ΜΟΥΣΙΚΗ

Η Εθνική Λυρική Σκηνή για την Τερέζα Στράτας

Δημοσίευση 14 Μαΐου 2015, 16:21 / Ανανεώθηκε 20 Μαΐου 2015, 16:03
Η Εθνική Λυρική Σκηνή για την Τερέζα Στράτας
Facebook Twitter Whatsapp

Η ορχήστρα της ΕΛΣ υπό τις οδηγίες του αρχιμουσικού Ηλία Βουδούρη, οι υψίφωνοι Αλεξία Βουλγαρίδου, Μυρτώ Παπαθανασίου και ο τενόρος Άντρου Χάτζι θα παρουσιάσουν στις 28 Μαΐου ένα πρόγραμμα με άριες από το ρεπερτόριο της μεγάλης λυρικής τραγουδίστριας.

Η ορχήστρα της ΕΛΣ υπό τις οδηγίες του αρχιμουσικού Ηλία Βουδούρη, οι υψίφωνοι Αλεξία Βουλγαρίδου, Μυρτώ Παπαθανασίου και ο τενόρος Άντρου Χάτζι θα παρουσιάσουν στις 28 Μαΐου ένα πρόγραμμα με άριες από το ρεπερτόριο της μεγάλης λυρικής τραγουδίστριας.

Στην Τερέζα Στράτας, στην λυρική τραγουδίστρια που μεγαλούργησε το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα συναρπάζοντας το κοινό με τις ερμηνείες της σε σαράντα και πλέον ρόλους, είναι αφιερωμένη η Πέμπτη 28 Μαΐου στο Θέατρο Ολύμπια.

Η Στράτας, κατά κόσμο Αναστασία Στρατάκη, κόρη φτωχών μεταναστών από την Κρήτη, μάγεψε κοινό και κριτικούς με τη θέρμη της φωνής της, το υποκριτικό ταλέντο της και τη σκηνική παρουσία της που ήταν απολύτως δυσανάλογη με τη μικροσκοπική φτιαξιά της, 1.52 μ. όλο κι όλο, από την πρώτη της κι όλας εμφάνιση στο Toronto Opera Festival σε ηλικία 20 χρονών. Στη διάρκεια της σαραντάχρονης καριέρας της στα μεγαλύτερα λυρικά θέατρα του κόσμου ερμήνευσε τους κεντρικούς ρόλους σε δεκάδες όπερες, ηχογράφησε δεκάδες δίσκους, πρωταγωνίστησε στις κινηματογραφικές μεταφορές λυρικών έργων, βραβεύτηκε με δύο Grammy, και κέρδισε τη «ρετσινιά» της ιδανικής Βιολέτας στην «Τραβιάτα» του Βέρντι, της πιο λατρευτής Μιμή στην «Μποέμ» του Πουτσίνι, της αξεπέραστης Λούλου στην ομώνυμη όπερα του Alban Berg και της «απόλυτης» Τζένυ στην «Άνοδο και Πτώση της Πόλης του Μαχαγκόννυ» του Κουρτ Βάιλ.

 

Το αφιέρωμα που πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Πρεσβείας του Καναδά, της Όπερας του Καναδά και του Σωματείου Φίλων της Μετροπόλιταν Όπερας της Νέας Υόρκης θα περιλαμβάνει συναυλία με άριες από το ρεπερτόριο της καλλιτέχνιδας, τις οποίες θα ερμηνεύσουν οι υψήφονοι Αλεξία Βουλγαρίδου και Μυρτώ Παπαθανασίου, αμφότερες με εμφανίσεις στα μεγαλύτερα λυρικά θέατρα του κόσμου. Μαζί τους θα βρίσκεται ο καναδός τενόρος Άντρου Χάτζι, στο πλαίσιο της πρώτης συνεργασίας της ΕΛΣ με την Όπερα του Καναδά. Την Ορχήστρα της ΕΛΣ διευθύνει ο καταξιωμένος αρχιμουσικός Ηλίας Βουδούρης.

Παράλληλες εκδηλώσεις:

  • Προβολή ντοκιμαντέρ για την Τερέζα Στράτας

Κυριακή 24 Μαΐου στις 20.30 - Φουαγέ θεάτρου Ολύμπια / Είσοδος ελεύθερη

  • Ανοιχτή συζήτηση για την Τερέζα Στράτας

Τρίτη 26 Μαΐου στις 12.00 - Φουαγέ θεάτρου Ολύμπια / Είσοδος ελεύθερη

Συμμετέχουν οι ομιλητές:

Ρόμπερτ Πέκ, Πρέσβης του Καναδά,

Μύρων Μιχαηλίδης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής Εθνικής Λυρικής Σκηνής,

Πωλ Γκρούμπερ, Εκτελεστικός Διευθυντής, υπεύθυνος Προγράμματος Σωματείου Φίλων της Μετροπόλιταν της Νέας Υόρκης

Θάνος Βερέμης, Επίτιμος καθηγητής τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Νίκος Μαλιάρας, Καθηγητής Ιστορικής Μουσικολογίας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών  της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

[Με ταυτόχρονη διερμηνεία στην ελληνική γλώσσα]

Αφιέρωμα στην Τερέζα Στράτας, Θέατρο Ολύμπια, Ακαδημίας 59-61, Αθήνα,  28 Μαΐου, ώρα 20.00. Τιμές εισιτηρίων: €10 €12 €20 €30 €40 €60 Παιδικό & φοιτητικό: €10 /Θέσεις περιορισμένης ορατότητας: €8. Προπώληση εισιτηρίων: Ταμεία θεάτρου Ολύμπια, Ακαδημίας 59 /T. 2103662100 /www.nationalopera.gr