current views are: 4

6 Μαΐου 2015
Δημοσίευση08:51

Έφη Αγραφιώτη-Γιώργος Κονταφούρης μαζί στο Μέγαρο

Δύο σπουδαίοι σολίστ του πιάνου από διαφορετικές πλευρές του μουσικού σύμπαντος συναντώνται επί σκηνής σε ένα πρόγραμμα στις παρυφές κλασικής και τζαζ μουσικής.

Δημοσίευση 08:51’
αρθρο-newpost

Δύο σπουδαίοι σολίστ του πιάνου από διαφορετικές πλευρές του μουσικού σύμπαντος συναντώνται επί σκηνής σε ένα πρόγραμμα στις παρυφές κλασικής και τζαζ μουσικής.

Δύο σπουδαίοι σολίστ του πιάνου από διαφορετικές πλευρές του μουσικού σύμπαντος συναντώνται επί σκηνής σε ένα πρόγραμμα στις παρυφές κλασικής και τζαζ μουσικής.

Υπάρχουν μουσικοί που η δεξιοτεχνία τους έγκειται στην ορθή ανάγνωση μιας παρτιτούρας και την κατά το δυνατόν άρτια τεχνική απόδοσή της. Αναγνωρίζεις τον κόπο τους –και τους καρπούς των προσπαθειών τους- όμως μια φορά φτάνει.

Ο Γιώργος Κοντραφούρης πάλι ανήκει σε μια άλλη κατηγορία ερμηνευτών. Εκτός από όλα τα προαναφερθέντα προσόντα, ο έλληνας σολίστ του πιάνου στην πιο τζαζ έκδοσή του, δεν αρκείται να σε καθηλώσει. Θέλει να σου μεταδώσει τη χαρά του που είναι εκεί και «βασανίζει» τα πλήκτρα και το καταφέρνει περίφημα.

Το ίδιο ισχύει για την Έφη Αγραφιώτη. Σπουδαία πιανίστα του κλασικού ρεπερτορίου, με εντυπωσιακές περγαμηνές (σπουδές και συνεργασίες),  μεταγγίζει στα ρεσιτάλ της όλη τη μαγεία, τον λυρισμό και τη συγκίνηση των έργων που ερμηνεύει. Αντί να «κομπάζει» για τη δεξιοτεχνία της, αφήνει τη μουσική να ξεχυθεί από τα δάχτυλά της με πρωτοφανή γενναιοδωρία. Και τους δύο, μαζί και χώρια, θέλεις να τους ακούσεις ξανά και ξανά για να νιώσεις αυτό το αίσθημα πληρότητας και χαράς.

Και τώρα έχουμε την ευκαιρία. Οι δύο μουσικοί συναντούνται μετά από καιρό στη σκηνή της Αίθουσας Δημήτρης Μητρόπουλος για μία μοναδική εμφάνιση στο πλαίσιο του κύκλου «Πιανόραμα». Το πρόγραμμα που θα παρουσιάσουν περιλαμβάνει στο πρώτο μέρος έργα σύγχρονων ελλήνων συνθετών στις παρυφές κλασικής και τζαζ  και στο δεύτερο έργα του πρωτοπόρου συνθέτη, αρχιμουσικού και πιανίστα Λέοναρντ Μπέρνσταϊν.

Το πρόγραμμα της συναυλίας αναλυτικά:

Μέρος 1ο

Το πρώτο και τέταρτο μέρος της «Ποντιακής Σουίτας» του Μιχάλη Αρχοντίδη (γενν. 1942), «Ντομένικα ρούμπα» του Ιάσονα  Αντωνιάδη, «Παιχνίδι για δύο» του Παναγιώτη Θεοδοσίου (γενν. 1964), «Δήλος» του Κώστα Γρηγορέα (γενν. 1957), «In Heaven» του Βασίλη Μπακόπουλου (γενν. 1940), παραλλαγές για δύο πιάνα πάνω στον «Χορό της φωτιάς» (ορχηστρικό από τη συλλογή «Ωδές», 1979) του Βαγγέλη Παπαθανασίου (γενν. 1943) σε μεταγραφή του γάλλου συνθέτη και ενορχηστρωτή Συλβαίν Μοριζέ.

Μέρος 2ο

Το «Music for Two Pianos» [Μουσική για δύο πιάνα] και οι Συμφωνικοί χοροί από το κοσμαγάπητο μιούζικαλ «West Side Story» (Cha-cha, Fugue, Rumble, Cadenza, Finale) του Μπέρνσταϊν, με τους οποίους θα κλείσει η βραδιά. Θα παρεμβληθεί η σύντομη σύνθεση για 2 Pianos: Blues, Echoes του πολυβραβευμένου νεοϋορκέζου πιανίστα, μαέστρου, ενορχηστρωτή και συνθέτη Μόρτον Γκουλντ (1913-1996).

Έφη Αγραφιώτη-Γιώργος Κονταφούρης: Όταν η κλασική μουσική συναντά τη τζαζ, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Λ. Βασιλίσσης Σοφίας, Αθήνα, Τετάρτη 20 Μαΐου, 8:30 μ.μ.. Τιμές εισιτηρίων: 20, 12, 8 (άνω των 65, πολύτεκνοι), 5 ευρώ (άνεργοι, νέοι, φοιτητές, ΑΜΕΑ). Για πληροφορίες και αγορά εισιτηρίων μπορείτε να απευθύνεστε στο τηλ. 210 72.82.333 και στο www.megaron.gr.