ΜΟΥΣΙΚΗ

Η Βασιλική Καραγιάννη «Λουτσία ντι Λαμμερμούρ»

Δημοσίευση 22 Φεβρουαρίου 2017, 20:01 / Ανανεώθηκε 6 Μαρτίου 2017, 12:01
Η Βασιλική Καραγιάννη «Λουτσία ντι Λαμμερμούρ»
Facebook Twitter Whatsapp

Η διεθνούς φήμης σοπράνο κολορατούρα για πρώτη φορά στον ρόλο που «απογείωσε» η Μαρία Κάλλας, στο πλαίσιο του αφιερώματος για τα 40 χρόνια από τον θάνατο της ντίβας

Η διεθνούς φήμης σοπράνο κολορατούρα για πρώτη φορά στον ρόλο που «απογείωσε» η Μαρία Κάλλας, στο πλαίσιο του αφιερώματος για τα 40 χρόνια από τον θάνατο της ντίβας

Η όπερα-κόσμημα του μπελκάντο, η «Λουτσία ντι Λαμμερμούρ» του Γκαετάνο Ντονιτσέττι, θα σκορπίσει και πάλι τη λάμψη της στο Μέγαρο, 15 χρόνια μετά την παρουσίασή της, το Φεβρουάριο του 2002. Αυτή τη φορά, η «Λουτσία»  ανεβαίνει σε συναυλιακή μορφή στα ιταλικά και με ελληνικούς υπέρτιτλους τη Δευτέρα 13 Μαρτίου (ώρα έναρξης 20:30) στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης με ένα καστ γνωστών ελλήνων μονωδών, στο πλαίσιο του Αφιερώματος για τα 40 χρόνια από τον θάνατο της Μαρίας Κάλλας καθώς και του Κύκλου Όπερα-Μουσικό Θέατρο.

Τον δεξιοτεχνικό και απαιτητικό ρόλο της Λουτσίας, που, κατά τον 20ό αιώνα, απέδωσε υποδειγματικά η Κάλλας, ερμηνεύει για πρώτη φορά η σοπράνο κολορατούρα Βασιλική Καραγιάννη. Μαζί της επί σκηνής, ο βαρύτονος Τάσης Χριστογιαννόπουλος (Ενρίκο Άστον), οι τενόροι Γιάννης Χριστόπουλος (Εντγκάρντο Ρέιβενσγουντ) και Γιάννης Καλύβας (Αρτούρο Μπάκλω & Νορμάννο) ο βαθύφωνος Τάσος Αποστόλου (Ραϊμόντο) και η μεσόφωνος Ελένη Βουδουράκη (Αλίζα). Τους πλαισιώνουν η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών υπό τον μαέστρο Λουκά Καρυτινό καθώς και οι Χορωδίες του Δήμου Αθηναίων (Διεύθυνση: Σταύρος Μπερής) και της ΕΡΤ (Διεύθυνση: Δημήτρης Κτιστάκης). Την καλλιτεχνική επίβλεψη έχει ο Άρης Χριστοφέλλης. Υπεύθυνος για τη μουσική προετοιμασία είναι ο πιανίστας Θανάσης Αποστολόπουλος.

Η τραγική όπερα «Λουτσία ντι Λαμμερμούρ» γράφτηκε από τον Γκαετάνο Ντονιτσέττι (Gaetano Donizetti, 1797-1848) στα 1835, όταν πλέον ο Ροσσίνι και ο Μπελλίνι είχαν εκλείψει από το ευρωπαϊκό λυρικό προσκήνιο, γεγονός που συνέτεινε στην εδραίωσή του ως μιας από τις «δεσπόζουσες μεγαλοφυΐες της ιταλικής όπερας».

Το έργο πρωτοπαρουσιάστηκε στις 26 Σεπτεμβρίου 1835 στο Θέατρο Σαν Κάρλο της Νάπολης με τη φημισμένη υψίφωνο Φάνυ Τακκινάρντι-Περσιάνι στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Όπως αναφέρει σε άρθρο του ο γάλλος συγγραφέας Αλαίν Αρνώ: «Σε μια εποχή της λυρικής τέχνης κατά την οποία οι γυναικείες φωνές ήταν μάλλον σκοτεινές και πλούσιες […], το να γράψει κανείς έναν ρόλο για μια φωνή τόσο υψηλή, φίνα και ευέλικτη όπως εκείνη της Περσιάνι αποτέλεσε τουλάχιστον καινοτομία, αν όχι επανάσταση».

Ο Ντονιτσέττι, ακολουθώντας τον συρμό της εποχής, στράφηκε και αυτός στην ιστορία και τον πολιτισμό της Σκοτίας, εστιάζοντας το ενδιαφέρον του στον Σερ Ουόλτερ Σκοτ, τον διάσημο συγγραφέα του Ιβανόη και της Κυράς της λίμνης, και συγκεκριμένα στο ιστορικό του μυθιστόρημα Η νύφη των Λάμμερμουρ (1819) που ο Σκοτ εμπνεύστηκε από πραγματικά γεγονότα. Το ιταλικό λιμπρέτο της τρίπρακτης όπερας του Ντονιτσέττι, το οποίο βασίζεται ελεύθερα στην πλοκή του βιβλίου του Σκοτ, υπογράφει ο Σαλβατόρε Καμμαράνο.

Σολίστ

Βασιλική Καραγιάννη, σοπράνο
Τάσης Χριστογιαννόπουλος, βαρύτονος Γιάννης Χριστόπουλος, τενόρος
Γιάννης Καλύβας, τενόρος
Τάσος Αποστόλου, μπάσος
Ελένη Βουδουράκη, μετζοσοπράνο

Καλλιτεχνική επίβλεψη Άρης Χριστοφέλλης

Χορωδία του Δήμου Αθηναίων
Διεύθυνση Σταύρος Μπερής

Χορωδία της ΕΡΤ
Διεύθυνση Δημήτρης Κτιστάκης

Κρατική Ορχήστρα Αθηνών
Μουσική διεύθυνση Λουκάς Καρυτινός

Λουτσία ντι Λαμμερμούρ, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Δευτέρα 13 Μαρτίου, ώρα 20:30. Τιμές εισιτηρίων: 11 € (Ζώνη Γ), 20 € (Ζώνη Β), 28 € (Ζώνη Α), 40 € (Διακεκριμένη Ζώνη). Ειδικές τιμές: 6,50 € (Φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑΜΕΑ) • 8,50 € (Πολύτεκνοι, 65+). Πληροφορίες – προπώληση εισιτηρίων: www.megaron.gr, τηλ. 210 7282333.