ΜΟΥΣΙΚΗ

«Συμφωνία των Θρήνων» από την Κ.Ο.Α. και Σύρους μουσικούς

Δημοσίευση 4 Απριλίου 2017, 15:05 / Ανανεώθηκε 7 Απριλίου 2017, 18:33
«Συμφωνία των Θρήνων» από την Κ.Ο.Α. και Σύρους μουσικούς
Facebook Twitter Whatsapp

Με το συγκλονιστικό έργο του πολωνού Χένρυκ Γκουρέτσκι ξεκινάει μουσικά η documenta 14

Με το συγκλονιστικό έργο του πολωνού Χένρυκ Γκουρέτσκι ξεκινάει μουσικά η documenta 14

Με τη «Συμφωνία των Θρύνων», το μνημειώδες έργο του Χένρυκ Γκουρέτσκι που συνδέει το Θείο Πάθος με το ανθρώπινο δράμα, το Μέγαρο εγκαινιάζει φέτος τον δημοφιλή Κύκλο Adagio-Μουσικές για τις Ημέρες του Πάσχα. Η συναυλία σηματοδοτεί επίσης την έναρξη των μουσικών εκδηλώσεων της documenta 14, της διεθνούς έκθεσης τέχνης που φέτος, εκτός από το Κάσσελ της Γερμανίας, διοργανώνεται και στην Αθήνα (συμπαραγωγή: Μ.Μ.Α.-Κ.Ο.Α.-documenta 14).

Οι μουσικοί της Φιλαρμονικής Ορχήστρας Εκπατρισμένων Σύρων (Syrian Expat Philharmonic Orchestra-SEPO) και η σύρια σοπράνο Racha Rizk (Ράτσα Ριζκ) συμπράττουν με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών υπό τη διεύθυνση του Daniel Raiskin (Ντάνιελ Ράισκιν) σε έναν συγκινητικό θρήνο για ορχήστρα και σοπράνο σε τρεις πράξεις, η καθεμία από τις οποίες εστιάζει στο αίσθημα της απελπισίας, του χωρισμού και της απώλειας που βιώνουν γονιός και παιδί ως αποτέλεσμα του πολέμου.


Racha Rizk

Η συναυλία ανοίγει με το έργο «Fugue» των Ross Birrell [Ρος Μπίρελ] και Ali Μoraly [Άλι Μόραλυ], ένα «τετράστιχο» για σόλο βιολί, βασισμένο στο γνωστό ποίημα «Η φούγκα του θανάτου» του Paul Celan [Πάουλ Τσέλαν]. Σολίστ είναι ο ένας εκ των συνθετών, ο Σύρος –και από το 2013 μόνιμος κάτοικος Γερμανίας– Ali Moraly.

Μέρος των εσόδων θα δοθεί υπέρ του προγράμματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για τους πρόσφυγες καθώς και για το «Ροζ Κουτί» («Pink Box»), δηλαδή την πρωτοβουλία της Κ.Ο.Α. για την υποστήριξη παιδιών προσφύγων που φιλοξενούνται στη χώρα μας.

Για την documenta 14
Η πιο πολυσυζητημένη έκθεση σύγχρονης τέχνης,
η οποία πραγματοποιείται κάθε πέντε χρόνια στο Κάσσελ της Γερμανίας, πραγματοποιείται για πρώτη φορά και στην Αθήνα (8/4-16/7), εκτός από το Κάσσελ (10/6-17/9). Στο πλαίσιο της διοργάνωσης στην Αθήνα, έχουν προγραμματιστεί συναυλίες –οι περισσότερες εκ των οποίων θα γίνουν στο Μ.Μ.Α.– οι οποίες δεν αποτελούν απλώς μια εισαγωγή στα κυρίαρχα θέματα που απασχολούν την documenta 14, αλλά προέκταση τόσο του προγράμματός της όσο και του καλλιτεχνικού προγραμματισμού του Μεγάρου.

Η Συμφωνία των Θρήνων, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Σάββατο 8 Απριλίου, ώρα 20:30. Τιμές εισιτηρίων: 12 € (Ζώνη Γ), 22 € (Ζώνη Β), 32 € (Ζώνη Α), 45 € (Διακεκριμένη Ζώνη) ● Ειδικές τιμές: 7 € (Φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑΜΕΑ), 9 € (Πολύτεκνοι, 65+). Πληροφορίες – προπώληση εισιτηρίων: www.megaron.gr, τηλ. 210 7282333