτερικού ο οποίο επιθυμεί το όνομά του να μην γίνει γνωστό.