current views are: 13

22 Σεπτεμβρίου 2016
Δημοσίευση17:52

Η Λυρική Σκηνή σε δύο ταμπλό δωρεάν την Κυριακή

Με μια πρωινή συναυλία στο φουαγέ του θεάτρου Ολύμπια και μία βραδινή στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος η Λυρική Σκηνή εγκαινιάζει τη νέα σεζόν             

Δημοσίευση 17:52’

Με μια πρωινή συναυλία στο φουαγέ του θεάτρου Ολύμπια και μία βραδινή στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος η Λυρική Σκηνή εγκαινιάζει τη νέα σεζόν             

Με μια πρωινή συναυλία στο φουαγέ του θεάτρου Ολύμπια και μία βραδινή στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος η Λυρική Σκηνή εγκαινιάζει τη νέα σεζόν                                              

Συναυλία Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Πάρκο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2016 / 20:00

Στην πρώτη της μεγάλη ανοιχτή συναυλία στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος, η Εθνική Λυρική Σκηνή θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα με αποσπάσματα από αριστουργηματικές όπερες του ιταλικού και του γερμανικού ρεπερτορίου και μουσική για μπαλέτο.

Κάτω από τον αττικό ουρανό, στο υπέροχο ξέφωτο, η ΕΛΣ θα κάνει μια περιδιάβαση σε εμβληματικά έργα όπερας και μπαλέτου, παρουσιάζοντας αποσπάσματα από τον «Μαγικό Αυλό του Βόλφγκανγκ» Αμαντέους Μότσαρτ, από την Μποέμ και την «Μαντάμα Μπαττερφλάι» του Τζάκομο Πουτσίνι, από τον «Ριγολέττο» και την «Τραβιάτα» του Τζουζέππε Βέρντι, από τον «Λόενγκριν» του Ρίχαρντ Βάγκνερ και από τον «Καρυοθραύστη» του Πιοτρ Ίλιτς Τσαΐκόφσκι.

Σολίστ: Ελένη Βουδουράκη, Αντωνία Καλογήρου, Γεωργία Ηλιοπούλου, Βασιλική Καραγιάννη, Τσέλια Κοστέα, Άκης Λαλούσης, Πέτρος Μαγουλάς, Δημήτρης Πλατανιάς, Διονύσης Σούρμπης, Γιάννης Χριστόπουλος

Ρόλους ερμηνεύουν οι: Ειρήνη Αθανασίου, Χρήστος Αμβράζης, Φίλιππος Δελλατόλας, Θανάσης Ευαγγέλου.

Με την Ορχήστρα, τη Χορωδία, την Παιδική Χορωδία της ΕΛΣ

Μουσική διεύθυνση Ηλίας Βουδούρης

Διεύθυνση Χορωδίας Αγαθάγγελος Γεωργακάτος

Διεύθυνση Παιδικής Χορωδίας Μάτα Κατσούλη

Είσοδος ελεύθερη

Συναυλία «Βία, ανεκτικότητα και έλεος στην όπερα» στο Φουαγέ του Θεάτρου Ολύμπια

Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου / 11:00 και 13:00

Με δύο ιδιαίτερες συναυλίες στο φουαγέ του Θεάτρου Ολύμπια, η Εθνική Λυρική Σκηνή συμμετέχει στη σπονδυλωτή δράση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού γύρω από τη θεματική «Διωγμοί: Παλιές και νέες ιστορίες γύρω από τη βία και την ανεκτικότητα» στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς (European Heritage Days).

Το λυρικό θέατρο είναι γεμάτο από ιστορίες βίας και ανεκτικότητας, διωγμών, καταπίεσης αλλά και συγχώρεσης. Ιστορίες μεμονωμένων προσώπων ή ολόκληρων λαών. Η θεματολογία αυτή υπήρξε διαχρονικά δημοφιλής, από την αυγή της όπερας σε έργα όπως η «Στέψη της Ποππαίας» του Μοντεβέρντι και εμφανίζεται συχνά σε έργα που εξέφρασαν τις αξίες της Γαλλικής Επανάστασης, όπως ο «Φιντέλιο» του Μπετόβεν. Παρέμεινε αγαπητή κατά τον 19ο αιώνα, την εποχή σχηματισμού των εθνικών κρατών, και ένας από τους σημαντικότερους εκφραστές της υπήρξε ο Τζουζέππε Βέρντι, συνθέτης ο οποίος αναμείχθηκε ενεργά στην πολιτική ζωή της χώρας του και εξέφρασε τις απόψεις του μέσα από τη μουσική του. Μάλιστα, σε έργα όπως ο «Μάκβεθ» και η «Αΐντα», ο Βέρντι αντιδιαστέλλει το προσωπικό δράμα ή την τραγωδία του κεντρικού ήρωα με αυτό ενός ολόκληρου λαού.

Οι μονωδοί της ΕΛΣ Σοφία Κυανίδου (υψίφωνος), Δημήτρης Πακσόγλου (τενόρος), Τάσος Αποστόλου (βαθύφωνος), θα ερμηνεύσουν γνωστά αποσπάσματα από ιταλικές, γαλλικές και γερμανικές όπερες, στις οποίες αναδεικνύεται η συγκεκριμένη θεματολογία. Ανάμεσα σε αυτές περιλαμβάνεται επίσης ο «Μάρκος Μπότσαρης» του ζακυνθινού συνθέτη Παύλου Καρρέρ, έξοχο δείγμα της επτανησιακής σχολής, εμπνευσμένο από την Ελληνική Επανάσταση.

Σολίστ Σοφία Κυανίδου, Δημήτρης Πακσόγλου, Τάσος Αποστόλου

Πιάνο Νίκος Βασιλείου

Είσοδος ελεύθερη, με δελτία προτεραιότητας τα οποία θα διανέμονται από τα Ταμεία του θεάτρου Ολύμπια, μια ώρα πριν την έναρξη των συναυλιών.