current views are: 5

17 Σεπτεμβρίου 2015
Δημοσίευση16:36

«Kiss me, Kate» με πάθος στο Μέγαρο

Το μιούζικαλ-σταθμός του Cole Porter, μια από τις καλύτερες στιγμές της χρυσής εποχής του Μπρόντγουεϊ, αναβιώνει στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών για πέντε μόνο παραστάσεις.

Δημοσίευση 16:36’
αρθρο-newpost

Το μιούζικαλ-σταθμός του Cole Porter, μια από τις καλύτερες στιγμές της χρυσής εποχής του Μπρόντγουεϊ, αναβιώνει στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών για πέντε μόνο παραστάσεις.

Το μιούζικαλ-σταθμός του Cole Porter, μια από τις καλύτερες στιγμές της χρυσής εποχής του Μπρόντγουεϊ, αναβιώνει στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών για πέντε μόνο παραστάσεις.

Αν κάποιος έλεγε πριν από λίγα χρόνια ότι είναι δυνατόν στην Ελλάδα να υπάρξει παραγωγή σαν του «Kiss me, Kate», θα τον κοιτάγαμε, το λιγότερο, με οίκτο. Δυστυχώς οι επιδόσεις στη χώρα μας όσον αφορά στο μουσικό θέατρο ήταν εξαιρετικά χαμηλές.  

Όμως τέρμα η παρελθοντολογία. Όπως μαρτυρούν οι θεατές της παράστασης η οποία έκανε πρεμιέρα το καλοκαίρι στο Ηρώδειο, το «μνημειώδες» έργο του Cole Porter, το πιο επιτυχημένο εμπορικά και εκείνο που αναβίωσε την καριέρα του, βρήκε άξιους ερμηνευτές στην Αθήνα. Με κορμό την Καμεράτα και εμψυχωτή τον Γιώργο Πέτρου, στο πόντιουμ αλλά και στη σκηνοθεσία και στη μετάφραση, ένας εξαιρετικός «θίασος», μουσικών, τραγουδιστών και ηθοποιών, ζωντάνεψε το σύμπαν που γέννησε η δημιουργική φαντασία του Cole Porter με έμπνευση, κομψότητα και λάμψη. Η ίδια παράσταση επαναλαμβάνεται τώρα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Δυο λόγια για το έργο. Το «Kiss me, Kate» που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1948 είναι βασισμένο στο σαιξπηρικό «Η Στρίγγλα που έγινε αρνάκι». Δύο ηθοποιοί-σταρ, πρώην σύζυγοι, συναντώνται ξανά στη σκηνή για να ερμηνεύσουν την Κατερίνα και τον Πετρούκιο σε μια νέα μουσική εκδοχή της Στρίγγλας που έγινε αρνάκι του Σαίξπηρ. Η ανυπότακτη σταρ και ο εγωκεντρικός, αλλά χαριτωμένος πρώην σύζυγος ακροβατούν στα όρια των αντοχών τους, φλερτάρουν, ερωτεύονται και παραδίδονται στην τρέλα του έρωτα, αφήνοντας πίσω τους κλισέ και κοινωνικές επιταγές.

Ο Γιώργος Πέτρου παρουσιάζει την αριστοτεχνική ενορχήστρωση του Robert Russell Bennet από το 1948. Μαζί με τον Πάρι Μέξη δημιούργησαν έναν κόσμο που «που ζει, ανασαίνει και χορεύει μπρος και πίσω από τη θεατρική σκηνή και κινείται με ευκολία ανάμεσα στην όπερα, την οπερέτα, το μπαλέτο, την τζαζ, τον συμφωνικό ήχο, αλλά και την αβανγκάρντ της δεκαετίας του 1940, κλείνοντας το μάτι στον Στραβίνσκι». Υπό την καθοδήγηση του John Todd, η Καμεράτα δίνει στους ηθοποιούς το ρυθμό αυτού του αριστουργήματος του αμερικανικού μιούζικαλ για να κινηθούν ανάμεσα στους δύο κόσμους που έπλασε με τα σκηνικά της η Αλεξία Θεοδωράκη, ένα σύγχρονο, funky backstage και μια νοσταλγική Ιταλία του 1950 στη θέση της σαιξπηρικής Πάδοβας.

Η ταυτότητα της παράστασης:

Στίχοι – μουσική: Cole Porter
Μουσική διεύθυνση: Γιώργος Πέτρου 4,7,10/10, Νίκος Λαάρης 9,11/10
Σκηνοθεσία/μετάφραση: Πάρις Μέξης – Γιώργος Πέτρου
Χορογραφίες: John Todd
Σκηνικά: Πάρις Μέξης – Αλεξία Θεοδωράκη
Κοστούμια: Αλεξία Θεοδωράκη
Φωτισμοί: Γιώργος Τέλλος
Μουσική προετοιμασία / διδασκαλία χορωδίας / πιάνο: Δημήτρης Γιάκας
Βοηθός μαέστρος και μουσική προετοιμασία: Νίκος Λαάρης
Βοηθός σκηνοθέτη: Γιωργίνα Γερμανού
Βοηθός φωτιστή: Στέλλα Κάλτσου

Διανομή:

Lilly Vanessi / Kατερίνα: Ειρήνη Καράγιαννη
Fred Graham / Πετρούκιος: Χάρης Ανδριανός
Lois Lane / Μπιάνκα: Νάντια Κοντογεώργη
Bill Calhoun / Λουκέντιος: Ιάσονας Μανδηλάς
Δύο άντρες: Παύλος Μαρόπουλος, Δημήτρης Ναλμπάντης
Harry Trevor / Μπατίστα: Κώστας Βουτσάς
Ναύαρχος Harrison Howell: Χάρης Ρώμας
Ορτένσιος: Γιάννης Φίλιας
Γκρέμιος: Μιχάλης Ψύρρας
Χάττυ: Κωνσταντίνα Τσιριμώνα
Ralph: Αποστόλης Ψυχράμης

Χορεύουν: Μιμή Αντωνάκη, Αυγή Παναγιωτοπούλου, Αντώνης Στρούζας, Γιάννης Labner.

Συμμετέχει φωνητικό σύνολο με διακεκριμένους λυρικούς καλλιτέχνες: Ελένη Σταμίδου, Αναστασία Κότσαλη, Βάγια Κωφού, Λητώ Μεσσήνη, Πένυ Δεληγιάννη, Μαριλένα Χρυσοχοΐδη, Κώστας Ζαμπούνης, Βαγγέλης Αγγελάκης, Τίμος Σιρλατζής, Γιάννης Φίλιας, Σωτήρης Τριάντης, Μιχάλης Ψύρρας.

«Kiss me, Kate», Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη, 4, 7, 9, 10 και 11 Οκτωβρίου. Τιμές εισιτηρίων: 11 € (Ζώνη Γ΄), 28 € (Ζώνη Β΄), 20 € (Ζώνη Α΄), 40 € (Διακεκριμένη Ζώνη). Ειδικές τιμές: 6,50 € (Φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑΜΕΑ), 8,50 € (Πολύτεκνοι, 65+). Πληροφορίες για το κοινό στο τηλ. 210 72.82.333 και στην ιστοσελίδα: www.megaron.gr.


σχετικα αρθρα